Τη επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί μια διαδικτυακή εκδήλωση που αναμένεται να πυροδοτήσει νέες συζητήσεις για τις συμμαχίες που δημιουργούνται στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής. Τη διοργανώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος και το ενδιαφέρον δεν βρίσκεται μόνο στο θέμα της συζήτησης, τις εξελίξεις στο μέτωπο των εθνικών  θεμάτων, αλλά και στον συμβολισμό των προσώπων που θα είναι στο πάνελ.

Κεντρική ομιλήτρια η Εύα Καϊλή

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση που θα γίνει τη Δευτέρα 24 Μαΐου θα είναι η Εύα Καϊλή. Η προβεβλημένη ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής που στις εσωκομματικές εκλογές του 2017 ήταν στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Λοβέρδου με τον οποίο φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στις απόψεις για τον ρόλο του κεντροαριστερού φορέα, τη σχέση με τη ΝΔ και τη μη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συντονιστής της συζήτησης που θα ακολουθήσει θα είναι ο Γιάννης Δατσέρης, ιστορικό στέλεχος του ΠαΣοΚ, γραμματέας επικοινωνίας του κόμματος την περίοδο Βενιζέλου και στη συνέχεια συνιδρυτής της «Ωρας Αποφάσεων» με την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη.

Προβληματισμός στους συνδιεκδικητές

Ολη αυτή η κινητικότητα του πρώην κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στα επιτελεία των άλλων διεκδικητών της αρχηγίας, και ειδικά σε αυτό της Φώφης Γεννηματά. Αυτός ο προβληματισμός δεν έχει να κάνει τόσο με τη δραστηριότητα του κ. Λοβέρδου, η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί με την παρουσίαση του προγραμματικού πλαισίου της υποψηφιότητάς του, πιθανότατα πριν από την καλοκαιρινή ανάπαυλα. Στη Χαριλάου Τρικούπη, έτσι κι αλλιώς, θεωρούν ότι ο Ιούνιος θα είναι ο μήνας που άπαντες θα αρχίσουν να κινούνται με τον πλέον επίσημο τρόπο. Μέσα στον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα υπάρξει και η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη που θα συνοδευθεί με την παρουσίαση των προγραμματικών του θέσεων για τη χώρα και την παράταξη.

«Το εύκολο και ανέξοδο χαρτί της επιστροφής»

Το γεγονός που φαίνεται να προκαλεί ενόχληση και όχι μόνο στο επιτελείο της κυρίας Γεννηματά είναι το ότι, όπως λέγεται, ο κ. Λοβέρδος αποφάσισε «να παίξει, με τρόπο εύκολο και ανέξοδο, το χαρτί της επιστροφής στο ΠαΣοΚ». Το «εύκολο και ανέξοδο», όπως υποστηρίζουν στελέχη κοντά στη Φώφη Γεννηματά, αφορά το ότι ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής «υιοθετεί ένα αίτημα που γνωρίζει ότι είναι απαγορευτικό λόγω του ότι το ΠαΣοΚ έχει χρεοκοπήσει οικονομικά». Ωστόσο, όπως σημειώνουν άλλα έμπειρα στελέχη, ο κ. Λοβέρδος έχει επιλέξει να απευθύνεται στο θυμικό της βάσης αξιοποιώντας και το γεγονός ότι η Φώφη Γεννηματά δεν μπορεί να μπει σε έναν αγώνα πλειοδοσίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφού αν κλείσει το μάτι στην επιστροφή στο ΠαΣοΚ αυτό θα σημάνει ότι, επί της ουσίας, εγκαταλείπει το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής.

Το ρεύμα στη βάση και το πολιτικό πρόβλημα

Σε κάθε περίπτωση το όλο ζήτημα δεν είναι απλό. Υπάρχει ένα σημαντικό ρεύμα στη βάση της παράταξης που ζητά, εδώ και τώρα, την επιστροφή στο ΠαΣοΚ και στα σύμβολά του.

Αλλά ακόμα και αν βρεθεί τρόπος να επιλυθεί το οικονομικό πρόβλημα του ΠαΣοΚ, ουδείς εξηγεί πώς θα λυθεί το πολιτικό πρόβλημα. Γιατί στο Κίνημα Αλλαγής δεν συμμετέχουν μόνο στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς που αντιδρούν σε αυτά τα σενάρια.

Στο σχήμα συμμετέχει και το ΚΙΔΗΣΟ που είναι πολιτικά αυθύπαρκτο, με δικό του πρόεδρο και δική του οργανωτική δομή.

Πώς θα επιστρέψουν όλοι αυτοί στο ΠαΣοΚ; Και πού θα ληφθεί η σχετική απόφαση; Μπορεί να αποφασίσει το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, που θα γίνει δύο μήνες μετά την εκλογή του αρχηγού, την αυτοκατάργησή του και την επιστροφή στο… ΠαΣοΚ;

Θα λάβει τη σχετική απόφαση ένα συνέδριο ΠαΣοΚ, και μάλιστα πριν από τις εκλογές;

Το «αφήγημα της Φώφης» και το νήμα της ανάκαμψης

Αυτό που δείχνει να απασχολεί την κυρία Γεννηματά και το επιτελείο της δεν είναι η επιστροφή στο ΠαΣοΚ ούτε, όπως λέγεται, «το ποιος έμεινε και ποιος έφυγε και επέστρεψε στο ΠαΣοΚ» και αν όλη αυτή η φιλολογία θα πρέπει ή όχι να απαντηθεί με αυστηρό τρόπο. Το ζητούμενο είναι το πώς το Κίνημα Αλλαγής θα βρει τον τρόπο να ξαναπιάσει το νήμα μιας τάσης ανάκαμψης που έδειχνε να έχει προτού ξεσπάσουν η εσωκομματική αναμπουμπούλα για την ηγεσία και οι διενέξεις για διαδικαστικά θέματα που επιχειρήθηκε να ανοίξουν άκαιρα, με τρόπο άκομψο και αφέθηκαν να σέρνονται δημιουργώντας εντυπώσεις και σενάρια ενώ θα μπορούσαν να είχαν ξεκαθαριστεί πλήρως, από την αρχή.

Στη σύσκεψη που είχε την Πέμπτη με τους στενούς της συνεργάτες η Φώφη Γεννηματά έδειξε τον δρόμο της εξωστρέφειας. Ιδιαίτερο βάρος φάνηκε να δίνεται στην παρουσίαση του «αφηγήματος της Φώφης». Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθεί το βήμα του Φόρουμ των Δελφών στο οποίο θα συμμετάσχει την Τετάρτη. Εκεί η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη της χώρας την επόμενη μέρα της πανδημίας, το αφήγημά της για την κοινωνία και την οικονομία. Θα ρίξει το βάρος της στην παρουσίαση μιας σειράς μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν επιχειρώντας να ενισχύσει την εικόνα της υπεύθυνης αντιπολίτευσης που προσπαθεί να φιλοτεχνήσει για την ίδια και το κόμμα της. Μία ημέρα μετά, την Πέμπτη, θα συναντηθεί με εκπροσώπους των ξενοδόχων και των ξενοδοχοϋπαλλήλων εν όψει και του ανοίγματος του τουρισμού. Η κυρία Γεννηματά δεν κρύβει τον προβληματισμό της για την πορεία των εμβολιασμών των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο.

Κριτική σε υψηλούς τόνους

Ψηλά στην ατζέντα της Χαριλάου Τρικούπη παραμένουν τα εργασιακά. Ηδη η Φώφη Γεννηματά έχει ανεβάσει αισθητά τους τόνους της κριτικής της. Το μήνυμα που θα επιδιώξει να περάσει είναι ότι όπως για τους δικούς του ιδεοληπτικούς λόγους ο Αλέξης Τσίπρας στράφηκε κατά της μεσαίας τάξης, έτσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους δικούς του ιδεοληπτικούς λόγους στρέφεται εναντίον των εργαζομένων. Οι συνεργάτες της έχουν σημειώσει μια σειρά αντεργατικών μέτρων στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη που πλήττουν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων.

Στις συσκέψεις που έγιναν στη Χαριλάου Τρικούπη τέθηκε και το θέμα σύστασης επιτροπής ψηφοδελτίων και υπήρξε σχετική εισήγηση προς την πρόεδρο του κόμματος. Είναι άγνωστο αν η πρόταση γίνει αποδεκτή. Τα πάντα δείχνουν ότι ο εκλογικός ορίζοντας έχει μεταφερθεί πέραν του 2021. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι στενοί της συνεργάτες, «οι σίγουροι είναι αυτοί που συνήθως πιάνονται στον ύπνο».