Προετοιμασία 1 ώρα, Αναμονή 1 ώρα, Μαγείρεμα περίπου 2 ώρες

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

Για τα κεφτεδάκια

4 φέτες ψωμί του τοστ

100 γρ. γάλα

500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς

1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη

2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

4 κ.σ. δυόσμος, ψιλοκομμένος

1 αβγό

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ηλιέλαιο και αλεύρι για το τηγάνισμα

Για τις μελιτζάνες

4 ισομεγέθεις μελιτζάνες, φλάσκες

200 ml ελαιόλαδο

3 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

1 πρέζα κύμινο

1 κ.γλ. ξίδι

1 κ.γλ. πελτές ντομάτας

2 ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια

2 κ.σ. μαϊντανός, φρεσκοκομμένος

2 κ.σ. τριμμένο ψωμί

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κατσικίσιο γιαούρτι για το σερβίρισμα

φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος, για το σερβίρισμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Κεφτεδάκια: Μουσκεύουμε το ψωμί  του τοστ στο γάλα. Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά και τα υπόλοιπα υλικά. Στύβουμε τη φέτα του τοστ και την προσθέτουμε στη λεκάνη με όλα τα υλικά, μαζί με το γάλα. Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο, τα καλύπτουμε με μια μεμβράνη και τα τοποθετούμε στο ψυγείο.

Μελιτζάνες

Τις κόβουμε στη μέση. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε το λευκό μέρος τους σε καρεδάκια. Τις αλατίζουμε και τις τοποθετούμε όρθιες σε ένα σουρωτήρι για τουλάχιστον μία ώρα, για να στραγγίσουν τα υγρά και να ξεπικρίσουν.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια μαζί με το σκόρδο και τα αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν. Οταν το κρεμμύδι αρχίζει να παίρνει χρώμα, προσθέτουμε το κύμινο, το ξίδι, τον πελτέ και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και μαγειρεύουμε άλλα 10 λεπτά. Δοκιμάζουμε και ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σβήνουμε τη φωτιά.

Στο μεταξύ πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε σε ένα σχαροτήγανο για τουλάχιστον 5 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.

Σε ένα ταψί στρώνουμε τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε στον φούρνο για 25 λεπτά.

Τις βγάζουμε από τον φούρνο και με ένα πιρούνι πιέζουμε το εσωτερικό κάθε κομματιού μελιτζάνας ώστε να δημιουργηθεί μια «λακκούβα».  Μοιράζουμε ομοιόμορφα τα μαγειρεμένα κρεμμύδια.

Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τριμμένο ψωμί και ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο. Ψήνουμε στους 160°C για περίπου 40 λεπτά.

Ταυτόχρονα αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια. Σε ένα τηγάνι βάζουμε αρκετό ηλιέλαιο και τα τηγανίζουμε.

Σερβίρουμε τις μελιτζάνες με κεφτεδάκια πάνω τους. Στο πλάι βάζουμε μικρές κουταλιές κατσικίσιο γιαούρτι και πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο.