Το παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό και μπορεί να μολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη νοσήσει από covid-19 ή έχουν εμβολιαστεί μόνο με μία δόση εμβολίου, αναφέρει σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα ομάδα Ινδών επιστημών.

Το παραλλαγμένο στέλεχος δέλτα, όπως ονομάστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι είναι πιο μεταδοτικό κατά 50% σε σχέση με το στέλεχος που πρωτοεντοπίστηκε στη Βρετανία, ανακοίνωσαν Ινδοί επιστήμονες του SARS-CoV-2 Genetics Consortium και του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών.

Οι ίδιοι προειδοποίησαν ότι «προηγούμενη μόλυνση (…) και μερικός εμβολιασμός δεν αρκούν για να εμποδίσουν την εξάπλωσή του, όπως συνέβη στο Νέο Δελχί, και χρειάζεται ισχυρή υγειονομική απάντηση σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να περιοριστεί».

Το παραλλαγμένο στέλεχος δέλτα έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 50 χώρες.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 μειώνεται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες στις μεγάλες πόλεις της Ινδίας, όμως οι περιοχές της υπαίθρου εξακολουθούν να βρίσκονται εν μέσω ενός καταστροφικού, δεύτερου κύματος.

Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η χώρα πρέπει να επιταχύνει την εμβολιαστική της εκστρατεία για να αποφύγει νέες εξάρσεις της επιδημίας.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για τη βραδύτητα της εκστρατείας ανοσοποίησης και πλέον έχει ξεκινήσει συζητήσεις με μεγάλες ξένες εταιρείες παραγωγής εμβολίων για να ενισχύσει τα αποθέματα της Ινδίας, την ώρα που εγχώριες εταιρείες καταβάλλουν προσπάθειες να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Γιατροί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο εμβολιασμός αποτελεί κλειδί για την επανέναρξη κάποιων οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς η χώρα βρίσκεται σε lockdown εδώ και εβδομάδες.

Κάποια κρατίδια, όπως το Γκουτζαράτ και το Νέο Δελχί, χαλαρώνουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα. Στο Γκουτζαράτ οι αρχές επιτρέπουν από σήμερα στα καταστήματα και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις να παραμένουν ανοικτά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Με τα κρατίδια να επιδεικνύουν σύνεση στο άνοιγμα, η οικονομική ανάκαμψη από αυτό το κύμα της επιδημίας θα είναι πιο σταδιακή σε σχέση με πέρυσι», σχολίασε ο Ντάρεν Ο, οικονομολόγος στο Capital Economics της Σιγκαπούρης.

«Όμως η βραδεία εμβολιαστική εκστρατεία σημαίνει ότι ένα γρήγορο άνοιγμα θα αυξήσει την απειλή εμφάνισης νέων κυμάτων της επιδημίας, πιθανόν με πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη» πρόσθεσε.

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα 132.364 νέα κρούσματα κορονοϊού για το προηγούμενο 24ωρο, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα κατά 2.714, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Συνολικά στη χώρα 28,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την covid-19, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους θανάτους να ανέρχονται σε 340.702, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ειδικοί εκτιμούν ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters