Αποστολή, Βρυξέλλες

Αν το λεκτικό του Κοινού Ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής των G7 αποτελεί οδηγό, τότε ο αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι ηγέτες της Δύσης σκοπεύουν να ακολουθήσουν μία ιδιαίτερα «επιθετική» πολιτική έναντι της Κίνας – και δευτερευόντως της Ρωσίας – στο άμεσο μέλλον.

Η συνάντηση της Κορνουάλης, η πρώτη από μία σειρά Συνόδων Κορυφής των προσεχών ημερών που συνεχίζεται σήμερα στις Βρυξέλλες στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, αύριο με τη συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την Τετάρτη 16 Ιουνίου στη Γενεύη όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει τετ-α-τετ συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, έστειλε το πρώτο μήνυμα ότι η μεταπανδημική γεωπολιτική σκηνή θα είναι γεμάτη δύσκολες προκλήσεις.

Βαριά η σκιά της Κίνας πάνω από το ΝΑΤΟ

Η ανάδειξη της Κίνας ως του νέου μεγάλου γεωπολιτικού παίκτη ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω και από το ΝΑΤΟ. Από τις δηλώσεις του κ. Μπάιντεν επί βρετανικού εδάφους, κατέστη εμφανές ότι η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει να διασφαλίσει τη συμπαράταξη των ευρωπαίων και άλλων συμμάχων της απέναντι στο Πεκίνο επί τη βάση μίας αντιπαράθεσης των δημοκρατικών κρατών έναντι αυταρχικών καθεστώτων όπως του Πεκίνου και της Μόσχας.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν συμπεριελήφθησαν και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ενοχλούν σφόδρα την Κίνα, αν και στους κόλπους του G7 υπάρχουν και διαφορές προσέγγισης, καθώς σε ορισμένα ζητήματα μείζονος διεθνούς ενδιαφέροντος όπως η κλιματική αλλαγή, λύσεις χωρίς την εμπλοκή της Κίνας μοιάζουν ανέφικτες.

Ωστόσο, σε επίπεδο Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η μεγάλη έμφαση δίδεται, στην παρούσα φάση, στην αντιμετώπιση της Ρωσίας. Στην αρχική του δήλωση πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ τόνισε ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και πολλά χρόνια.

Μπαρούτι οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσία: Βαρόμετρο η συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν

Η διεξαγωγή μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων εκατέρωθεν, αλλά επίσης η διεύρυνση της αντιπαράθεσης στο επίπεδο των κυβερνοεπιθέσεων και της παραπληροφόρησης έχει δημιουργήσει μία επιβαρυμένη ατμόσφαιρα. Η ευρύτερη εξέλιξη των σχέσεων ΝΑΤΟ – Ρωσίας πάντως θα καθοριστεί σε σημαντικό βαθμό από την έκβαση της συνάντησης Μπάιντεν – Πούτιν στη Γενεύη, όπου θα φανεί αν μπορεί να βρεθεί μία, έστω μικρή, συνεννόηση μεταξύ των δύο ηγετών.

Ωστόσο, ο κ. Στόλτεμπεργκ αναφέρθηκε και στην πρόκληση που γεννά η πολιτική του Πεκίνου. «Πρέπει να βρούμε τρόπους συνεργασίας με την Κίνα σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και ο έλεγχος εξοπλισμών, αλλά παράλληλα δεν μπορεί να αγνοηθεί η ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Κίνας» τόνισε. Μένει να φανεί με ποιο τρόπο η «κινεζική πρόκληση» θα ενταχθεί στο νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ που σχεδιάζεται να υιοθετηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το 2022 στην Ισπανία.