Την ώρα που αντίστροφα αρχίζει να μετρά ο χρόνος, για τις ανακοινώσεις σχετικά με το ποια προνόμια θα δοθούν στους εμβολιασμένους, αλλά και τι επιπτώσεις θα έχουν όσοι επιμένουν να μην κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, οι ειδικοί, δίνουν έναν κωδικό για να ολοκληρωθεί το πολυαναμενόμενο τείχος ανοσίας. Ο κωδικός αυτός αποτελείται από τρεις λέξεις: «Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε». Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπιση του ιού και των μεταλλάξεών του. Το επαναλαμβάνει και ο Πρωθυπουργός. Είμαστε άλλωστε πολύ κοντά στο τείχος ανοσίας με την επιτάχυνση των εμβολιασμών και ξέρετε γιατί; Επειδή έως το τέλος αυτού του μήνα οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας θα είναι 8.400.000 και οι πλήρως εμβολιασμένοι 4.500.000. Εάν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και εάν πεισθούν και άλλοι να εμβολιασθούν, τότε το τείχος ανοσίας θα έχει κτισθεί μέσα το καλοκαίρι.

Αυτός είναι ο λόγος που αρχίζουν από τη Δευτέρα και οι εμβολιασμοί κατ΄οίκον στα άτομα που έχουν κινητικά προβλήματα. Τα εμβόλια θα κάνουν ιδιώτες γιατροί. Αναμένονται επίσης οι αποφάσεις του ΕΜΑ για το εάν θα εμβολιασθούν ή όχι τα άτομα ηλικίας 15- 18 ετών.

Εν αναμονή λοιπόν των ανακοινώσεων των προνομίων για τους πλήρως εμβολιασμένους (με το πιστοποιητικό εμβολιασμού να έχει πρωτεύοντα ρόλο σε ασχολίες και ταξίδια) ο Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποιεί ότι όσοι δεν εμβολιαστούν, τον χειμώνα θα βρεθούν αντιμέτωποι με άρνηση εισόδου σε εστιατόρια και θέατρα. Οι τελικές αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, καθώς και ποιες ομάδες θα αφορά, θα ληφθούν μέσα στο καλοκαίρι.

***
Η ιδιότυπη σχέση του Τσίπρα με τους σοσιαλιστές

Σας έχω πλούσιο παρασκήνιο για τις σχέσεις Τσίπρα με τους σοσιαλιστές: Για να βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας παρέα με τους ευρωσοσιαλιστές, προηγήθηκε αγώνας. Και εξηγούμαι: Την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο Βερολίνο ως παρατηρητής βέβαια στην Συνάντηση των ευρωσοσιαλιστών ηγετών. Την περασμένη Πέμπτη, είχε ξεκινήσει το ….τουρ του από τις Βρυξέλλες, στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Pes. Εδώ είδε κόσμο, ας πούμε τον Πάολο Τζεντιλόνι ή τον Σασόλι , αλλά κάθισε και στο ίδιο τραπέζι με την Φώφη. Όχι, αποστάσεις είχαν, και προφανώς όχι μόνον λόγω ιού. Η Φώφη είχε άνεση, πολιτική οικογένειά της εξάλλου είναι, σε αντίθεση με τον Αλέξη που ακόμη ψάχνεται (μην ξεχνάτε πως δεν τον είδε ο Ισπανός Πρωθυπουργός σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ όταν ήλθε στην Αθήνα… λόγω Ποδέμος και σχέση του Τσίπρα με τον Ιγκλέσιας!)

***
Μουσείο… δώρων στο Προεδρικό

Αλήθεια έχετε σκεφθεί ποτέ ποια είναι η τύχη των διαφόρων δώρων που λαμβάνουν οι πολιτικοί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους: Και δεν είναι λίγα, ούτε βεβαίως δώρα μικρής αξίας, κυρίως αυτά που προσφέρονται από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Ορισμένα από τα δώρα αυτά κοσμούν τα γραφεία, για παράδειγμα των εκάστοτε Προέδρων της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της θητείας τους, μετά όμως πού πάνε; Μαθαίνω λοιπόν ότι με πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τα πράγματα αλλάζουν όσον αφορά τα δώρα. Μόνον προσωπικά δώρα (αξίας όμως όχι μεγαλύτερης των 200 ευρώ) θα μπορούν να κρατούν οι πολιτικοί. Εάν όμως λαμβάνουν δώρα μεγαλύτερης αξίας των 200 ευρώ θα καταγράφονται και θα περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημιουργεί μαθαίνω ένα μικρό μουσείο εντός του Προεδρικού Μεγάρου, όπου θα εκτίθενται όλα τα δώρα που έλαβε ή πρόκειται να λάβει κατά τη διάρκεια της θητείας.

***

Ανοίγουν οι πόρτες στο Προεδρικό Μέγαρο

Οι πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου ανοίγουν για το κοινό. Όποιος επιθυμεί να επισκεφθεί (μετά από συνεννόηση) το Προεδρικό Μέγαρο θα μπορέσει να το κάνει, μόλις όμως το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας. Και αυτό, μαθαίνω, πως δεν πρόκειται να αργήσει να γίνει. Έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία του το Προεδρικό Μέγαρο μπορεί να δεχθεί τους πολίτες κάθε ηλικίας και κάθε επαγγέλματος.

***
Η δεξίωση και οι Ολυμπιονίκες

Οι κήποι άλλωστε του Προεδρικού είναι ξεχωριστοί. Εκεί μέσα δίνεται η δεξίωση κάθε 24 Ιουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ήδη, με τον ερχομό του Ιουλίου η Προεδρία της Δημοκρατίας ετοιμάζεται για αυτήν τη δεξίωση. Ετοιμάζεται να δεχθεί, αυτή την ημέρα πολίτες, αντιστασιακούς, ανθρώπους που έδωσαν τη μάχη εναντίον της πανδημίας και τη μάχη για το περιβάλλον. Μόνον που αυτή τη χρονιά ίσως να μην παραστεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει προγραμματίσει να βρίσκεται στο Τόκιο, στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα δίνει το Ολυμπιακό Φως σε όλο τον κόσμο, η Ελλάδα ανοίγει την παρέλαση των αθλητών, ο εθνικός ύμνος της Ελλάδος ακούγεται μαζί με τον ολυμπιακό ύμνο. Αλλά εκεί στο Τόκυο θα είναι και οι Ολυμπιονίκες μας, όπως ο Λευτέρης Πετρούνιας, η Κατερίνα Στεφανίδου, η Αννα Κορακάκη, ο Μίλτος Τεντόγλου, ο Τάκης Μαντής, ο Νίκος Μαυρομάτης, η Νικόλ Κυριακοπούλου, η Ελένη Πόλακ η Βούλα Παπαχρήστου, ο Ανδρέας Βαζαίος και άλλοι. Συνολικά 41 αθλητές και αθλήτριες από την Ελλάδα στο κορυφαίο αυτό ραντεβού των σπορ.

***
Στη Βουλή το χρυσό ρολόι του Ελευθέριου Βενιζέλου

Το χρυσό ρολόι του Ελευθέριου Βενιζέλου, παρέδωσε σήμερα ο εγγονός του Εθνάρχη Ελευθέριος Κυριάκου Βενιζέλος στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κώστα Τασούλα. Πρόκειται για χρυσό ρολόι 18 καρατίων, προσφορά των Κρητών της Αιγύπτου το 1914, ύστερα από πρωτοβουλία του Εμμανουήλ Μπενάκη. Το ρολόι το οποίο είναι χρυσό 18 καρατίων, φέρει στο σκέπασμά του χάρτη που παρουσιάζεται με σμάλτο και γράφει «Νέας Ελλάδος», αναγράφεται περιμετρικά «Τω δημιουργώ μεγάλης Ελλάδος Ελευθερίω Βενιζέλω, οι Κρήτες Καΐρου 1914». Το ρολόι το είχε παραγγείλει ο Εμμανουήλ Μπενάκης και δωρίστηκε με πρωτοβουλία του στον Βενιζέλο, ενώ ένα πανομοιότυπο εκτίθεται στο Μουσείο Μπενάκη. Στο πίσω μέρος το ρολόι φέρει πάλι με σμάλτο το μονόγραμμα Ε.Κ.Β

***
Για τον Διονύσιο Σολωμό

Η λέξη «Σολωμός» είναι εφέτος, το σύνθημα του Φεστιβάλ Φιλίππων. Ολόκληρο το έργο του Εθνικού μας Ποιητή θα διαβαστεί εκ νέου στο πλαίσιο της μεγάλης επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Έλληνες και ξένοι μελετητές, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί, συγγραφείς, κινηματογραφιστές, φωτογράφοι, θα φτιάξουν παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, ομιλίες και δράσεις πάνω στο έργο του, πάνω σε αυτή τη μεγάλη στιγμή της πατρίδας μας. Με τη σύμπραξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου του Παλέρμο (Universita degli Studi di Palermo) θα γίνουν αναγνώσεις του έργου του Σολωμού και θα παρουσιαστούν τα τρία στάδια επεξεργασίας της «Γυναίκας της Ζάκυνθος» από τη Λυδία Φωτοπούλου και τον Δημήτρη Ναζίρη υπό την καθοδήγηση της Γλυκερίας Καλαϊτζή. Στις αναγνώσεις αυτές θα προστεθούν οι ομιλίες των συγγραφέων και μελετητών του Σολωμού, Παντελή Μπουκάλα και Διονύση Καψάλη. Εκτός άλλων οι θεατρικές ομάδες της Γεωργίας Μαυραγάνη, της Έλενας Μαυρίδου και της Αμερικανίδας Laura Tesman, θα παρουσιάσουν αντίστοιχα τον Διάλογο, τον Λάμπρο και τον Ύμνο στην Ελευθερία μεταφρασμένο στα αγγλικά όπου συνοδευτικά, σε μορφή ντοκιμαντέρ, Ελληνοαμερικανοί μετανάστες απαγγέλλουν και τραγουδούν τον Εθνικό μας Ύμνο.

***
Όταν η Αννίτα προεδρεύει του Υπουργικού Συμβουλίου

Αυτό που θα σας περιγράψω παρακάτω δεν είναι ένα σενάριο πολιτικής φαντασίας, αλλά συμβαίνει στην πολιτική σκακιέρα των αδελφών Κυπρίων. Ως γνωστόν πριν από λίγες ημέρες η Κυπριακή Βουλή εξέλεξε ως νέο Πρόεδρο την 36χρονη Αννίτα Δημητρίου, την πρώτη γυναίκα σε αυτό το αξίωμα. Σύμφωνα με το κυπριακό Σύνταγμα όταν ο Πρόεδρος της Κύπρου απουσιάζει ή κωλύεται να ασκήσει τα καθήκοντά του τον αντικαθιστά ο/η Πρόεδρος της Βουλής. Στην προκειμένη περίπτωση η νεοεκλεγείσα στο αξίωμα της Προέδρου της Βουλής Αννίτα Δημητρίου. Όταν λέω ότι αντικαθιστά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εννοώ ότι το Σύνταγμα δίνει την δυνατότητα στην Πρόεδρο της Βουλής να προεδρεύει της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή λειτουργεί σαν κανονική πρόεδρος της κυβερνήσεως, με τίτλο η «προεδρεύουσα». Όταν απουσιάζει ο Πρόεδρος, όπως συνέβη χθες και προχθές με την απουσία του Προέδρου Αναστασιάδη στις Σύνοδο Κορυφής οι κρατικές λειτουργίες στην Κύπρο δεν σταματούν περιμένοντας τον Πρόεδρο να επιστρέψει. Ακόμα και η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου γίνεται κανονικά με προεδρεύουσα όμως την 36χρονη Πρόεδρο της Βουλής.

Η Αννίτα Δημητρίου ανηφόρησε προχθές τον δρόμο για το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, αρκετή ώρα πριν από την καθορισμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ξαφνιάζοντας τους πάντες καθώς δεν είχαν συνηθίσει σε τόσο πρωινές επισκέψεις όταν απουσιάζει ο Πρόεδρος. Τα πάντα όμως στο λόφο του Προεδρικού Μεγάρου είχαν κάτι διαφορετικό από άλλες φορές, όπως σχολίαζαν άπαντες. Λιγότεροι αστυνομικοί, λιγότερα μέτρα ασφαλείας. «Υπήρχε μια ευγενική και απλοϊκή διακριτικότητα σε όλα», σχολίαζαν μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού άτομα από το Προεδρικό περιβάλλον, καθώς ακόμα και ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας η Αννίτα Δημητρίου αρνήθηκε την επιπλέον αστυνομική προστασία που ακολουθείται σύμφωνα με τη συνηθισμένη πρακτική για τα άτομα που αντικαθιστούν τον Πρόεδρο. Αρνήθηκε ακόμα από σεβασμό να μπει στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενημέρωση από τον Γραμματέα του Υπουργικού, όπως συνήθως κάνουν οι προεδρεύοντες της Δημοκρατίας. Σεβασμό προς τον θεσμό, είπε.