Προειδοποιήσεις για νέα ύφεση και λιτότητα απευθύνει το ΜέΡΑ25 και ο Γιάνης Βαρουφάκης με αφορμή την υποχώρηση των πενταετών ομολόγων της Ελλάδας κάτω από το μηδέν.

«Πώς γίνεται το κράτος να βουτά βαθύτερα στη χρεοκοπία αλλά τα κοράκια να το πληρώνουν να δανείζεται;» διερωτάται ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σχολιάζοντας την έκδοση πενταετούς ομολόγου με αρνητικό επιτόκιο και σημειώνει:

«1. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι παρκαρισμένο στην τρόικα, εκτός αγορών. 2. Η ΕΚΤ εξασφαλίζει τα κέρδη των κορακιών. 3. Τα επιτόκια άλλων κρατών είναι ακόμα πιο αρνητικά».

«Τι σημαίνουν τα αρνητικά επιτόκια» προσθέτει ο κ. Βαρουφάκης και εξηγεί: «1. Στασιμότητα στην Ευρωζώνη που σημαίνει νέα υφεσιακή δυναμική στην Ελλάδα.  2. Νέα λιτότητα για τον λαό που θα επιβληθεί στην «Μητσοτάκης Α.Ε.» ως αντίτιμο για την «στήριξη» των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ => Χρεοδουλοπαροικίας εμβάθυνση!».

Παραπλανητικοί πανηγυρισμοί

«Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τα αρνητικά επιτόκια του πενταετούς ομολόγου που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο, είναι -ας του πούμε ευθέως-εντελώς παραπλανητικοί» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 και προσθέτει:

«Ο μόνος λόγος για τον οποίο οι «αγορές δείχνουν εμπιστοσύνη» στο ελληνικό 5ετές ομόλογο όπως διατείνεται η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι επειδή τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ομόλογα και ιδίως το Γερμανικό, έχουν πολύ πιο αρνητικό επιτόκιο, προβλέποντας την μείωση των τιμών λόγω της ύφεσης. Και ως γνωστόν, όταν τη Γερμανική οικονομία την πιάνει συνάχι, τη δική μας οικονομία την πιάνει πνευμονία.

»Άλλωστε, συγκεκριμένος επιπλέον δανεισμός επιπλέον μέσω την έκδοση του 5ετούς ομολόγου από την Κυβέρνηση, αφορά μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του ελληνικού χρέους. Το 90% του χρέους αντίθετα, που είναι στα χέρια της τρόϊκας, μια χαρά επιτόκιο έχει, της τάξης του +2% μεσοσταθμικά.

»Τα αρνητικά επιτόκια λοιπόν για τα οποία πανηγυρίζει σήμερα η Κυβέρνηση, απλώς αντικατοπτρίζουν τη στασιμότητα της Ευρωζώνης και προοιωνίζουν την συνέχιση της ύφεσης και τα μέτρα λιτότητας που διαρκώς πλησιάζουν και θα χτυπήσουν καίρια την κοινωνία και την οικονομία τη στιγμή που υποτίθεται πως θα “βγαίνουν” από την πανδημία του κορωνοϊού».