Είδος προς εξαφάνιση τείνουν να γίνουν καμπίνες σε πλοία που εκτελούν δρομολόγια προς τα νησιά ειδικά για την καλοκαιρινή περίοδο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από επιβάτες που θέλουν να αποφύγουν συγχρωτισμό που ενδεχομένως παρατηρηθεί σε άλλους χώρους όπως σε σαλόνια και καταστρώματα.

Την ίδια στιγμή οι ακτοπλόοι αναμένουν τις τελικές αποφάσεις για το πώς θα διαμορφωθούν τα πρωτόκολλα αναφορικά με την χωρητικότητα για τους επιβάτες και το πώς θα γίνονται τα ταξίδια ειδικά μετά το άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα Μαΐου.

Οι ακτοπλόοι ευελπιστούν το ποσοστό από το 50% (σε πλοία χωρίς καμπίνες) και 55% (σε πλοία με καμπίνες) να αυξηθεί σταδιακά από τα μέσα Μαϊου και τον Ιούνιο στο 60% και 65% και στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου Ιούλιο και Αύγουστο να αγγίξει το 80% και 85% όπως πέρυσι.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης έκανε γνωστό ότι φέτος το καλοκαίρι αναμένεται να μπει στη «ζωή» όσων ταξιδεύουν με πλοία το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό (που γνωστοποιεί τον εμβολιασμό και με τις δυο δόσεις), τα rapid και τα self test (τα οποία ήδη κάνουν τα πληρώματα των πλοίων).

Επίσης ο κ. Πλακιωτάκης στη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα δήλωσε ότι φέτος θα είναι μικρότερη η αναμονή των επιβατών για επιβίβαση στα πλοία καθώς η συμπλήρωση ατομικών πληροφοριών δεν θα γίνεται σε έντυπο, όπως πέρυσι, αλλά ηλεκτρονικά.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.