Θέσεις μάχης εν όψει της σημερινής- εκτός απροόπτου – κατάθεσης του βασικού μάρτυρα της υπόθεσης Παππά – «SYRIZA Channel» Χρήστου Καλογρίτσα έχουν πάρει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η διαβεβαίωση του επιχειρηματία με επιστολή του προς την προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση είναι ότι με την εξάντληση της καραντίνας στην οποία είχε τεθεί, καθώς είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, θα είναι σε θέση να προσέλθει για να καταθέσει. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η αναβολή της κατάθεσής του καθώς είχε επικαλεστεί παρενέργειες λόγω εμβολίου, αλλά και το εξώδικό του με το οποίο ζητούσε να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τα αφεντικά του κατασκευαστικού κολοσσού CCC, που είχαν χρηματοδοτήσει με 3 εκατ. ευρώ τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό του 2016 για τις τηλεοπτικές άδειες.

ΣΥΡΙΖΑ κατά Καλογρίτσα!

Ο κ. Καλογρίτσας θα κληθεί να στοιχειοθετήσει τους ισχυρισμούς του σύμφωνα με τους οποίους ο «ιθύνων νους» και «οργανωτής» του σχεδίου για την απόκτηση «SYRIZA Channel» με «μπροστινό» τον ίδιο και χρηματοδότη τον Ομιλο CCC ήταν ο τότε υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ τα πυρά που ήδη εξαπολύονται κατά του άλλοτε «ευνοούμενου» επιχειρηματία είναι σφοδρά αποδίδοντάς του «μυθεύματα» και «ψεύδη», ενώ στα άκρα οδηγήθηκε η δημόσια αντιπαράθεσή τους με αφορμή την αναβολή της κατάθεσής του λόγω καραντίνας, με την εισηγήτρια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τον χαρακτηρίζει «καθ’ υποτροπήν ασθενή βασικό μάρτυρα» ο οποίος επιδιώκει «να κλείσει συμφωνία» με τη ΝΔ προκειμένου να προσέλθει να καταθέσει, προδικάζοντας ότι «κανείς πλέον δεν πρόκειται να πιστέψει το υποδεικνυόμενο από τρίτους αφήγημα του κ. Καλογρίτσα». Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επιχειρηματία ο οποίος διά του πληρεξούσιου δικηγόρου του έκανε λόγο για «αλαζονεία, απουσία νοημοσύνης, αλλά και περισσό θράσος», προϊδεάζοντας για την αντιπαράθεσή του με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά την εξέτασή του.

Η ροή του χρήματος

Εν τω μεταξύ, η πλειοψηφία της προανακριτικής βάζει στο μικροσκόπιο τη ροή του χρήματος μέσω του ανοίγματος των λογαριασμών που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να φτάσει από τον Ομιλο CCC στον επιχειρηματία το ποσό των 3 εκατ. ευρώ της εγγυητικής επιστολής, ζητώντας από την Τράπεζα της Ελλάδος το άνοιγμα των επίμαχων λογαριασμών προκειμένου να ελεγχθεί και να διασταυρωθεί η διαδρομή του εμβάσματος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέσω Λονδίνου προς την Τράπεζα Αττικής. Αυτό που ζητείται είναι «εάν το συγκεκριμένο έμβασμα ελέγχθηκε ως προς τη νομιμότητα της προέλευσής του και τη διαδρομή του, καθώς και οι λογαριασμοί που αφορούν τη συγκεκριμένη συναλλαγή και ποια η τύχη του ελέγχου», ενώ ζητείται επιπλέον ο έλεγχος του συνόλου των λογαριασμών που χρησιμοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο ποσό.

Η κατάθεση Λιανού

Την ίδια στιγμή, νέα κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την κατάθεση του οικονομικού διευθυντή της CCC Αντώνη Λιανού, ο οποίος κατέθεσε στην επιτροπή ότι δεν υπήρχε συμφωνία μεταξύ των δύο επιχειρηματικών πλευρών για τη δημιουργία τηλεοπτικού καναλιού, αν και φέρεται να παραδέχθηκε ότι «ενδεχομένως» να υπάρχει εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία της CCC με θέμα τον διαγωνισμό για τις άδειες με την πλειοψηφία να ζητεί να προσκομιστούν τα σχετικά e-mail.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, από την κατάθεσή του επιβεβαιώθηκε ότι ο Ομιλος γνώριζε ότι τα 3 εκατ. ευρώ «της δήθεν υπεργολαβίας ενός έργου που δεν υπήρχε καν τη στιγμή εκείνη θα κατευθύνονταν στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες» και ότι ο κ. Καλογρίτσας τους είχε ενημερώσει για την πορεία του διαγωνισμού με e-mail που είχε στείλει στον κ. Λιανό, λέγοντας ότι έγινε δεκτή η εγγυητική επιστολή της Τράπεζας Αττικής, ενώ του είχε αποστείλει και το Business Plan τού υπό ίδρυση καναλιού, με τον ΣΥΡΙΖΑ, στον αντίποδα, να κάνει λόγο για «πλήρη κατάρρευση του μυθεύματος Καλογρίτσα – ΝΔ σε βάρος του Νίκου Παππά» καθώς από την κατάθεση του κ. Λιανού προκύπτει ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο κατασκευαστικών εταιρειών αφορούσε την κατασκευή εμπορικού κέντρου στα ΗΑΕ, και όχι τη δημιουργία τηλεοπτικού καναλιού.

Ο μάρτυρας φέρεται εξάλλου να κατέθεσε ότι δεν γνώριζε κάτι για τη συνάντηση Παππά – Καλογρίτσα – Χούρι στο Μέγαρο Μαξίμου ούτε για τις αναφορές περί «White House» και «White Porscha» που υπάρχουν στην ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ του Ομίλου CCC και του φερόμενου ως «διαμεσολαβητή» Κυριάκου Τόμπρα που έχει κάνει λόγο για «εικονική σύμβαση» μεταξύ των δύο επιχειρηματικών μερών προκειμένου ο κ. Καλογρίτσας να αντλήσει τα 3 εκατ. ευρώ της εγγυητικής επιστολής.