Ανεβαίνει ο λογαριασμός του κόστους των μέτρων στήριξης φέτος σε 15 δισ. ευρώ, από 7,5 δισ. ευρώ, και αντίθετα χαμηλώνει ο πήχης για το ύψος της ανάκαμψης στο 3,6% από το 4,8% που αποδίδεται κυρίως στο παρατεταμένο lockdown.

To αποτέλεσμα είναι το συνολικό ποσό που διατίθεται για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας εντός της διετίας να ανέλθει σε 39 δισ. ευρώ έως το τέλος έτους με την κυβέρνηση να οδεύει πλέον στην υιοθέτηση πιο στοχευμένων μέτρων ενίσχυσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες θα αποτυπώνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας το οποίο θα υποβληθεί έως το τέλος της εβδομάδας στην Κομισιόν, για το 2022 προβλέπεται σημαντική ανάπτυξη με ρυθμούς 6,2%.

Τροφοδοτείται κυρίως από τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ για φέτος εκτιμάται αύξηση επενδύσεων κατά 7%, δείκτης που για το 2022 αυξάνεται κατά 30,3%. Η εισροή κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζονται συνολικά στα 57 δισ. ευρώ (32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 25 δισ. ευρώ από τα προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ), ενώ σημαντικά ποσά θα κατευθυνθούν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα.

Στόχος είναι η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 7% και δημιουργία 180.000-200.000 νέων θέσεων εργασίας έως το 2026.

Σύμφωνα με αναλυτές πέραν της ενίσχυσης της ρευστότητας των πληγέντων κλάδων «κλειδί» είναι η ενίσχυση της κατανάλωσης δεδομένου και της αύξησης των καταθέσεων. Οι αποταμιεύσεις έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 21 δισ. ευρώ από την αρχή της πανδημίας έως και τον Φεβρουάριο – Μάρτιο και εκτιμάται ότι θα τονώσουν την οικονομία όταν επανέλθει σε συνθήκες κανονικότητας.

Από το δεύτερο τρίμηνο του έτους το οικονομικό επιτελείο αναμένει την ανοδική τροχιά της οικονομίας με μεγάλα στοιχήματα τον τουρισμό και τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 4 δισ. ευρώ το καλοκαίρι να κινητοποιούν έξτρα κεφάλαια για επενδύσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η πλήρης εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορεί δυνητικά να αυξήσει το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,9% έως το 2026, δηλαδή μία θετική συμβολή στο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά περίπου 1,15 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο κάθε χρόνο για την περίοδο 2021 – 2026.

Επίσης, οι ιδιωτικές επενδύσεις αυξάνονται κατά περίπου 20% το 2026 και η απασχόληση κατά 4%, που σημαίνει την δημιουργία 180.000 έως 200.000 νέων θέσεων εργασίας έως το 2026 επιπλέον του σεναρίου βάσης. Σημαντικό είναι ότι αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα προς ΑΕΠ κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες το 2026.

Στήριξη και ρευστότητα

Από το οικονομικό και κυβερνητικό επιτελείο γίνεται σαφές πως θα συνεχιστεί η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις- με στοχευμένα μέτρα- ώστε να σταθούν στα πόδια τους όσο διαρκεί η κρίση, ενώ η κυβέρνηση, παράλληλα, θα υλοποιεί το σχεδιασμό των μόνιμων ελαφρύνσεων και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Στο δρόμο είναι η εφαρμογή δράσεων ρευστότητας όπως η καταβολή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7, η οποία αναμένεται να διοχετεύσει 1 δισ. ευρώ μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ μέσα στο Μάιο θα ξεκινήσει και το μέτρο κάλυψης παγίων δαπανών (ύψους 500 εκατ. ευρώ), όπως και το πρόγραμμα ενίσχυσης για τον κλάδο της εστίασης (330 εκατ. ευρώ), το οποίο δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στις πληγείσες επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού.

Ο παράγοντας τουρισμός

Σημαντικός παράγοντας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι η επιστροφή του τουριστών. Ο στόχος είναι τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό να είναι στα 40-50% των εσόδων του 2019, δηλαδή περί τα 78 δισ. ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2021 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 89,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Μείωση κατά 85,7% εμφάνισαν οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 11 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 μειώθηκαν κατά 91,3% (Φεβρουάριος 2021: 13 εκατ. ευρώ, Φεβρουάριος 2020: 145 εκατ. ευρώ).

Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 10 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 169 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Μείωση κατά 453 εκατ. ευρώ (-90,3%) παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 49 εκατ. ευρώ, ενώ πτώση κατά 294 εκατ. ευρώ (-88,3%) παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 39 εκατ. Ευρώ.

Η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην πτώση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 87,9%, καθώς και στη μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 19,6%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 0,3% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 2% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Πηγή: ot.gr