Λίγες μέρες πριν από την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά στη Βρετανία, 126 κάτοχοι βραβείων Νόμπελ υπέγραψαν κοινή δήλωση για την προστασία του κλίματος ζητώντας να μειωθούν στο μισό οι εκπομπές άνθρακα μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

«Η ανθρωπότητα διατρέχει τεράστιους κινδύνους για το κοινό της μέλλον. Οι κοινωνίες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με εκτεταμένες, μη αναστρέψιμες αλλαγές στη βιόσφαιρα» προειδοποιούν οι νομπελίστες στην έκκλησή τους προς τους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο του Σεντ Άιβς της Κορνουάλης από 11 έως 13 Ιουνίου.

Οι υπογράφοντες καλούν τις επτά ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη «να δράσουν τώρα για να μειώσουν κατά το ήμισυ τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030. Ο χρόνος κατά τον οποίο μπορούν να αποφευχθούν μη αναστρέψιμες αλλαγές εξαντλείται».

Η δήλωση συντάχθηκε από τη διευθύνουσα επιτροπή της πρώτης συνόδου κορυφής κατόχων βραβείου Νόμπελ με θέμα «Ο πλανήτης μας, το μέλλον μας», την οποία συνδιοργάνωσε το γερμανικό Ινστιτούτο Πότσνταμ.

Στα τέλη Απριλίου, κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ και άλλες προσωπικότητες από την επιστήμη, την οικονομία, την πολιτική και τον πολιτισμό αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με τα βήματα τα οποία μπορούν να γίνουν αυτήν τη δεκαετία προκειμένου να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Πότσνταμ, Γιόχαν Ρόκστρεμ, τόνισε πως «αντιμετωπίζουμε ανεπίτρεπτους κινδύνους. Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν θα είναι άνευ προηγουμένου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / DPA