Η Ιταλία προσπαθεί να επιστρέψει στην γνώριμή της καθημερινότητα. Από τις 28 Ιουνίου καταργείται η υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας σε ανοικτούς χώρους. Όταν βέβαια κανείς δεν βρίσκεται πολύ κοντά σε άλλους πολίτες. Πρόκειται για μία απόφαση της κυβέρνησης Ντράγκι, μετά από εισήγηση της επιτροπής επιστημόνων που την συμβουλεύει. Οι ειδικοί είχαν πει ότι το υπουργείο Υγείας μπορούσε να επιλέξει ανάμεσα σε 2 ημερομηνίες: Την 28η Ιουνίου και την 5η Ιουλίου. Επελέγη η πρώτη, για να σταλεί και ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς όλους τους πολίτες.

Οι τουρίστες επιστρέφουν στη χώρα

Τα στοιχεία από το μέτωπο της πανδημίας είναι θετικά: Την περασμένη εβδομάδα στην Ιταλία οι νέες μολύνσεις μειώθηκαν κατά 35%. Χθες τα περιστατικά ήταν 495, με 21 θανάτους.

Ιταλική Εθνική Ποδοσφαίρου

Η Εθνική Ιταλίας πρωταγωνιστεί σε διαφημιστικό σποτ για τον τουρισμό

Oι τουρίστες άρχισαν να καταφθάνουν, συμπεριλαμβανομένων και των Αμερικανών. Για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού μάλιστα επιστρατεύθηκε και η Squadra Azzurra, η Εθνική Ποδοσφαίρου, η οποία μετά τις επιτυχίες του EURO, με τηλεοπτικό σποτ συμβουλεύει τους Ιταλούς να επισκεφθούν τα διάφορα θέρετρα της χώρας: από την Σικελία, μέχρι την Σαρδηνία και τις Δολομιτικές Άλπεις.

Το μόνο που μένει να ανακοινωθεί είναι πότε θα ανοίξουν οι ντίσκο και τα κλαμπ. Οι ιδιοκτήτες πιέζουν για αρχές Ιουλίου, αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί η σχετική επίσημη απόφαση. Άλλωστε με το συγκεκριμένο θέμα χρειάζεται προσοχή, διότι πέρυσι αρκετά  κλαμπ είχαν μετατραπεί σε κύρια εστία μόλυνσης.

Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, παρακολουθεί συνεχώς την πορεία της εκστρατείας εμβολιασμού. Το 50,7% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με μια τουλάχιστον δόση κατά του κορωνοϊού. Αλλά πολλοί τώρα διστάζουν: δεν θέλουν να κάνουν την δεύτερη δόση, με εμβόλιο διαφορετικό από εκείνο της πρώτης, έστω και αν η πρακτική αυτή έχει υιοθετηθεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ίδιος ο Ντράγκι που εμβολιάστηκε αρχικά με Astrazeneca, σε λίγες μέρες αναμένεται να εμβολιαστεί με Pfizer. Αλλά το μήνυμα που θέλησε να στείλει είναι σαφές: δεν επιβάλλεται κανένα εμβόλιο. Ο καθένας θα εμβολιάζεται με ό,τι αποφασίζουν οι θεράποντες γιατροί.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη