«Καλά είναι σε γενικές γραμμές τα μηνύματα για την εφετινή τουριστική χρονιά στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, «ακόμα και για την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, την πιο «δύσκολη» αγορά για εμάς λόγω της ινδικής μετάλλαξης -όπου πήγαν πίσω και το εσωτερικό τους άνοιγμα, όχι μόνο το άνοιγμα των συνόρων».

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο υπουργός ανέφερε ότι περισσότεροι από 9.000 Βρετανοί ήρθαν την περασμένη εβδομάδα στη χώρα μας. «Ένας πολύ ικανοποιητικός αριθμός αν αναλογιστούμε τους περιορισμούς, την καραντίνα κ.τ.λ. που έχει επιβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό δείχνει τη θέληση του κόσμου να έρθει σε εμάς και γενικότερα να ταξιδέψει», σημείωσε.

Εστιάζοντας στον εσωτερικό τουρισμό ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι αυτός έχει κάνει το «θαύμα του, με την πληθώρα κρατήσεων που σημειώθηκε το περασμένο τριήμερο». «Είναι ένα δείγμα ότι σταδιακά επανέρχεται η κανονικότητα, σε σχέση κυρίως με οικονομικά κριτήρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε. Το άνοιγμα ισοδυναμεί με περισσότερη προσοχή και όχι με χαλάρωση», συμπλήρωσε.

Ανοίγουν πτήσεις για νέους προορισμούς

Για τη αγορά της Ρωσίας, ο υπουργός τόνισε ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ενημέρωσε η Ρωσική Πολιτική Αεροπορία ότι από την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν 39 πτήσεις προς διάφορους προορισμούς, ακριβώς όπως είχε ζητήσει το υπουργείο Τουρισμού. «Αυτό είναι απόρροια μιας εντατικής προσπάθειας όλο το προηγούμενο διάστημα, μιας συζήτησης σε υγειονομικό, σε τεχνικό και σε πολιτικό επίπεδο» ανέφερε.

Για την εφετινή χρονιά ο Χάρης Θεοχάρης σημείωσε ότι «ο στόχος της επιμήκυνσης είναι ένας δύσκολος, πολυπόθητος, στρατηγικός στόχος για τον ελληνικό τουρισμό και θα τον επιδιώξουμε με σύμμαχο τη ζήτηση». «Φέτος, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ζήτηση θα είναι μαζί μας και ήδη έχουμε ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες. Δεν αφήνουμε τον στόχο της ασφάλειας, βλέπουμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας», είπε συγκεκριμένα και συμπλήρωσε ότι «ο κίνδυνος υπάρχει, όπως υπάρχει και η αυξημένη επιτήρηση και το ολοκληρωμένο σύστημα που έχουμε όσον αφορά στη λειτουργία του τουρισμού μας».

«Ας μην ξεχνάμε ότι με αυτό το σύστημα βραβεύτηκε η χώρα μας διότι καλύπτει και το διάστημα πριν την άφιξη ενός τουρίστα στη χώρα μας και το μετά. Αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα. Δε θέλουμε να ανοίξουμε την οικονομία μας πάση θυσία και χωρίς κανένα σύστημα. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός. Εμείς δε θα ακολουθήσουμε το «παιχνίδι» του άκριτου ανοίγματος. Για εμάς η υγεία όλων παραμένει πρωταρχικός στόχος», τόνισε ο κ. υπουργός από το βήμα της ΕΡΤ.

Πηγή: ΑΠΕ