Προετοιμασία 40′ Ψήσιμο 30′

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες) 

16 μικρά παντζάρια

½ ματσάκι (½  φλ.) ματσάκι δυόσμος

½ ματσάκι (½ φλ.) φρέσκο θυμάρι

4 σκελίδες σκόρδου, με τη φλούδα τους

50 γρ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το ψήσιμο και για το σερβίρισμα

40-60 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα και χοντροσπασμένα

4 πιπεριές Φλωρίνης ψητές σε άλμη, σε μπαστουνάκια

1 κ.σ. κρύο νερό

16 φράουλες βιολογικές

1 φρέσκο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες

120 γρ. ανθότυρο ή ξινομυζήθρα

80 γρ. άγρια ρόκα

Ανθός αλατιού

Πάπρικα καυτερή

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ξεχωρίζουμε τα πιο μικρά φύλλα από τα παντζάρια, για να τα χρησιμοποιήσουμε ως γαρνιτούρα. Πλένουμε πολύ καλά τα παντζάρια. Καλύπτουμε τον πάτο μιας γάστρας ή άλλου σκεύους με καπάκι που να μπαίνει στον φούρνο, με τον δυόσμο, το θυμάρι και τις σκελίδες σκόρδου. Τοποθετούμε από πάνω τα παντζάρια και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Σε ένα άλλο ταψάκι καβουρδίζουμε για περίπου 10 λεπτά τα αμύγδαλα. Μόλις τα παντζάρια είναι έτοιμα, τα αφήνουμε μερικά λεπτά να κρυώσουν τόσο που να μπορούμε να τα πιάσουμε. Τα ξεφλουδίζουμε όσο είναι χλιαρά και τα κόβουμε στα δύο ή στα τέσσερα, ανάλογα με το μέγεθός τους. Ξεφλουδίζουμε τα ψημένα σκόρδα και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ με τις πιπεριές, 1 κ.σ. κρύο νερό, λίγη πάπρικα, λίγο αλάτι και 50 γρ. ελαιόλαδο. Χτυπάμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν. Κόβουμε τελευταίες τις φράουλες στα 2 ή στα 4, ανάλογα με το μέγεθός τους.

Ρίχνουμε σε ένα βαθύ, ατομικό πιάτο, μία κουταλιά από τη σος πιπεριάς και την απλώνουμε με το πίσω μέρος του κουταλιού σε όλη την επιφάνια. Βάζουμε από πάνω, εναλλάξ, παντζάρια και φράουλες. Πασπαλίζουμε με κρεμμυδάκι, αμύγδαλα και σος πιπεριάς. Θρυμματίζουμε μυζήθρα από πάνω και σκόρπια τα φύλλα ρόκας, και παντζαριού. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Συμβουλές.

– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερα παντζάρια ψήνοντάς  τα περισσότερο.

– Ωριμες γραβιέρες ή κατσικίσιο τυρί μπορούν να μπουν στη θέση της μυζήθρας.