Αρνίσιο κότσι με μαύρη μπίρα και ξινόχοντρο

Το μυστικό είναι το αργό μαγείρεμα στο φούρνο.

Food styling Καρολίνα Δωρίτη, φωτογραφία: Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία 15′, Μαγείρεμα 1 ώρα και 20′

 

ΥΛΙΚΑ(για 4 μερίδες)

Για το αρνίσιο κότσι

4 κότσια αρνίσια

140 ml ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο

1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι και 1 κ.γ. ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα

2 καρότα, σε καρέ

2 κλωνάρια σέλερι, σε μικρά κομμάτια

2 μέτρια κρεμμύδια, χοντροκομμένα

1 πράσο, το λευκό μέρος μόνο, σε ροδέλες κομμένες στη μέση

500 ml μαύρη μπίρα

500 ml σπιτικό ζωμό λαχανικών ή από βιολογικό κύβο ή από ζελέ ψυγείου ή νερό

350 γρ. ξινόχοντρο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 °C.

Σε ευρύχωρη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο με το σκόρδο και το θυμάρι. Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.

Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα κότσια και τα κρατάμε σε πιατέλα. Βγάζουμε και πετάμε το σκόρδο και το θυμάρι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα καρότα, το σέλερι, τα κρεμμύδια και το πράσο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα και προσθέτουμε την μπίρα. Αφήνουμε να βράσει για 5′ και μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε γάστρα (ή σε ένα πυρίμαχο σκεύος). Προσθέτουμε  τον ζωμό λαχανικών και αλατοπιπερώνουμε.

Σκεπάζουμε τη γάστρα με καπάκι ή το πυρέξ με λαδόκολλα βρεγμένη και ψήνουμε για 45′-50′.

Αφαιρούμε το καπάκι ή τη λαδόκολλα, προσθέτουμε τον ξινόχοντρο και αν χρειαστεί λίγο νερό ακόμα, γυρνάμε το κρέας από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμη 10′. Σερβίρουμε με φρέσκο θυμάρι και τριμμένο πιπέρι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk