«Αmerica is back». Οσο και αν αυτό φαντάζει απίστευτο, η εποχή που ζούμε έχει αρχίσει να θυμίζει την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και όσων ακολούθησαν, με μια σειρά διεθνών συμφωνιών που έθεσαν τα θεμέλια της μεταπολεμικής εποχής και της κυριαρχίας του δυτικού φιλελευθέρου Κόσμου. Σήμερα μετά τις γνωστές τραγικές επιπτώσεις της πανδημίας που έπληξαν ολόκληρο τον πλανήτη – και ιδιαίτερα τις φτωχές τριτοκοσμικές χώρες – προέκυψε η ανάγκη να υπάρξει μια γενικότερη συμφωνία, μεταξύ των δυτικών χωρών τουλάχιστον, για την αντιμετώπιση αυτής της ανθρώπινης τραγωδίας. Αυτός είναι άλλωστε ένας από τους στόχους του ταξιδιού στην Ευρώπη του νέου αμερικανού προέδρου. Δεν είναι όμως ο μόνος, καθώς το σύνθημα «Αmerica is back» έχει ως κύριο σκοπό να ηγηθούν και πάλι οι Ηνωμένες Πολιτείες του Δυτικού Κόσμου, μετά τη θλιβερή περίοδο Τραμπ.

Μήνυμα που θέλει να περάσει και στον πρόεδρο Πούτιν στη συνάντηση που θα ακολουθήσει στη Γενεύη.

Ετσι πολλοί συγκρίνουν (μάλλον επιπόλαια) τις σημερινές εξελίξεις με τις επαφές του Γουίνστον Τσόρτσιλ με τον πρόεδρο Ρούζβελτ, που οδήγησαν στον Χάρτη του Ατλαντικού, προοίμιο του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ. Ισως γιατί η πρώτη στάση της περιοδείας Μπάιντεν ήταν η Αγγλία, όχι μόνον για το G7, αλλά και για μια συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον στην εποχή του Βrexit και των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει, κυρίως στις σχέσεις με τη Βόρεια Ιρλανδία. Και θα ακολουθήσουν στις Βρυξέλλες («ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», αν θυμάστε) οι άλλοι ευρωπαιοι ηγέτες στη δύσκολη προσπάθεια να αποκατασταθεί το κλίμα μιας ομαλής ευρωαμερικανικής συνεργασίας, σε ίση όμως βάση τη φορά αυτή. Και βέβαια η πολυαναμενόμενη συνάντηση με τον Ερντογάν, όπου τα πάντα παραμένουν ανοικτά, ενώ, όπως είναι επόμενο, από τα αποτελέσματά της θα κριθεί και η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Διότι αν ο Ερντογάν τα βρει  με τον Μπάιντεν, όπως τα είχε βρει με τον Τραμπ, τότε θα συνεχίσει απτόητος τη γνωστή προκλητική πολιτική του απέναντι στην Ελλάδα. Αν και οι Αμερικανοί διαβεβαιώνουν ότι θα θέσουν ευθέως όλες τις αντιρρήσεις τους και κυρίως το θέμα των S-400. Και να δούμε αν τα πράγματα ξεκαθαρίσουν τελικά στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πράγμα που είναι μάλλον απίθανο. Κυρίως επειδή, πέραν όλων των άλλων, έχει προκύψει τώρα και η επιμονή στη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο. Μια εξέλιξη για την οποία φέρουν μεγάλη ευθύνη οι Ελληνοκύπριοι, που όλα αυτά τα χρόνια αρνήθηκαν τις συμβιβαστικές προτάσεις που τους παρουσιάστηκαν, πιστεύοντας αφελώς ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ τους, ενώ συνέβη το αντίθετο.