Ανησυχία προκαλούν οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται στο Νέο Δελχί, καθώς ο κοροναϊός εξακολουθεί να «σφυροκοπά» την Ινδία. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται σε σταθμούς του υπόγειου σιδηροδρόμου και σε εμπορικά κέντρα, προκαλώντας προειδοποιήσεις από κάποιους γιατρούς ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέα έκρηξη των κρουσμάτων.

Κάποιες μεγάλες πόλεις στην Ινδία έχουν ξεκινήσει να αίρουν τους αυστηρούς περιορισμούς, ενώ ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και πάνω από δύο μήνες. Οι ειδικοί όμως προειδοποιούν ότι η σπουδή προς την επιστροφή στην κανονικότητα θα υπονόμευε τις προσπάθειες εμβολιασμού καθώς μόνο το 5% από τους 950 εκατομμύρια ενήλικες έχουν εμβολιαστεί.

Γιατροί μάλιστα υποστηρίζουν ότι η σχεδόν πλήρης επάνοδος στην κανονικότητα στο Νέο Δελχί είναι ανησυχητική. Οι αρχές της πόλης έχουν προειδοποιήσει ότι θα επιβάλουν εκ νέου αυστηρούς περιορισμούς αν αυξηθούν τα κρούσματα. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στην πρωτεύουσα τον Μάιο καθώς οι προμήθειες οξυγόνου εξαντλήθηκαν και οι οικογένειες έκαναν εκκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις λιγοστές νοσοκομειακές κλίνες. Πολίτες πλήρωναν 20 φορές ακριβότερα της κανονικής τιμής για να εξασφαλίσουν ασθενοφόρα και νεκροφόρες, πολλοί πέθαναν σε χώρους στάθμευσης και τα νεκροτομεία δεν είχαν χώρο.

«Το κυριότερο εμπορικό κέντρο του Δελχί συγκέντρωσε 19.000 επισκέπτες το περασμένο σαββατοκύριακο μόλις άνοιξε. Έχουμε τρελαθεί τελείως;», έγραψε στο Twitter ο ‘Αμπρις Μιτάλ του ινστιτούτου Max HealthCare στο Νέο Δελχί. “Περιμένετε νέα έκρηξη της COVID19 και κατηγορήστε την κυβέρνηση, τα νοσοκομεία, τη χώρα”.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο υπόγειος σιδηρόδρομος της ινδικής πρωτεύουσας ανέβασε προειδοποιήσεις στο Twitter για συνωστισμό τις ώρες αιχμής και μεγάλες αναμονές, απαντώντας έτσι σε εξαγριωμένους πολίτες που διαμαρτύρονταν για τις μεγάλες ουρές.

Έπειτα από ένα αυστηρό λόκνταουν πέντε εβδομάδων στο Δελχί, οι αρχές άνοιξαν πλήρως τα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα και επέτρεψαν στα εστιατόρια να λειτουργούν με το 50% της δυναμικότητάς τους.

Οι προαστιακοί σιδηρόδρομοι επίσης λειτουργούν με το 50% της δυναμικότητάς τους και τα γραφεία έχουν μερικώς ανοίξει εκ νέου.

Ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει επιβραδυνθεί ωστόσο. Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα εμβολιαστικά κέντρα για πολίτες ηλικίας 18 με 44 ετών θα αρχίσουν από σήμερα να κλείνουν καθώς δεν επαρκούν οι δόσεις των εμβολίων.

«Το Δελχί θα έπρεπε να έχει αρχίσει να ανοίγει με πολύ πιο επιστημονικό τρόπο. Προετοιμάζουμε το έδαφος για προβλήματα», έγραψε στο Twitter ο Άρβιντερ Σινχ Σόιν, ένας χειρουργός και κορυφαίος ειδικός σε θέματα μεταμόσχευσης ήπατος.

Σε εθνικό επίπεδο η Ινδία ανέφερε 60.471 νέα κρούσματα κορονοϊού κατά το τελευταίο 24ωρο, τον μικρότερο αριθμό μετά τις 31 Μαρτίου, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Συνολικά ο αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα αυτή της Νότιας Ασίας ανέρχεται σε 29,57 εκατομμύρια –ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ.

Στη διάρκεια της νύχτας η χώρα πρόσθεσε 2.726 θανάτους ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την νόσο σε 377.031, έδειξαν τα στοιχεία.