Την περασμένη εβδομάδα το εσωκομματικό τοπίο στο Κίνημα Αλλαγής ξεκαθαρίστηκε πλήρως. Κάθε εστία συζήτησης που θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη έλαβε τέλος. Τώρα, όπως λέγεται, «ήλθε η ώρα της παράταξης». Η Φώφη Γεννηματά στις συσκέψεις με τους στενούς της συνεργάτες έδωσε το σύνθημα μιας ακόμα αντεπίθεσης, από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθούν πολλά για το πολιτικό μέλλον του κεντροαριστερού σχήματος.

Περιοδείες και κριτική

Η ίδια είναι αποφασισμένη, κινούμενη στη γραμμή πλεύσης που έχει χαράξει, να βγει μπροστά, να πάρει πάνω της το παιχνίδι. Αμέσως μετά το Πάσχα, πέραν των «ψηφιακών» περιοδειών η κυρία Γεννηματά θα ξεκινήσει και έναν κύκλο περιοδειών με φυσική παρουσία σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα εξακολουθήσει να κρατά ψηλά τους τόνους της κριτικής προς την κυβέρνηση, θα εστιάσει στη δυνατότητα που δίδεται στη χώρα από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και στην ανάγκη να υπάρξει εθνική συνεννόηση για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους. Θα αναδείξει επίσης θέματα ενδιαφέροντος των περιοχών που θα επισκεφθεί.

Εστίαση στα εργασιακά

Μεγάλο βάρος αναμένεται να δοθεί στο Λεκανοπέδιο. Την προηγούμενη εβδομάδα η κυρία Γεννηματά επισκέφθηκε περιοχές της Βόρειας και της Ανατολικής Αττικής και σκοπεύει να κάνει το ίδιο σε όλη την Περιφέρεια. Βάρος δίδεται, όπως έδειξε και η συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ και εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων, στην επανασύνδεση του κόμματος με χώρους που κάποτε αποτελούσαν τη σπονδυλική του στήλη. Σε ό,τι αφορά το αντιπολιτευτικό μέτωπο, η Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να εστιάσει στα εργασιακά. Ηδη η Φώφη Γεννηματά έδειξε τις αντιπολιτευτικές της προθέσεις λέγοντας ότι η κυβέρνηση νοιάζεται αποκλειστικά για τη στήριξη των μεγάλων και των ισχυρών, εξοφλώντας ίσως και «προεκλογικά συμβόλαια».

Ψηλά στην ατζέντα της Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται η ανάδειξη «πράσινων θεμάτων» καθώς και ζητημάτων που αφορούν τη νεολαία. Παράλληλα, υπάρχει επαγρύπνηση για κάθε ενδεχόμενο, αφού οι «παροχές» του Κυριάκου Μητσοτάκη ερμηνεύονται και ως επαναφορά των σκέψεων που υπήρχαν στο επιτελείο του Πρωθυπουργού για εκλογικό αιφνιδιασμό.

Το στοίχημα των εκλογών

Στο επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει η εκτίμηση ότι μετά το Πάσχα το σκηνικό θα είναι διαφορετικό. Η τελευταία εκκρεμότητα που προκαλούσε τριβές και εμπόδιζε την έξοδο από τη συζήτηση για τη διαδικασία εκλογής αρχηγού, αυτή της «κλειστής» κάλπης την ημέρα των εκλογών, έκλεισε. Η εκλογική διαδικασία θα γίνει όπως ακριβώς και οι προηγούμενες.

Το στοίχημα, πλέον, αφού η διαδικασία θα είναι ανοιχτή, είναι ο βαθμός της συμμετοχής. Ουδείς πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει συμμετοχή ανάλογη του 2017, όταν πάνω από 200.000 κόσμου συμμετείχαν στην ιδρυτική πράξη του Κινήματος Αλλαγής. Εκτιμάται όμως ότι αν στις κάλπες, που πιθανότατα θα στηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, προσέλθουν πάνω από 100.000-120.000 πολίτες, τότε η παράταξη θα έχει μια ακόμα ευκαιρία επανεκκίνησης.

Η μάχη για την ηγεσία

Η συμμετοχή θα εξαρτηθεί από το πολιτικό κλίμα και φυσικά τις υποψηφιότητες. Η εκτίμηση είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει κούρσα για τρεις. Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος από τον Ιούνιο αναμένεται να αρχίσει να ανοίγει τα χαρτιά του και να δίνει το στίγμα της υποψηφιότητάς του, θα δώσουν τη μάχη για την ηγεσία. Υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Δεν αποκλείουν μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά τους και ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά.

Γερουλάνος και Καστανίδης το σκέφτονται…

Ο Παύλος Γερουλάνος εμφανίζεται να το σκέφτεται για την ηγεσία του κόμματος. Στελέχη του Κινήματος Αλλαγής και συνομιλητές του κ. Γερουλάνου εκτιμούν ότι θα κάνει το βήμα όταν αποφασίσει πως υπάρχει πολιτικός χώρος για την υποψηφιότητά του που όμως μπορεί να εκφραστεί και εκλογικά. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, όπως λέγεται, έχει ως στόχο την επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή. Με δεδομένο ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα προηγηθούν των εθνικών εκλογών, μια συζητήσιμη εκλογική του επίδοση θα έχει κόστος. Το μετράει αυτό ο κ. Γερουλάνος που δεν θα κατέλθει στην κούρσα ως φαβορί αλλά ως μια υποψηφιότητα, με συγκεκριμένο στίγμα, που αν θέλει να εξελιχθεί σε εσωκομματικό πόλο θα πρέπει να έχει μια αντίστοιχη εκλογική επίδοση.

Ο Χάρης Καστανίδης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος. Ωστόσο, όπως λέγεται, θα πρέπει να περιμένει τις αποφάσεις του κ. Γερουλάνου. Αν είναι υποψήφιος, του στερεί ζωτικό πολιτικό και εκλογικό χώρο. Αν ο κ. Γερουλάνος δεν είναι υποψήφιος, τότε ο κ. Καστανίδης θα πρέπει να συνυπολογίσει μια ακόμα σημαντική παράμετρο: ότι ενδεχομένως να διακινδυνέψει, όπως εκτιμούν έμπειρα κομματικά στελέχη, να έχει μια εκλογική επίδοση αντίστοιχη αυτής που είχε το 2012 ο Γιάννης Ραγκούσης.