Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν σήμερα το θλιβερό ορόσημο των 600.000 θανάτων από τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με έναν απολογισμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, την ώρα που η επιβράδυνση των εμβολιασμών απειλεί τον στόχο της κυβέρνησης Μπάιντεν να πετύχει το 70% των ενήλικων Αμερικανών να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και 160 εκατομμύρια να έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως τις 4 Ιουλίου.

Η πρώιμη επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας στις ΗΠΑ είχε τεράστιο αντίκτυπο στον ρυθμό των θανάτων από την Covid-19 στη χώρα.

Χρειάστηκαν 113 ημέρες για να αυξηθεί ο αριθμός των θανάτων από τους 500.000 συνολικά στους 600.000, η δεύτερη κατά σειρά πιο αργή αύξηση κατά 100.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας. Η χώρα πήγε από τους 400.000 στους 500.000 θανάτους σε μόλις 35 ημέρες.

Ο μέσος όρος θανάτων επτά ημερών μειώθηκε κατά περίπου 90% από την κορύφωσή του τον Ιανουάριο. Η χώρα κατέγραψε 18.587 θανάτους που σχετίζονταν με τον νέο κορονοϊό τον Μάιο, περίπου 81% λιγότερους από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.

Αν και το επίκεντρο της πανδημίας έχει μετατοπιστεί σε περιοχές όπως η Βραζιλία και η Ινδία τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα σε αθροιστικούς θανάτους.

Όμως, η χώρα έχει μέχρι στιγμής εμβολιάσει 166 εκατομμύρια ενήλικες με τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), αν και ο αριθμός των δόσεων που έχουν χορηγηθεί έχει μειωθεί σημαντικά από τα μέσα Απριλίου.

Ο μέσος όρος των νοσηλειών από Covid-19 των τελευταίων επτά ημερών έχει επίσης μειωθεί σημαντικά από τον Απρίλιο, λόγω των εμβολιασμών. Στις 2 Ιουνίου, το σύνολο των νοσηλευόμενων ασθενών μειώθηκε κάτω των 20.000 για πρώτη φορά από τις 24 Ιουνίου του 2020.

Εντούτοις, οι νοσηλείες μεταξύ των εφήβων έχουν αυξηθεί, καθώς έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται οι πιο μεταδοτικές παραλλαγές του ιού, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία των CDC.

Γενικά, τα νέα ημερήσια κρούσματα Covid-19 καταγράφουν πτώση από τον Μάρτιο, με τη χώρα να ανακοινώνει τον μικρότερο αριθμό κρουσμάτων κατά κεφαλήν φέτος τον Μάιο, σύμφωνα με μια ανάλυση του Reuters.

Με τους εμβολιασμούς μειωμένους σε περίπου 1,10 εκατομμύριο δόσεις την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, περίπου 67% χαμηλότερα από το υψηλότερο ποσοστό επτά ημερών, η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι κυβερνήτες των πολιτειών αναλαμβάνουν κάθε είδους πρωτοβουλίες για να καταφέρουν οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η δωρεάν φροντίδα παιδιών, η μεταφορά σε εμβολιαστικά κέντρα, η παράταση του ωραρίου την Παρασκευή στα φαρμακεία και η ευκαιρία να κερδίσει κανείς 1 εκατομμύριο δολάρια ή φοιτητικές υποτροφίες σε μια λοταρία.

Πηγή: ΑΜΠΕ