Ένα θρομβοεμβολικό επεισόδιο μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξαιρετικά απίθανο εάν η πρώτη δόση ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, υποστήριξε σήμερα η Αθηνά Λινού

Η κ. Λινού μίλησε στην ΕΡΤ με αφορμή την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που πρότεινε την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο σε όσους είναι άνω των 60 ετών.

Η καθηγήτρια υποστήριξε ότι αν κάποιος πολίτης έχει κάνει την πρώτη δόση χωρίς να έχει αντιμετωπίσει προβλήματα, τότε είναι ασφαλές να κάνει κανονικά και τη δεύτερη. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να γίνει δεύτερη δόση με κάποιο άλλο εμβόλιο. Η κ. Λινού υποστήριξε ότι δεν έχουν γίνει ολοκληρωμένες μελέτες που να δείχνουν ότι μπορεί να επιτευχθεί το επιθυμητό ποσοστό ανοσίας.

«Είναι λάθος να διχαζόμαστε, είναι σαφές ότι πρέπει να εμβολιαστούμε, ειδικά οι άνω των 60 που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο », ήταν τα λόγια της. Στη συνέχεια τόνισε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να συμβουλεύει ατομικά τους πολίτες για το εμβόλιο που ενδείκνυται στην ηλικιακή τους ομάδα.

«Όχι» στον όρο προνόμια

Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας κλήθηκε να μιλήσει και για την κουβέντα που έχει ξεκινήσει σχετικά με το ενδεχόμενο να δοθούν προνόμια σε όσους εμβολιάζονται. Η Κ. Λινού υποστήριξε ότι είναι ακόμα νωρίς, αλλά δεν συμφωνεί με τον όρο «προνόμια». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία από τη στιγμή που δεν κινδυνεύουν.