Την ανάγκη υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο «Action 24».

Με την Ελλάδα να βρίσκεται 23% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην κάλυψη της πρώτης δόσης και 3,5% στον πλήρη εμβολιασμό, «δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κ. Μητσοτάκης το σκέφτεται ακόμα», σημείωσε ο ευρωβουλευτής, προσθέτοντας πως «οι υγειονομικοί έρχονται σε επαφή με ασθενείς, άρα έχουν ηθική υποχρέωση να εμβολιαστούν και όσο δεν το καταλαβαίνουν, θα πρέπει να αποκτήσουν και νομική υποχρέωση, όπως έγινε στην Ιταλία».

Σχετικά με τον εμβολιασμό των μεγαλύτερων ηλικιών, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι με το 33% των άνω των 80 ετών να παραμένουν ανεμβολίαστοι, όταν άλλες χώρες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δράση. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση οφείλει «να βρει έναν τρόπο να εμβολιάσει κατ’ οίκον τους ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα και, όσον αφορά τους αναποφάσιστους, να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση, για να πειστούν».

«Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι, όταν οι μεταλλάξεις έρθουν στην Ευρώπη, αυτοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί, θα είναι πολλαπλά πιο ευάλωτοι σε μια ανοιχτή οικονομία με τουρισμό», επεσήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά και να μετατραπεί σε ένα εργαλείο παραγωγής ανάπτυξης για όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα για τις πιο αδύναμες χώρες. «Έτσι θα πάμε από τη σημερινή εποχή της αύξησης των αποκλίσεων, σε μια εποχή σύγκλισης, τόσο των κρατών μεταξύ τους, όσο και εντός των κοινωνιών», όπως είπε.

Το μείζον είναι η ανάκαμψη της παράταξης, όχι οι συνεργασίες

Σχολιάζοντας τη συζήτηση για τον μέλλον της παράταξης, ο Ν. Ανδρουλάκης τόνισε: «Εμείς έχουμε έναν αγώνα μπροστά μας, να ξαναπαίξει πρωταγωνιστικό ρόλο η Δημοκρατική Παράταξη. Αυτός ο αγώνας είναι μονόδρομος, δεν είναι θέμα συνεργασιών».

Και διευκρίνισε, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον Αλέξη Τσίπρα, που είχε μιλήσει για τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ, παρεμβαίνοντας – στην ουσία – με σχόλιό του στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας του κόμματος: «Προσωπικά, δεν έχω προτεραιότητα καμία συνεργασία, αλλά την ανάκαμψη της παράταξής μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης, προτάσσοντας ως πρωταρχική ανάγκη την αλλαγή δυναμικής της.

«Το σημαντικό δεν είναι να προσπαθούμε, ενάμισι χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές, να βρούμε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Προτεραιότητα είναι η παράταξή μας να μεγαλώσει, να ενισχυθεί και να πρωταγωνιστήσει», επεσήμανε ο ευρωβουλευτής.

Σχετικά με τις επικείμενες εσωκομματικές διαδικασίες, ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε χαρακτηριστικά: «Είμαι ξεκάθαρος, τις έχω πάρει τις αποφάσεις μου, δεν μαδάω καμία μαργαρίτα», κάνοντας σαφές ότι θα είναι ένας από τους αντιπάλους της Φώφης Γεννηματά για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ.

Επιπλέον, ζήτησε να ακολουθηθούν οι ίδιες διαδικασίες με αυτές των εσωκομματικών εκλογών του 2017, όπου συμμετείχαν 212.000 πολίτες, ώστε η όλη διαδικασία να αποτελέσει το έναυσμα για μία ισχυρή επανεκκίνηση.

Τέλος, σχετικά με τον χώρο που τοποθετείται η παράταξη, τόνισε με νόημα ότι «το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε ως ένα κόμμα, που συνέθεσε την προοδευτική αριστερά με το προοδευτικό κέντρο. Αυτή είναι η πολιτική του ταυτότητα, όσο κι αν κάποιοι θέλουν να την αμφισβητήσουν».

Και κατέληξε: «Αυτό δεν είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ, είναι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Εμείς προτείνουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία, παράλληλα με την οικονομική ανταγωνιστικότητα που πρέπει να έχει η χώρα μας, κοιτάει και το ισχυρό κοινωνικό κράτος για να υπάρχει κοινωνική συνοχή, αλλά και το σεβασμό στο περιβάλλον».