«Πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο» και «προοδευτική διακυβέρνηση». Με αυτό το αφήγημα η Φώφη Γεννηματά θα επιχειρήσει να διεκδικήσει πολιτικό χώρο για το Κίνημα Αλλαγής. Αυτό θα είναι και το στίγμα της στην εσωκομματική μάχη για την ηγεσία, στην οποία, για άλλη μια φορά, δήλωσε παρούσα. Η ιστορία του «πράσινου κοινωνικού συμβολαίου» δεν είναι πρόσφατη. Εχει την αφετηρία του στην εποχή που τα στελέχη του κόμματος έκαναν πρόταση για την πορεία της χώρας κατά και μετά την πανδημία, την οποία παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά, πέρυσι, στη ΔΕΘ. Εκείνη την περίοδο στην Ευρώπη, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, προοδευτικά κόμματα, κινήματα και συλλογικότητες κινούμενες στον χώρο της οικολογίας έθεταν, κυρίαρχα στην ατζέντα τους, ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η μείωση της κάθε μορφής κοινωνικών ανισοτήτων που επέφερε τόσο η επέλαση του «άγριου καπιταλισμού» όσο και η φονική πανδημία. Σε αυτό το πλάσιο, το ΚΙΝΑΛ έχει στραμμένο το βλέμμα στην πορεία και στις προτάσεις των Πρασίνων στη Γερμανία και αλλού.

«Ταιριάζει στο DNA της σοσιαλδημοκρατίας»

Οι επιτελείς της Φώφης Γεννηματά που παρακολουθούσαν αυτόν τον προβληματισμό εκτίμησαν ότι η πράσινη ατζέντα «ταιριάζει στο «DNA» της σοσιαλδημοκρατίας» και μπορεί να βοηθήσει στη διεύρυνση του ακροατηρίου του κεντροαριστερού φορέα και στη σύνδεσή του με κινήματα και συλλογικότητες που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα αυτά.

Το «πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο» που προτείνει η Φώφη Γεννηματά είναι, όπως λέγεται, ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πολιτικών που θέτει σε πρώτο πλάνο την πράσινη ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, τη μείωση των ανισοτήτων, την προστασία της εργασίας, της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών. Δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξασφάλιση της πλήρους απασχόλησης, στη δημιουργία σύγχρονων κοινωνικών υποδομών και στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων που θα εξασφαλίζουν «εθνική προστιθέμενη αξία». Μαζί με το «πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο» η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επανέφερε το ζήτημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης».

Η ερμηνεία ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι προηγούμενες αναφορές της, όπως και αυτές του Γιώργου Παπανδρέου, για την ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας, ερμηνεύτηκαν ως «κλείσιμο του ματιού στον ΣΥΡΙΖΑ» που ανοίγει τον δρόμο της συνεργασίας των δύο κομμάτων, προοπτική που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί ισχυρούς κραδασμούς στην εκλογική βάση του κόμματος, που όχι μόνο δεν έχει ξεπεράσει τις ενστάσεις που είχε για την πολιτική φυσιογνωμία και την πολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντιθέτως θεωρεί ότι η εικόνα της Κουμουνδούρου δικαιώνει την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να  εκφράσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς και ότι ο Αλέξης Τσίπρας όσο αδυνατεί να προσφέρει την προοπτική επανόδου του κόμματος του στη διακυβέρνηση της χώρας τόσο πιο πολύ θα απομυθοποιείται.

Δεν είναι διαφορετική η προσέγγιση της Φώφης Γεννηματά από αυτήν της πλειοψηφίας της βάσης του κόμματος. Η ίδια πιστεύει βαθιά στην ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας και θεωρεί ότι το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να προσφέρει αυτή την προοπτική. Στόχος της, που θα είναι και η σημαία της στην επερχόμενη εσωκομματική αναμέτρηση, είναι ο κεντροαριστερός φορέας να αποτελέσει τον προοδευτικό πόλο της χώρας, στην οποία θα προσφέρει μια εναλλακτική λύση διακυβέρνησης από αυτήν του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Είμαστε το μοναδικό κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί προοδευτική διακυβέρνηση» αναφέρει στις συζητήσεις με τους συνεργάτες της.

Δημοσκοπικός σκόπελος

Το αφήγημα της κυρίας Γεννηματά, πάντως, έρχεται αντιμέτωπο με τη δημοσκοπική εικόνα του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την προβληματική του εικόνα, εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική στέγη όσων πολιτών αυτοτοποθετούνται στον προοδευτικό χώρο. Και όσο το Κίνημα Αλλαγής δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης τόσο το αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης με βασικό πόλο τον κεντροαριστερό φορέα θα μοιάζει με ευχή παρά με εφικτό πολιτικό στόχο. Σε κάθε περίπτωση η «πράσινη ατζέντα» της Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να είναι καλά δουλεμένη και θα υποστηριχθεί με μια σειρά δράσεων ακόμα και ακτιβιστικού χαρακτήρα. Την Τρίτη στη Βουλή με αφορμή την αποδοχή από τον Πρωθυπουργό της πρότασής της να συζητηθούν οι άξονες ενός κλιματικού νόμου η κυρία Γεννηματά κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, στέλνοντας το μήνυμα ότι το κόμμα της θα σταθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή.

Παρουσιάζει σχέδιο για το Κερατσίνι

Αρκετά έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός για την «πράσινη εβδομάδα» που έχει «στα σκαριά» η Χαριλάου Τρικούπη, στις αρχές Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματιστεί μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων στις οποίες θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ο «Πράσινος Κόσμος». Πρόκειται για ένα δίκτυο που θα λειτουργεί πιο προωθητικά από τον τομέα Περιβάλλοντος του κόμματος διοργανώνοντας διαδραστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Την ευθύνη του θα έχει η πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «πράσινη εβδομάδα» που θα κορυφωθούν στις 5 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Φώφη Γεννηματά προγραμματίζει επισκέψεις σε περιοχές της Β’ Πειραιά ενώ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, θα παρουσιάσει ένα σχέδιο παρεμβάσεων για το Κερατσίνι που, εκτός των άλλων, υποφέρει από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Στις συζητήσεις που γίνονται στη Χαριλάου Τρικούπη κερδίζει έδαφος να αφιερωθεί η εφετινή επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη στο περιβάλλον και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, ενώ «πράσινη» θα είναι και η παρουσία της κυρίας Γεννηματά στη ΔΕΘ.
Πέραν φυσικά της «πράσινης ατζέντας», υπάρχει και το μέτωπο των εργασιακών, στα οποία η Χαριλάου Τρικούπη έχει αποφασίσει να κρατήσει «σκληρή γραμμή» εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα στερεί από τους εργαζομένους βασικά δικαιώματα αλλά και, όπως λέγεται, την αξιοπρέπειά τους.

Ο υποψήφιοι έτοιμοι να πάρουν θέσεις

«Ναι, θα είμαι εδώ. Και θα είμαι εδώ γιατί έχω αφήγημα για τη χώρα. Εχω αφήγημα για προοδευτική διακυβέρνηση. Εχω αφήγημα που μπορεί να βάλει τέλος στις συντηρητικές πολιτικές». Με αυτή την τοποθέτησή της η Φώφη Γεννηματά, όπως λέγεται, κατέβηκε στο γήπεδο στο οποίο έχει αρχίσει εδώ και καιρό προθέρμανση ο Ανδρέας Λοβέρδος. Το σκηνικό της εσωκομματικής μάχης φαίνεται ότι σιγά-σιγά στήνεται. Αυτό που τώρα απομένει είναι η «επισημοποίηση» της υποψηφιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη και το να αποδειχθεί αν στην κούρσα για την ηγεσία τρέξουν τρεις ή πέντε δρομείς, αφού τόσο ο Παύλος Γερουλάνος όσο και ο Χάρης Καστανίδης «το σκέφτονται».