Αγκινάρες ψητές με σκόρδο και πεκορίνο

Η μόνη δυσκολία αυτού του εξαίσιου καθημερινού φαγητού είναι το καθάρισμα της αγκινάρας.

Food styling: Μάκης Γεωργιάδης Φωτογραφία: Ακης Ορφανίδης

 

Προετοιμασία 50΄, Ψήσιμο 25΄

ΥΛΙΚΑ  (για 4 μερίδες)

16 φρέσκες αγκινάρες, καθαρισμένες*

2 μέτρια κρεμμύδια, σε φέτες

Χυμό από 1 λεμόνι

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

7-8 κλαράκια φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο ή 2 κ.γ. ξερό

30 ml λευκό μπαλσάμικο

60 ml ελαιόλαδο

200 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας, σε λεπτές φέτες

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Κόβουμε σε τέταρτα τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τον χυμό λεμονιού και το σκόρδο, και ανακατεύουμε καλά. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το θυμάρι, το μπαλσάμικο και το ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε ξανά.

Σε ένα ταψάκι στρώνουμε στριμωχτά τις αγκινάρες και τις ψήνουμε για 15΄ πρώτα με λαδόκολλα και έπειτα με αλουμινόχαρτο. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και βάζουμε το πεκορίνο πάνω από τις αγκινάρες Ψήνουμε για ακόμα 10΄ στους 190°C, χωρίς να σκεπάσουμε το ταψί, ώσπου να πάρει χρώμα το τυρί και να μαλακώσουν οι αγκινάρες.

** Πώς καθαρίζουμε τις αγκινάρες: Βγάζουμε τα εξωτερικά φύλλα με το χέρι και το χνούδι στο κέντρο με ένα κουταλάκι. Κόβουμε τις σκληρές άκρες των φύλλων που έχουν απομείνει και τις πετάμε. Βάζουμε τις αγκινάρες σε ένα μπολ με νερό και τον χυμό από 2 λεμόνια, και τις διατηρούμε εκεί μέχρι να τις μαγειρέψουμε, για να μη μαυρίσουν

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk