Από την Παναγία της Χριστιανικής εικονογραφίας ως την αλληγορική βρεφοκρατούσα του Ρενέ Μαγκρίτ η μητέρα είναι η πατρίδα μας και το σώμα που μας έφερε στον κόσμο.

Ευτυχώς, πλέον στον 21ο αιώνα αναγνωρίζονται, επισημαίνονται και γιορτάζονται όλες οι εκφάνσεις της μητρότητας οι οποίες δεν ταυτίζονται μόνο με την αψεγάδιαστη εικόνα της μητέρας του Ιησού.

Μια έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Lοuisiana στη Δανία αποπειράται να δείξει πώς έχει προσεγγίσει η τέχνη όλα τα «πρόσωπα» της μητέρας τροφού αλλά και ενίοτε δυνάστη μέσα από τα έργα ενός εντυπωσιακού αριθμού σημαντικών καλλιτεχνών.

Από τη Λουίζ Μπουρζουά και την Τρέισι Εμιν ως τον Λούσιαν Φρόιντ και τη Γιόκο Ονο και από τον Πίτερ Χουγκάρ ως τη Νάταλι Ντιούμπεργκ, οι καλλιτέχνες αποδεικνύουν πως η μητρότητα μπορεί να είναι υπέροχη αλλά ότι δεν είναι ποτέ αυτονόητη, μονοσήμαντη και ότι δεν εκδηλώνεται μόνο με έναν καθορισμένο τρόπο.

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», η Μαριλένα Αστραπέλλου μάς ταξιδεύει σε αυτή την πολυσυλλεκτική έκθεση στην οποία περιλαμβάνονται τόσο αρχαία αγαλματίδια με τις θεές της γονιμότητας, όσο και παραδείγματα από τις σύγχρονες αλλαγές στους τομείς της μητρότητας και της αυτοδιάθεσης των γυναικών που έχουν ευνοήσει οι κοινωνικές αλλαγές του 20ού και 21ου αιώνα.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»