Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκίνησε την ενημέρωση των συντακτών Υγείας δίνοντας την εικόνα των ημερήσιων κρουσμάτων.

Την τελευταία εβδομάδα διαγνώστηκαν 9,500 κρούσματα με τα μισά από αυτά να αφορούν τις διαγνώσεις των self test, σε ασυμπτωματικούς συμπολίτες μας.

Η ενδιάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 36 χρόνια, γεγονός που δείχνει ότι ο ιός κυκλοφορεί στα νεότερα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ έχει μειωθεί πολύ ο αριθμός των μολύνσεων στους άνω των 60 ετών.

Επεσήμανε ακόμα πως σημαντική είναι η αποκλιμάκωση του ΕΣΥ, με τον αριθμό των νέων εισαγωγών να έχει αισθητά μειωθεί.

Η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων αφορά σε ανεμβολίαστους κυρίως πολίτες. Το πιο ισχυρό όπλο προστασίας είναι το εμβόλιο. «Πρέπει να εμβολιαστούν και οι μεγαλύτερες ηλικίες.»

Σημαντικά έχει μειωθεί και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους. Έχουμε κατά μέσο όρο 33 θανάτους την ημέρα.

Η επιδημιολογική εικόνα βελτιώνεται αισθητά αλλά δεν σημαίνει ότι η πανδημία έχει ελεγχθεί, είπε και ανέφερε πως υπάρχει έξαρση σε περιοχές όπως η Κατερίνη και η Ρόδος.

Είμαστε μακριά από το επιθυμητό τείχος ανοσίας ανέφερε και τόνισε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον συγχρωτισμό, και να θυμόμαστε ότι η ξεγνοιασιά θα αργήσει να έρθει.

«Έτσι ξαφνιάζουν την επιτροπή μας οι απόψεις που λένε ότι θα πετάξουμε τις μάσκες. Η μάσκα είναι το ατομικό μας όπλο», πρόσθεσε

Στο τέλος έκανε απεύθυνση στους νέους κάτω των 40 ετών, και δήλωσε ότι δεν έχουμε επιστρέψει σε συνθήκες προ κοροναϊού. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους πριν φύγουν για διακοπές.