Πίτα με αμπελόφυλλα και τυριά

Ένα πρωτότυπο φαγητό με τα αμπελόφυλλα σε ρόλο … φύλλου.

Food styling Μάκης Γεωργιάδης Φωτογραφία Ακης Ορφανίδης

 

Προετοιμασία 15΄, Ψήσιμο 30΄

 

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

16 αμπελόφυλλα, φρέσκα ή από κονσέρβα

Χυμός από 1 λεμόνι

8 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

250 γρ. φέτα, τριμμένη

200 γρ. ανθότυρο, τριμμένο

200 γρ. μανούρι, τριμμένο

100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

150 γρ. γιαούρτι

2 αβγά, χτυπημένα

2 κ.σ. δυόσμος, ψιλοκομμένος

2 κ.σ. άνηθος, ψιλοκομμένος

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Αχνίζουμε για 2-3 λεπτά τα φύλλα (αν είναι φρέσκα), σε αλατισμένο νερό που βράζει και στο οποίο έχουμε προσθέσει τον χυμό από ένα λεμόνι. Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμειγνύοντας όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ. Λαδώνουμε καλά, με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. Καλύπτουμε τον πάτο του με 10 αμπελόφυλλα προσέχοντας να εξέχουν λίγο στις άκρες. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στα φύλλα, διπλώνουμε πάνω από τη γέμιση όσα εξέχουν και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα. Λαδώνουμε την επιφάνεια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk