Για χαμηλό ρυθμό εμβολιασμών στην Ελλάδα κάνει λόγο ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Βαγγέλης Μανωλόπουλος.

«Εγώ περίμενα ότι τον Ιούνιο, με βάση τα εμβόλια που έχει ανακοινωθεί ότι θα παραλάβουμε, ότι θα πρέπει να πάμε περίπου στους 200.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Παραμένουμε κάτω από τους 100.000» δήλωσε στον Σκάι, προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει αν οφείλεται σε απροθυμία του κόσμου ή σε έλλειψη εμβολίων.

Ο κ. Μανωλόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως ενδεχομένως υπάρχει ένας εφησυχασμός και μια εσφαλμένη αντίληψη πως η πανδημία τελείωσε. «Ίσως νομίζουν ότι επειδή έρχεται καλοκαίρι, ο ιός με τον ζεστό καιρό δεν θα είναι τόσο βλαβερός και δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα» σχολίασε τονίζοντας πως μια τέτοια αντίληψη είναι λάθος.

«Πρέπει να δούμε ποιοι εμβολιάζονται και γιατί δεν εμβολιάζονται» συνόψισε ο καθηγητής επισημαίνοντας την σημασία του να στοχεύσουμε ακριβώς  στην ενημέρωση της σημασίας του εμβολιασμού σε αυτές τις ομάδες.

Τι ισχύει για τις εγκύους

Στον ίδιο σταθμό, ο Α. Μπαζαίος, είπε πως όσες γυναίκες επιθυμούν να τεκνοποιήσουν πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχει σαφής οδηγία ότι δεν διαφέρουν από τον γενικό πληθυσμό και μπορούν να κάνουν οποιοδήποτε εμβόλιο είναι διαθέσιμο. Σύμφωνα με τον κο Μπαζαίο δεν υπάρχουν ενδείξεις για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εμβολίου στην γυναικεία γονιμότητα.

Παράλληλα, όσον αφορά τις ήδη έγκυες, ανέφερε πως θεωρούνται κατηγορία υψηλότατου κινδύνου καθώς η εγκυμοσύνη από μόνη της θεωρείται κατάσταση υψηλού κινδύνου για την υγεία της γυναίκας.

Η γυναίκα που είναι έγκυος είναι ήδη επιβαρυμένη καρδιοαναπνευστικά καθώς ο οργανισμός της προσπαθεί να στείλει αίμα και οξυγόνο στο μωρό της.

Η καρδιά και οι πνεύμονες της υπερλειτουργούν επομένως εάν κολλήσει κορωνοϊό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης- όπου ο ιός ως γνωστόν χτυπά τους πνεύμονες- αυτή η γυναίκα κινδυνεύει εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο να πεθάνει, εξήγησε συνοψίζοντας την σημασία του να εμβολιάζονται οι εγκυμονούσες.