Συνεχίζονται οι μανιασμένες επιθέσεις των τουρκικών ΜΜΕ κατά του Νίκου Δένδια, προσπαθώντας να εμφανίσουν τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου νικητή του διπλωματικού μπρα-ντε-φέρ με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για αδιαλλαξία από την πλευρά του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος «τόλμησε να απαντήσει με αυτό τον τρόπο στον Μεβλούτ Τσαβούσογλο, και ισχυρίζονται ότι ο τούρκος ΥΠΕΞ έβαλε στη θέση του τον έλληνα ομόλογό του.

Ουσιαστικά τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας συντάσσονται πλήρως με τη στάση του Ερντογάν ο οποίος -με καθυστέρηση περίπου μιας ημέρας- παρείχε στήριξη στον υπουργό του λέγοντας ότι «έβαλε τον Δένδια στη θέση του, αντιδρώντας. Δεν μπορεί να περιμένουν από τον Τσαβούσογλου να παραμείνει σιωπηλός».

Όπως ακριβώς ο Ερντογάν φρόντισε να συνοδεύσει αυτή τη δήλωση στήριξης με μια προκλητική αναφορά στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη (λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα εξακολουθεί να διορίζει μουφτή σαν να είναι δημόσιος αξιωματούχος ενώ δεν έχει το δικαίωμα») έτσι ακριβώς και τα προσκείμενα στον τούρκο πρόεδρο ΜΜΕ έσπευσαν σήμερα να προβάλουν δημοσιεύματα σχετικά με τη νέα πρόκληση στα ανοιχτά της Κρήτης.

Ούτε 48 ώρες μετά την επίσκεψη Δένδια, η Άγκυρα αμφισβητεί εμπράκτως την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Η Ελλάδα εξέδωσε Navtex που καλύπτει μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από τα νότια της Κρήτης μέχρι και τα νότια της Ρόδου, στο πλαίσιο ελληνογαλλικής έρευνας στα νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Η Τουρκία έσπευσε να ανταπαντήσει με αντι-Navtex.

Επίσης, συνεπής στην τακτική της η Τουρκία ξανάρχισε τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, τις οποίες είχε διακόψει μόνο λίγο πριν και μετά την επίσκεψη Δένδια. Υπενθυμίζεται ότι έπροχώρησαν σε υπερπτήσεις ακόμη και κατά τη διάρκεια της 25ης Μαρτίου κι αυτό παρά το μορατόριουμ για τις εθνικές εορτές των δύο χωρών.

Yeni Safak: Η «τουρκική μειονότητα» καταδικάζει τις δηλώσεις Δένδια

Προσπαθώντας να δώσει τόνο εγκυρότητας στις αντιδράσεις κατά της στάσης του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα η σκληροπυρηνική Yeni Safak μεταδίδει δηλώσεις επικεφαλής μειονοτικών οργανώσεων, οι οποίοι αντιδρούν στις δηλώσεις του έλληνα υπουργού Εξωτερικών σχετικά με την ταυτότητα της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

«Είναι απαράδεκτο για εμάς ότι ο υπουργός Εξωτερικών μας κ. Νίκος Δένδιας αρνείται την τουρκική ταυτότητα της μειονότητάς μας», ανέφερε σε δήλωσή του το «Συμβούλιο Διαβούλευσης για τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης», αναφέρει το δημοσίευμα της Yeni Safak και συνεχίζει:

«Υπάρχει μια μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η μειονότητα εδώ στην Ελλάδα είναι μουσουλμανική », είπε ο Ντένδιας, αρνούμενος την τουρκική ταυτότητα της μειονότητας. Η Ένωση Αλληλεγγύης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης με έδρα την Κωνσταντινούπολη (BTTDD) καταδίκασε επίσης τις παρατηρήσεις. Η δήλωση του συλλόγου που μελάνισε ο επικεφαλής της, Necmettin Huseyin, δήλωσε: «Η ασεβής ρητορική εμποδίζει τη δημιουργία φιλικών σχέσεων».

Τηλεοπτικά πάνελ αναλύουν τη… νίκη Τσαβούσογλου

Τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί στήνουν χθες και σήμερα ολόκληρες εκπομπές στις οποίες οι αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα δυστυχώς δεν αλλάζει», ενώ στα δημοσιεύματα των ιστοσελίδων κα ιτων εφημερίδων κυριαρχεί ο ίδιος πολεμικός τόνος που έχουμε συνηθίσει. . Να θυμίσουμε ότι ο Δένδιας συνομίλησε και με τον Τούρκο πρόεδρο σχεδόν για μία ώρα, μετά από πρόσκληση του ίδιου του Ερντογάν. Όπως ήταν αναμενόμενο μετά το πινγκ πονγκ μεταξύ των δύο υπουργών το δείπνο πραγματοποιήθηκε, αλλά το κλίμα ήταν ολίγον τί αμήχανο… Μετά από αρκετά λεπτά παγωμάρας, η κουβέντα περιεστράφη σε άσχετα θέματα και κάπως έτσι κύλησε η βραδιά.

«Η απάντησή μας σε αυτόν είναι ξεκάθαρη. Η μειονότητα που ζει στη Δυτική Θράκη είναι Τουρκική και θα συνεχίσει να ζει ως Τούρκοι », είπε.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Τούρκων της Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF), Halit Habipoglu, εξέδωσε επίσης δήλωση. «Ισχυρίζοντας ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας, η χώρα μας παραβλέπει τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς να μας επιτρέψει να ορίσουμε τον εαυτό μας ως Τούρκοι», δήλωσε ο Habipoglu.

«Η πολιτική των ηγεμόνων της χώρας μας να αρνείται την ταυτότητά μας δεν θα αλλάξει ποτέ το γεγονός ότι είμαστε Τούρκοι».