Σε πείσμα του κορωνοϊού υπάρχουν και καλά νέα

Θα αρχίσω σήμερα με μια σειρά από θετικές ειδήσεις σε πείσμα του κορωνοϊού που ακόμα είναι εκεί έξω και καραδοκεί. Πρώτα απ΄όλα αυτό θα σας πω αυτό που μετρούν κυρίως οι ειδικοί και τους κάνουν να αισιοδοξούν. Δεν είναι τυχαίο φερ΄ειπείν ότι την Κυριακή είχαμε μικρό αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία. Κάπου 73. Τον μικρότερο των τελευταίων έξι μηνών. Το ίδιο συνέβη και την Δευτέρα και χθες την Τρίτη. Έτσι τα εξιτήρια, εξηγεί η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου, είναι πλέον  πολύ περισσότερα από τις εισαγωγές με αποτέλεσμα να αποκλιμακώνεται η πίεση στο ΕΣΥ και κυρίως στα νοσοκομεία αναφοράς.  Η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι αποτέλεσμα των εμβολιασμών.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι σταθερά τριψήφιος και κάτω από το 900 (συγκεκριμένα 835) και οι θάνατο 22. Υπάρχει σαφής μείωση  του αριθμού των διασωληνωμένων (343), αν και όπως λένε οι ειδικοί η μείωση θα αργήσει ακόμα να φανεί. Θα πρέπει επίσης να πιστωθεί στα θετικά της αντιμετώπισης της πανδημίας το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν πτωτικές και σταθεροποιητικές τάσεις  την εβδομάδα 7-13 Ιουνίου στο ιικό φορτίο του κορωνοϊού στα αστικά λύματα των 6 από τις έντεκα (6/11) περιοχών που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στα Ιωάννινα (-66%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-47%), ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις στη Θεσσαλονίκη (-27%) και στην Ξάνθη (-19%).

Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται σύμφωνα με το πρόγραμμα και υπάρχει  μια  παράκληση των ειδικών την οποία  σας την μεταφέρω πάραυτα: «Να σταματήσει ο σχολιασμός των εμβολίων , δηλαδή ποια είναι καλά και ποια όχι, ποια έχουν παρενέργειες κτλ. Όλα τα εμβόλια», τονίζουν, «που έχουν εγκριθεί,  είναι καλά και να τρέξουν οι ανεμβολίαστοι να εμβολιαστούν ώστε να κτισθεί το τείχος ανοσίας». Πότε θα γίνει αυτό; Εάν ακολουθηθεί κατά γράμμα το πρόγραμμα των εμβολιασμών τότε στα μέσα καλοκαιριού θα έχουμε αποκτήσει  το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.
***
Η δε επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου λέει ότι πάνω από το 42% των Ευρωπαίων έχει λάβει δεύτερη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό και προσθέτει: «25.000.000 εμβολιασμοί λαμβάνουν χώρα κάθε εβδομάδα κάτι το οποίο αποτελεί σημαντικό επίτευγμα και περιμένουμε να συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός». Επισήμανε ότι «βλέπουμε τα αποτελέσματα των εκστρατειών των μαζικών εμβολιασμών».
***
Ο Πρωθυπουργός στην Αίγυπτο
Το επόμενο ταξίδι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι, μαθαίνω στο Κάιρο. Θα βρεθεί, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα την Δευτέρα και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίση. Η επίσκεψη θεωρείται σημαντική, μετά τις εξελίξεις στις τουρκο-αιγυπτιακές σχέσεις, στις εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Αν και το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στην Αίγυπτο δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, δεν αποκλείεται να επισκεφθεί και την Αλεξάνδρεια.
***
Όταν ο βρετανός προσφέρει καφέ αντί για… τσάι
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συνάντησε προχθές  στην έδρα του ΝΑΤΟ τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Μπεν Ουάλας. Γνωρίζονταν βλέπετε, από καιρό, είχαν συχνή όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας  διαδικτυακή επικοινωνία και γενικά είχε αναπτυχθεί ανάμεσά τους μια φιλική σχέση: «Θες σε κεράσω καφέ», είπε ο κ. Ουάλας στον κ. Παναγιωτόπουλο, μόλις κάθισαν να συνομιλήσουν: «Πάει χάλασε ο κόσμος. Εγώ ήρθα εδώ για να πιούμε τσάι, εγγλέζικο τσάι, cup of tea και εσύ μου λες για καφέ; Τι πράγματα είναι αυτά;» απάντησε έκπληκτος ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Τελικά προσφέρθηκε και καφές και τσάι και σε κάποια στιγμή  οκ.. Παναγιωτόπουλος είπε στον κ. Ουάλας συγχαρητήρια για τη νίκη της Αγγλίας στο Euro. Γιατί μπορεί να γίνεται Διάσκεψη Κορυφής στο ΝΑΤΟ, να συζητούν για τις σχέσεις τους με τη Ρωσία, την Κίνα, να προβληματίζονται τι θα γίνει στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, αλλά το Euro, έρχεται πρώτο στα ενδιαφέροντα των υπουργών: «Είμαι Σκωτσέζος εγώ, αλλά χαίρομαι όταν νικούν βρετανικές ομάδες», είπε γελώντας ο κ. Ουάλας, ο οποίος θα επισκεφθεί ίσως τον άλλο μήνα στην Αθήνα.
***
Η συνάντηση των δύο αεροπλανοφόρων
Αμέσως μετά έγινε μια αποκάλυψη. Ίσως να είναι από τις σπάνιες φορές που ένα γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο μετείχε σε κοινές ασκήσεις με βρετανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο. Τα δύο «θηρία» το Charle de Gaulle και το HMS Queen Elizabeth συναντήθηκαν, εκεί κοντά στην Κύπρο και έκαναν ασκήσεις συνεκπαίδευσης. Ποιος το ελληνικό ενδιαφέρον με τα δύο αυτά θηρία; Διαθέσαμε φρεγάτες για πλοία συνοδεία τους!
***
Παρ ολίγον εκλογές με κομπιούτερ της ΕΥΠ
Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο του Ανδρέα Δρυμιώτη, του ανθρώπου που βρισκόταν στο τιμόνι των εκλογικών αναμεταδόσεων, με τίτλο, «40+1 Νύχτες Εκλογών» (εκδόσεις Καστανιώτη)  βρήκα ότι ο πρώτος που σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές στην καταμέτρηση των ψήφων των βουλευτικών εκλογών δεν ήταν άλλος από τον Παύλο Μπακογιάννη. Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος επιχείρησε να εισαγάγει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα αποτελέσματα των εκλογών. Και η πρώτη προσπάθεια ξεκίνησε το 1977. Επικοινώνησε λοιπόν τηλεφωνικώς με τον κ. Δρυμιώτη, που τότε ήταν διευθυντής σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες πληροφορικής στην Ελλάδα και τον ρώτησε εάν υπήρχε δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν υπολογιστές για τη συγκέντρωση και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Το τι ακολούθησε ουδείς πολιτικός μπορεί να το φανταστεί…
Ο κ. Δρυμιώτης του απάντησε ότι μπορούσε η εταιρία του να αναλάβει αυτό το έργο (πρωτόγνωρο για τα εκλογικά χρονικά της χώρας) με την προϋπόθεση να χρησιμοποιείτο ένας ειδικός υπολογιστής, τότε τελευταίας τεχνολογίας, ο υπολογιστής UNIV ACV 1110, που τον Σεπτέμβριο του 1977 είχε εγκατασταθεί στην… Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (σημερινή ΕΥΠ). Ήταν ότι πιο σύγχρονο διέθετε η χώρα σε κομπιούτερ και τον χρησιμοποιούσε μόνον η ΕΥΠ.
Ο Παύλος Μπακογιάννης, όπως περιγράφει ο συγγραφέας του βιβλίου  «ήταν πολύ ευγενής για να πει ότι όλα αυτά είναι ανοησίες», αλλά επεσήμανε ότι εκλογικά αποτελέσματα επεξεργασμένα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή της ΕΥΠ δεν θα ήταν αποδεκτά από κανέναν. Η ιδέα όμως της χρησιμοποίησης ηλεκτρονικού υπολογιστή δεν εγκαταλείφθηκε (άλλωστε σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες τον χρησιμοποιούσαν). Εν καιρώ  (με διάφορους πειραματισμούς) οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές άρχισαν να μεταδίδουν με ακρίβεια τα αποτελέσματα των εκλογών σε όλη την επικράτεια και βεβαίως τους σταυρούς των υποψηφίων και τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή. Μόνον που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ήταν εγκατεστημένοι στο υπουργείο Εσωτερικών και όχι στην ΕΥΠ.
***
Ο Φραγκογιάννης στην Διαβαλκανική και το δείπνο Ερντογάν
Στην Αττάλεια για την Διαβαλκανική Διάσκεψη Κορυφής, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα βρίσκεται από σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, Πρόκειται για μια σημαντική συνάντηση στην οποία θα αναπτυχθούν οι ελληνικές θέσεις στα Βαλκάνια. Δύο δείπνα στο περιθώριο της Διάσκεψης έχουν τη σημασία τους. Το πρώτο είναι το δείπνο που παραθέτει ο Τούρκος ομόλογος του Κώστα Φραγκογιάννη και έτσι θα υπάρξει η ευκαιρία, μερικά μόλις 24ωρα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στο ΝΑΤΟ να συνεχιστούν οι  συνομιλίες για θέματα γενικότερου οικονομικού περιεχομένου και το δεύτερο είναι το δείπνο που παραθέτει ο Ερντογάν προς τους συμμετέχοντας στη Διαβαλκανική. Νεότερα προσεχώς.
***
Η επόμενη ημέρα στο Αιγαίο
Ήταν ζόρικες οι ημέρες του περασμένου Μαΐου στο Αιγαίο με την Πολεμική Αεροπορία να ήταν συνεχώς σε επαγρύπνηση για την απόκρουση εναέριων εισβολέων. Συγκεκριμένα ολόκληρο τον Μάιο, 153 τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 418 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, 155 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, δύο υπερπτήσεις σε νησιά και σε δέκα περιπτώσεις υπήρξαν μάλιστα και εικονικές αερομαχίες κατά τη διάρκεια των αναχαιτίσεων. Αυτά  όμως συνέβησαν τον περασμένο μήνα, όπως τα καταγράφει το ΓΕΕΘΑ.

Τι όμως άλλαξε στο Αιγαίο, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν; Την επομένη ημέρα της συνάντησης εάν εξαιρέσουμε ένα ελικοφόρο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-325 που εισήλθε στον εθνικό εναέριο χώρο και ένα ζεύγος F-16 που έμεινε ελάχιστα στο FIR Αθηνών, υπήρχε σχετική ηρεμία στους ουρανούς του Αιγαίου. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι γιατί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως αυτά της Πολεμικής Αεροπορίας το δικαιούνται ίσως περισσότερο από τον καθένα μας.
***
Το ξαναζωντάνεμα της Τανάγρας
Αφού έγινε λόγος για την Πολεμική Αεροπορία, έχω να σας πω και τούτο. Τούτες τις ημέρες η «Τανάγρα ξαναζωντανεύει», όπως λέει και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στην 114 Πτέρυγα Μάχης γίνονται πυρετωδώς εργασίες για να υποδεχτεί, τον Ιούλιο (περίπου στο μέσο του μήνα) το πρώτο Rafale.  Η επίσημη τελετή παραλαβής του θα γίνει βεβαίως στη Γαλλία.
Στην Ελλάδα θα έρχονται με ρυθμό ένα κάθε μήνα. Επιπλέον στο υπόστεγο της 331 Μοίρας  επικρατεί «οργασμός» εργασιών. Μέσα σε αυτό το υπόστεγο της 114  Πτέρυγας Μάχης  καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να αυξηθούν οι διαθεσιμότητες των Mirage-20005. Επιπλέον το τελευταίο διάστημα υπήρξε και φιλοξενία στην Τανάγρα αμερικανικών  πολεμικών  αεροσκαφών. Ήταν, η Τανάγρα μου λέει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «ένα είδος μελαγχολικού ησυχαστηρίου και μετατρέπεται σε χώρο καθημερινής γιορτής και προσμονής».