Νέα ψυχρολουσία στον ελληνικό τουρισμό έφερε η απόφαση του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να παρατείνει το lockdown κατά τέσσερις εβδομάδες, δηλαδή έως τις 19 Ιουλίου, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης.

Πρόκειται για απόφαση που αλλάζει άρδην τα δεδομένα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την πορεία της εφετινής τουριστικής σεζόν, δεδομένου ότι οι ξενοδόχοι  προσδοκούσαν ότι από τα τέλη Ιουνίου οι αφίξεις των Βρετανών θα πολλαπλασιάζονταν, τονώνοντας το εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα.

Οι μεταλλάξεις είναι το επόμενο κλειδί που θα κρίνει τη σεζόν, επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος και προσθέτει: Πλέον, με τα νέα δεδομένα, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος Ιουλίου για να δούμε κρατήσεις.

Ο εφετινός στόχος για την κατά 40% κάλυψη των μεγεθών του 2019 φαντάζει εξαιρετικά  δύσκολος, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να χαρακτηρίζουν πλέον «πολύ προβληματική» τη σεζόν, έτσι όπως εξελίσσεται. Μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η απόφαση του βρετανού πρωθυπουργού να επηρεάσει την πολιτική που θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες σχετικά με τα ταξίδια.

Ποιοι πλήττονται

Αγωνία κυρίως στους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδα υπάρχει και για τους ρώσους τουρίστες καθώς στη Μόσχα επιβλήθηκε lockdown (υποχρεωτική άδεια από τις εργασίες) για δύο εβδομάδες για να αντιμετωπιστεί ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων.

Στη χώρα μας το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να δεχθούν οι προορισμοί που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη βρετανική αγορά, όπως τα Επτάνησα όπου το 60% των τουριστών που επισκέπτονται τα νησιά του Ιονίου είναι Βρετανοί.  Αρκετοί επιχειρηματίες που έχουν ήδη μεταφέρει χρονικά την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων τους, εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν καθόλου τα καταλύματά τους, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Ανατρέπονται πολλά δεδομένα

«Πιστεύαμε ότι θα είχαμε μία σταθερότητα από τον Ιούλιο και μετά. Τώρα ανατρέπονται πολλά δεδομένα. Στην πραγματικότητα έχει χαθεί και ο Ιούλιος από τη βρετανική αγορά» επισημαίνει η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου Χριστίνα Τετράδη και προσθέτει: «Ενώ πιστεύαμε ότι θα είχαμε κάτι σταθερό από τον Ιούλιο και μετά, όλο αυτό το οικοδόμημα καταρρέει. Δεν νοείται ελληνικός τουρισμός χωρίς τη Βρετανία, καλώς ή κακώς. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά».

Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων εκφράζουν την ανησυχία τους. Εφέτος, που σχεδιάζουν να ανοίξουν όλοι τις μονάδες τους, είναι βέβαιο ότι θα εμπλακούν σε έναν «πόλεμο τιμών» μεταξύ τους, αλλά και με τους tour operators. Οσοι ήδη έχουν ανοίξει, δεν έχουν καταφέρει να πετύχουν πληρότητες άνω του 35%-40%, ποσοστά που δεν καθιστούν βιώσιμη μία τουριστική επιχείρηση. Οι ξενοδόχοι θέτουν εκ νέου στο τραπέζι την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεών τους.

Στον αντίποδα, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τη γερμανική αγορά, που είναι και η μεγαλύτερη για τη χώρα μας, αλλά και από τον αυξημένο αριθμό αφίξεων από γάλλους τουρίστες.