Τις βλέψεις της Τουρκίας για την Παλαιστίνη εκφράζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak» στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Μοντέλο Λιβύης στην Παλαιστίνη».

Η Τουρκία παρουσίασε νέο χάρτη που την ενώνει με τη Λιβύη και έχει βλέψεις να κάνει το ίδιο και με την Παλαιστίνη.

«Η υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ Τουρκίας – Παλαιστίνης μπορεί να αλλάξει ισορροπίες» αναφέρει η εφημερίδα.

Επίσης, ο απόστρατος ναύαρχος Γιαϊτζί προτείνει άμεση υπογραφή συμφωνίας με την Παλαιστίνη. «Εάν υπογραφεί αυτή η συμφωνία, θα διασφαλίσουμε ότι η Παλαιστίνη θα έχει δικαίωμα για φυσικό αέριο. Καθώς υποστηρίζουμε την Παλαιστίνη, χαλάμε επίσης το παιχνίδι της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς».

«Αν και το Ισραήλ αντιτίθεται λόγω των συμμαχιών του στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα αντιδράσει πολύ έντονα σε μια τέτοια συμφωνία που θα γίνει από την Παλαιστίνη. Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη τόσο στην Παλαιστίνη όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι καιρός για μια τέτοια συμφωνία. Αυτή η συμφωνία θα συμβάλει σημαντικά στη διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης» επισημαίνει.

Τσαβούσογλου: Το Ισραήλ κάνει εθνοκάθαρση

Την ίδια στιγμή, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ρίχνει λάδι στη φωτιά λέγοντας πως «το Ισραήλ κάνει εθνοκάθαρση».

Δηλώνει, επίσης, ότι η Τουρκία θέλει να ηγηθεί στον ισλαμικό κόσμο. «Ήρθε η στιγμή να δείξουμε την ενότητα και την αποφασιστικότητα μας. Η παγκόσμια κοινότητα των Μουσουλμάνων περιμένει από εμάς να ηγηθούμε. Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει οποιοδήποτε βήμα. Δεν πρέπει να κάνουμε μόνο δηλώσεις».