Στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) Κλάους Ρέγκλινγκ συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον επικεφαλής του ESM για την επιτάχυνση των εμβολιασμών αλλά και την βελτίωση στον αριθμό των κρουσμάτων.

«Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τον τουρισμό από αυτό το σαββατοκύριακο. Όπως γνωρίζετε, ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Έφτασα χθες, το αεροπλάνο ήταν αρκετά γεμάτο» ανέφερε ο Ρέγκλινγκ, με τον πρωθυπουργό να απαντά πως «αυτά είναι πολύ θετικά νέα. Είμαι επίσης αρκετά αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, για αυτή τη χρονιά, την επόμενη αλλά και για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της. Και θα ήθελα να τονίσω πως και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ποτέ δεν σταματήσαμε να εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουμε μια βιώσιμη ανάκαμψη, χωρίς αποκλεισμούς, στην περίοδο μετά την πανδημία. Και τώρα που διαθέτουμε και τα επιπρόσθετα κεφάλαια».

Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων

«Θυμάμαι αυτό που μου είπατε την περασμένη χρονιά, τον Μάρτιο. Ότι δηλαδή η πανδημία -τότε μόλις ξεκινούσε- δεν είναι λόγος να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά να επιταχυνθούν. Αυτό το είχα κρατήσει στο μυαλό μου» ανέφερε ο Ρέγκλινγκ.

«Αυτό ακριβώς κάναμε. Και κυρίως σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που καθιστούν την Ελλάδα πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Σε συμφωνία με τους θεσμούς, μειώσαμε την φορολογία με τρόπο βιώσιμο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, προωθήσαμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους, ενώ ταυτόχρονα έγιναν και παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα, το οποίο γνωρίζω ότι είναι ένα ζήτημα με ιδιαίτερη σημασία για εσάς. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και με τον ρυθμό μείωσης των μη-εξυπηρετούμενων δανείων. Είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι για το μέλλον και ανυπομονούμε για την εποικοδομητική μας συνεργασία» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού.

«Πιστεύω πως όντως έχουμε κάποιους θετικούς δείκτες, δεδομένων των συνθηκών. Αυτή την περίοδο γνωρίζουμε πως υπάρχουν προκλήσεις για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις χώρες -θα συζητήσουμε για αυτό. Ξέρουμε ότι η εφαρμογή των θετικών σχεδίων που έχουν προετοιμαστεί δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για καμία χώρα. Αλλά είναι κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη συγκυρία. Το κλειδί τώρα θα είναι η υλοποίηση» τόνισε ο επικεφαλής του ESM.

«Ναι, και σε αυτή θα εστιάσουμε τώρα. Έχουμε υποβάλει το σχέδιό μας, όπως γνωρίζετε, και έχουμε και επιπρόσθετη χρηματοδότηση που δεν ήταν διαθέσιμη την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε. Σκοπεύουμε να επενδύσουμε τα κεφάλαια αυτά με τρόπο συνετό σε παραγωγικές επενδύσεις, αλλά και σε μεταρρυθμίσεις. Ανυπομονούμε και ελπίζουμε ότι θα είμαστε από τους πρώτους που θα έχουν την έγκριση του σχεδίου τους. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, πριν από το τέλος Ιουνίου» αποκρίθηκε ο πρωθυπουργός.

«Νομίζω πως ήταν το δεύτερο σχέδιο που υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είδα πως ο Επίτροπος Gentiloni είπε πως οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί είναι οι σωστές, κατά την παρουσία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου θα μιλήσω και εγώ αύριο. Επομένως θεωρώ πως είναι ένα καλό σχέδιο, ενώ το κλειδί θα είναι η υλοποίηση. Αλλά γνωρίζω πως εσείς και η κυβέρνησή σας συμμερίζεστε αυτή την άποψη» κατέληξε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.