Η ταινία τεκμηρίωσης «Πρέσπα σταγόνες υδάτινων κόσμων»/«Prespa two drops in a waterworld» της Ανδρονίκης Χριστάκη, που το «Βήμα» είχε παρουσιάσει όταν βρισκόταν προς την ολοκλήρωσή της επιλέχθηκε για να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο 15ο Los Angeles Greek Film Festival, στην κατηγορία «Ιστορία και παράδοση».

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στις Πρέσπες, που προβάλλει τη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, μέσα από ενδιαφέρουσες αφηγήσεις κατοίκων, διαδρομές σε ιστορικά μονοπάτια και μεγαλειώδεις εικόνες χριστιανικής έκφρασης και κατάνυξης. Ακολουθώντας πάντα μία κινηματογραφική λογική, η ταινία καταγράφει τη σύγχρονη ζωή, τις καινοτόμες ιδέες, τις πρωτοβουλίες των τοπικών οργανώσεων και τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την παραγωγή τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών τόσο για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τις λίμνες.

Με ένα μοναδικό οικοσύστημα που χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης, με τουλάχιστον 1500 είδη φυτών, εκατοντάδες είδη πουλιών και τη μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνου στον κόσμο, η περιοχή της Πρέσπας, έχει χαρακτηριστεί ως διεθνής Προστατευόμενος Υγρότοπος με τη συνθήκη Ραμσάρ. Επιπλέον, έχει συμπεριληφθεί στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας των ειδών και των ενδιαιτημάτων τους – Natura 2000 – που έχει συμπεριλάβει τον τόπο στις προστατευόμενες περιοχές.

Γεννημένη στη Γερμανία, η Ανδρονίκη Χριστάκη, σπούδασε Ηθοποιός στο Ωδείο Αθηνών και συμμετείχε σε παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, σε σειρές στην τηλεόραση και σε κινηματογραφικές ταινίες. Έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη της Λυδίας Κονιόρδου και βοηθός σκηνοθέτη και χορογράφου σε παραστάσεις και μιούζικαλς για παιδιά. Ασχολείται με το coaching ηθοποιών στο θέατρο και στο κινηματογράφο. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις για το Θέατρο Φάουστ, το Αρχαίο θέατρο Δημητριάδας, το Από Μηχανής θέατρο. Ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Γερμανίας.

Το LAGFF είναι το πιο μεγάλο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στο εξωτερικό, στο οποίο φέτος συμμετέχουν 60 επιλεγμένα έργα διαφόρων ειδών, μεγάλου και μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και animation από την Ελλάδα και την Κύπρο. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 30 Μαΐου μόνο διαδικτυακά και on-demand, λόγω της πανδημίας του covid-19, μέσω μίας ασφαλούς πλατφόρμας.

Η ταυτότητα του Ντοκιμαντέρ

Παραγωγή 2021

Σκηνοθεσία : Ανδρονίκη Χριστάκη

Συγγραφή κειμένου : Δημήτρης Ιορδ. Καρασάββας, Ανδρονίκη Χριστάκη

Διεύθυνση Φωτογραφίας : Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Μοντάζ : Δημήτρης Κωνσταντίνου-Hautecoeur

Αφήγηση : Στέλλα Φυρογένη

Μουσική επιμέλεια : Ανδρονίκη Χριστάκη

Εταιρία Παραγωγής : Fimi Culture – Paraskevula Ntissios

Διάρκεια: 52 λεπτά