Κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι αποδέχτηκε τη θετική ατζέντα της ΕΕ για την Τουρκία χωρίς να εξασφαλίσει τα κατάλληλα ανταλλάγματα για την Ελλάδα, άσκησε η Φώφης Γεννηματά.

Καθαρές κουβέντες, καθαρές πολιτικές

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατά την προσέλευσή της στην προπαρασκευαστική σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες επανέλαβε την ανάγκη ενός νέου Ελσίνκι στις ευρωτουρκικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και κατά την παρέμβασή της στη Σύνοδο ενώ για το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε ότι πρέπει να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά.

«Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για να πει το ναι στη θετική ατζέντα για την Τουρκία πρέπει να διασφαλίσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη γειτονική χώρα στη λογική ενός νέου Ελσίνκι.

»Όπως: Την υποχρέωση της Τουρκίας να προσχωρήσει στη Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας. Την άρση του casus belli κατά της Ελλάδας. Την πλήρη εγκατάλειψη κάθε προκλητικής ενέργειας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τη συνεργασία για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

»Καθαρές πολιτικές, καθαρές κουβέντες. Όχι άλλη υποχωρητικότητα στην Τουρκία».

Στη λογική ενός νέου Ελσίνκι

Ακολουθούν σημεία από την παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά κατά τη σύνοδο:

1) Για τη σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας

Η Τουρκία εμφανίζει διάθεση επαναπροσέγγισης με την Ευρώπη. Γιατί επιζητά στήριξη στα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει, μέσω της «θετικής ατζέντας» της Ε.Ε.

Είναι ευκαιρία να δεσμεύσουμε την Τουρκία, να αποδεχθεί και να εφαρμόζει τις Ευρωπαϊκές αξίες. Όπως πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καθαρές πολιτικές. Στη λογική ενός «νέου Ελσίνκι».

Το δικό μας ΝΑΙ στην «θετική agenda», προϋποθέτει το ΝΑΙ της Τουρκίας: Στην υποχρέωση της να προσχωρήσει στη Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας (ως πλαίσιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών). Στην πλήρη εγκατάλειψη των επιθετικών ενεργειών σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο. Στην άρση του casus belli κατά της Ελλάδας. Στην συνεργασία για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

2) Οικονομική Ανάκαμψη

«Η κρίση της πανδημίας δημιούργησε ύφεση και νέες κοινωνικές ανισότητες. Χρειάζεται μια «δικαιότερη Ευρώπη» για να αποφύγουμε νέα κοινωνική κρίση. Χωρίς το «νεκρό» πια Σύμφωνο Σταθερότητας, την πολιτική της διαρκούς λιτότητας και της κοινωνικής ανέχειας. Να μειώσουμε τις ανισότητες.

»Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά, ως μέσο στήριξης και ανάπτυξης των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ευρώπη».