To 2021 θα είναι «χρυσή» χρονιά για τις εταιρείες συμβούλων. Σε διεθνές επίπεδο οι συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τράπεζες, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις εμφάνισαν το 2020 αύξηση 10% σε σχέση με το 2019, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2021 «τρέχουν» με ρυθμούς 30% πάνω σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020. Αντίστοιχες επιδόσεις προσφέρει και η ελληνική αγορά. Oι δουλειές έχουν ανοίξει και όλοι ποντάρουν στο μεταπανδημικό growth story της ελληνικής οικονομίας. Η ζήτηση για τις υπηρεσίες των συμβούλων επικεντρώνεται σε πρώτη φάση στα επενδυτικά σχέδια της απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, στον τουρισμό, στην εφαρμογή της υδροπονίας στη Γεωργία, στα πάρκα αναψυχής, στις υποδομές logistics αλλά και στις αποκρατικοποιήσεις των utlities της ενέργειας, όπως η ΔΕΠΑ Υποδομών, η ΔΕΠΑ Εμπορίου και ο ΔΕΔΔΗΕ. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός κορυφώνεται μεταξύ των εταιρειών του κλάδου στη διεκδίκηση έργων σε επενδύσεις τεχνολογίας, ψηφιακού μετασχηματισμού και Big Data Analytics.

Οπως τονίζουν στελέχη με μεγάλη εμπειρία στην παγκόσμια αγορά των συμβουλευτικών υπηρεσιών, η Ελλάδα έχει εισέλθει ξανά στον επενδυτικό χάρτη υποβοηθούμενη και από τα κεφάλαια του ταμείου ανάκαμψης που θα εισρεύσουν την επόμενη πενταετία. Οπως εξηγούν τα ίδια στελέχη, το μεγαλύτερο αγκάθι της ελληνικής οικονομίας παραμένει ο υψηλός όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η εξυγίανση εταιρειών που έχουν δυναμική αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Ειδικότερα για τις τράπεζες, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες θα συνεχίσουν να ανθίζουν καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμόρφωση του νέου τους λειτουργικού μοντέλου. Μέσα στην πανδημία οι τράπεζες αποτέλεσαν μέρος της λύσης μέσα από τα πακέτα στήριξης που διοχέτευσαν στην οικονομία και όχι μέρος του προβλήματος, όπως κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης. To στοίχημα των συμβουλευτικών υπηρεσιών με τις τράπεζες είναι όπως αναπτύχθηκαν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους ιδιώτες (e-banking, άνοιγμα λογαριασμών κ.ά.) έτσι να αναπτυχθούν οι ανάλογες υπηρεσίες και για τις επιχειρήσεις, καθώς μέχρι σήμερα οι τελευταίες αντιμετωπίζουν μεγάλα γραφειοκρατικά προβλήματα με τις συναλλαγές τους.