Θεμιστοκλέους: Αν αλλάξει το ιικό φορτίο μπορεί να αλλάξουν πάλι τα ηλικιακά όρια του ΑstraΖeneca

Σαφής απάντηση για τη μίξη των εμβολίων δεν υπάρχει, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας αναφέροντας πως ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές.

«Έχει δημιουργηθεί ανησυχία, και αυτό που αντιμετώπισε η δική μας επιτροπή, έχει συμβεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η πανδημία είναι ένα δύσκολο φαινόμενο με πολλά επιστημονικά θέματα, η δική μας εθνική επιτροπή κλήθηκε να αντιμετωπίσει ό,τι και οι άλλες χώρες. Μετακινούνται τα ηλικιακά όρια για το εμβόλιο της ΑstraΖeneca σε όλες τις χώρες, δεν υπάρχει μία ενιαία στάση στις χώρες της ΕΕ, η απόφαση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού δεν ήρθε ξαφνικά» σημείωσε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σχολιάζοντας την απόφαση για το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Οι αλλαγές σε όλες τις χώρες δεν βοήθησαν το συγκεκριμένο εμβόλιο και στην τελική τα εμβολιαστικά προγράμματα. Αν αλλάξει το ιικό φορτίο μπορεί να αλλάξουν πάλι τα ηλικιακά όρια του ΑstraZeneca» ανέφερε μιλώντας στο Open.

«Η επιτροπή αντιμετωπίζει με συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα. Μετά είναι η ζυγαριά: ο κίνδυνος από τη νόσηση και οι παρενέργειες από το εμβόλιο. Εμείς ακολουθούμε τις αποφάσεις της Επιτροπής», σημείωσε.

Σαφής απάντηση για τη μίξη των εμβολίων δεν υπάρχει

Αναφορικά με το αν θα πρέπει κάποιος που έχει ήδη εμβολιαστεί με AstraZeneca να κάνει με το ίδιο σκεύασμα και τη δεύτερη δόση επεσήμανε: «Ακόμη και στη δεύτερη δόση, οι χώρες της ΕΕ και του ενιαίου οικονομικού χώρου, 20 χώρες συστήνουν και η δεύτερη δόση να γίνει με Αstrazeneca.  Να επαναληφθεί ο εμβολιασμός με το ίδιο εμβόλιο στην περίπτωση που δεν έχουν εμφανιστεί παρενέργειες».

Όσον αφορά στο συνδυασμό εμβολίων ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι σαφής απάντηση για τη μίξη των εμβολίων δεν υπάρχει, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές μελέτες. «Όσοι έχουν κάνει εμβόλιο Αstrazeneca συστήνεται να κάνουν με το ίδιο εμβόλιο την δεύτερη δόση», ανέφερε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk