Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές, αλλά και η κυβέρνηση για την ολοένα αυξανόμενη εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και στη χώρα μας.

Τα κρούσματα του απειλητικού στελέχους του κορωνοϊού έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί στην Ελλάδα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, με πιο έντονη εμφάνιση, στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκαν 19 κρούσματα μόνο στο Ηράκλειο (σε σύνολο 29 περιστατικών). Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα σε νεαρά άτομα κάτω των 30 ετών.

Η κατά 60 έως 70% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου ιού Δέλτα, σε σχέση με τον κυρίαρχο βρετανικό ιό Άλφα, προκάλεσαν την έκτακτη σύσκεψη κυβερνητικών και υγειονομικών υπηρεσιών χθες Τετάρτη (24/6).

Μάλιστα τα περισσότερα κρούσματα αφορούν νεαρά άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά έχουν ξεκινήσει τις κοινωνικές τους δραστηριότητες.

Η ανησυχία των ειδικών δεν επικεντρώνεται στην έλευση της παραλλαγής «Δέλτα» στην Ελλάδα, αλλά στην εξάπλωσή της. Άλλωστε, όπως αναφέρει και το ECDC, το στέλεχος αυτό θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη στο τέλος του Αυγούστου και πιο συγκεκριμένα θα αποτελεί το 90% των συνολικών κρουσμάτων στην ΕΕ.

Οι ειδικοί έχουν καταστήσει σαφές πως το μόνο αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας όπλο που υπάρχει προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο στέλεχος, το οποίος αφενός εμφανίζεται πιο μεταδοτικό από τα υπόλοιπα, αφετέρου σύμφωνα με νέα μελέτη του Cambridge δείχνει και πιο επικίνδυνο ιδίως μέσα στα νοσοκομεία, είναι ο πλήρης εμβολιασμός (και με τις δύο δόσεις).

Υποχώρηση στα ραντεβού του Ιουλίου

Ανησυχία προκαλεί η μικρή μείωση στα ραντεβού που έχουν κλείσει οι πολίτες με τα εμβολιαστικά κέντρα για τον Ιούλιο, παρά τις εκκλήσεις που απευθύνουν οι ειδικοί στον κόσμο, υπό τον φόβο να αργήσουμε να χτίσουμε το πολυπόθητο τείχος ανοσίας έναντι του κοροναίού.

Οι ειδικοί θεωρούν πως το επόμενο διάστημα και με δεδομένη την άφιξη περισσότερων τουριστών στη χώρα θα αυξηθούν αναπόφευκτα και τα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών, οπότε ο άμεσος εμβολιασμός τόσο των νέων (για τους οποίους άνοιξε πρόσφατα η πλατφόρμα) όσο και των μεγαλύτερων που εμφανίζονται ακόμη διστακτικοί είναι «αναγκαίο καλό» για την θωράκιση της χώρας από τον ιό.

Δεν αποκλείεται τέταρτο κύμα στην Ελλάδα, αλλά αναμένεται ηπιότερο

«Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δ του ιού που επικρατεί σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την αυξημένη μεταδοτικότητα, δημιουργεί οπωσδήποτε μία ανησυχία για τη μετάδοσή της σε γειτονικές χώρες και τη δημιουργία ενός τέταρτου κύματος επιδημίας.

Όμως, θα πρέπει να τονιστεί ότι η ένταση αυτού του κύματος, εάν υπάρξει και στη χώρα μας, θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους».

Με αυτές τις δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, κατέστησε σαφές πως στη δεδομένη φάση είναι υψίστης σημασίας τόσο ο εμβολιασμός των διστακτικών, όσο και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού όσων έχουν κάνει ήδη τη πρώτη δόση.

Κι αυτό γιατί ένα τέταρτο κύμα στη χώρα μας ακόμη και ηπιότερο θα βρει εκτεθειμένους όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Προφανώς δεν θα είναι τόσο αθωράκιστοι όσο θα είναι οι αρνητές του εμβολιασμού, αλλά θα κινδυνεύουν περισσότερο από όσους έχουν πάρει τον δρόμο της… Ελευθερίας.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από μελέτες σύμφωνα με την κα. Θεοδωρίδου, η οποία κατά την τακτική ενημέρωση των ιατρικών συντακτών της Τρίτης επανέλαβε πως ο εμβολιασμός με δύο δόσεις αποτελεί και τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας.