Διαδικτυακή αίτηση στην Ιαπωνία που ζητεί την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 200.000 υπογραφές μέσα σε δύο ημέρες, καθώς αυξάνεται η ανησυχία του κοινού για τη διεξαγωγή των Αγώνων εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.

Λιγότερους από τρεις μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, που αναβλήθηκαν ήδη μία φορά πέρυσι λόγω της covid-19, παραμένουν τα ερωτήματα για το πώς το Τόκιο θα μπορέσει να φιλοξενήσει ένα παγκόσμιο γεγονός και να διασφαλίσει την υγεία των αθλητών, των εθελοντών, των αξιωματούχων και του κοινού.

Δύο ημέρες αφού αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η εκστρατεία “Σταματήστε τους Ολυμπιακούς του Τόκιο” (https://www.change.org/p/cancel-the-tokyo-olympics-to-protect-our-lives-stoptokyoolympic) έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 210.000 υπογραφές, ξεπερνώντας τον αρχικό της στόχο των 200.000.

Αντιμέτωποι με το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και τη βραδύτητα της εμβολιαστικής εκστρατείας, οι κάτοικοι του Τόκιο αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και ανησυχούν για την έλευση ξένων.

“Είναι παράλογο να πραγματοποιήσουμε Ολυμπιακούς Αγώνες εν μέσω πανδημίας covid-19”, δήλωσε ο Κατσούμι Αμπίκο, ιδιοκτήτης καταστήματος με κιμονό. “Αν αποφασίσουμε τώρα να τους ακυρώσουμε, η Ιαπωνία θα δεχθεί επαίνους ότι έλαβε τη σωστή απόφαση και θα τη θυμούνται στην Ιστορία”, εξήγησε ο 79χρονος Αμπίκο.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο και σε άλλες τρεις περιοχές, την οποία σήμερα παρέτεινε για τρεις εβδομάδες, ως τις 31 Μαΐου, λόγω της ραγδαίας ανόδου του αριθμού των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Εξάλλου σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των πολιτών στην Ιαπωνία είναι αντίθετη στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου.

“Ζητάμε επίμονα να προληφθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού και να προστατευθούν οι ζωές και οι περιουσίες μας χρησιμοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους για να σταματήσουμε τους Ολυμπιακούς”, δήλωσε ο Κένζι Ουτσουνομίγια που οργάνωσε τη διαδικτυακή αίτηση. Πρόκειται για έναν δικηγόρο που έχει θέσει αρκετές φορές υποψηφιότητα για κυβερνήτης του Τόκιο.