Αυτόματες επιστροφές φόρων και ΦΠΑ σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις φέρνει το Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0». Η αυτοματοποίηση των επιστροφών ΦΠΑ μέσω της ψηφιοποίησης και απλοποίησης των διαδικασιών μεταξύ φορολογικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων αποτελεί μια από τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου των 30,5 δισ. ευρώ.

Με τη ψηφιοποίηση των φορολογικών συναλλαγών η ανθρώπινη παρέμβαση περιορίζεται και ανοίγει ο δρόμος για εξπρές επιστροφές ΦΠΑ, που αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς η οποία διψάει για ρευστότητα, ειδικά τους τελευταίους μήνες που στροβιλίζεται στη δίνη της πανδημίας.

Στα συρτάρια επιστροφές φόρων 670 εκατ. ευρώ

Αν και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2021 η ΑΑΔΕ πάτησε το γκάζι των επιστροφών ΦΠΑ ικανοποιώντας το 95% των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ μέσα σε 90 ημέρες, εκατοντάδες αιτήματα ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος παραμένουν στα συρτάρια των Εφοριών εμφανίζοντας καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ μέσα στους πρώτους τρείς μήνες διεκπεραίωσε 18.509 αιτήματα επιστρέφοντας ΦΠΑ ύψους 488,24 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα όμως, 975 αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ έχουν κολλήσει στις Εφορίες για πάνω από 90 ημέρες με τις επιχειρήσεις να στερούνται πολύτιμη ρευστότητα μέσω ΦΠΑ ύψους 333 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων (ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων) φθάνουν τα 670,87 εκατ. ευρώ. Σχεδόν τα μισά είναι επιστροφές ΦΠΑ που εκκρεμούν πάνω από 90 ημέρες.

Μέσα στους επόμενους μήνες η ΑΑΔΕ θα στήσει το μηχανισμό για την αυτοματοποίηση των επιστροφών ΦΠΑ. Το πρώτο βήμα για την άμεση επιστροφή φόρων γίνεται με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων myData τα οποία, μετά και την τελευταία παράταση που δόθηκε, θα είναι υποχρεωτικά από την 1η Ιουλίου 2021. Με το νέο σύστημα η Εφορία αποκτά ένα ισχυρό ηλεκτρονικό μάτι στα τιμολόγια των επιχειρήσεων αφού θα βλέπει, θα ελέγχει και θα διασταυρώνει αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών. Η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών θα ξεκλειδώνει άμεσα τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι υποχρεωμένες να περιμένουν πολλούς μήνες για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

Ειδικότερα, η λίστα των έργων και των μεταρρυθμίσεων για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και τον εκσυγχρονισμό της Φορολογικής Διοίκησης, που έχει αναλάβει να «τρέξει» η ΑΑΔΕ με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης, περιλαμβάνει τη διευκόλυνση του ψηφιακού ελέγχου των συναλλαγών, την ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λογιστηρίων των επιχειρήσεων με τα πληροφοριακά συστήματα της Φορολογικής Διοίκησης και την αξιοποίηση των δεδομένων των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των ψηφιακών εφαρμογών για την αυτόματη προσυμπλήρωση των περισσότερων στοιχείων στις φορολογικές δηλώσεις.

Ψηλά στις προτεραιότητες της ΑΑΔΕ βρίσκεται η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των POS αλλά και των τιμολογήσεων με τις φορολογικές και ελεγκτικές Αρχές, με θέσπιση κινήτρων για την προσαρμογή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις νέες απαιτήσεις και στην προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού.

Πηγή: ΟΤ