Προετοιμασία 1½ ώρα, Αναμονή 30′, Ψήσιμο 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)

Για τη βάση

100 γρ. γιαούρτι

100 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το ταψί

1 σφηνάκι ρακή ή άλλο λευκό ποτό

Λίγο αλάτι

250-280 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για τη γέμιση

6-8 αγκινάρες (ανάλογα με το μέγεθος)

1 μάτσο (5-6) φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

90 ml (6 κ.σ.) ελαιόλαδο

5-6 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος

300 γρ. ξινομυζήθρα

1 φλ. γραβιέρα, σε κύβους

2 αβγά

2-3 κ.σ. γιαούρτι

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βάση: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν μια λεία ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για περίπου μισή ώρα.

Γέμιση: Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις κόβουμε σε φέτες πάχους 2 εκ. Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τις αγκινάρες, ώστε να λαδωθούν όλες, για 5-6 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώνουν όσο ετοιμάζουμε το φύλλο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί διαμέτρου 25 εκ. (ή σε ένα πυρέξ ανάλογου μεγέθους) τη ζύμη με το χέρι. Τη σκεπάζουμε με ένα φύλλο λαδόκολλας και γεμίζουμε με ωμά ρεβίθια ή ρύζι για να λειτουργήσουν ως βαρίδια και να μη φουσκώσει η ζύμη στο ψήσιμο. Την ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.

Προσθέτουμε στη γέμιση τον άνηθο και τα τυριά και ανακατεύουμε. Αν τα τυριά είναι αλμυρά δεν βάζουμε αλάτι, μόνο πιπέρι.

Βγάζουμε τη βάση από τον φούρνο και αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα ρεβίθια ή το ρύζι. Απλώνουμε μέσα τη γέμιση ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Χτυπάμε τα αβγά με το γιαούρτι και λίγο ακόμη πιπέρι και περιχύνουμε την τάρτα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 40 λεπτά ακόμη, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να γίνει κάπως τραγανή η κρούστα.