Ουδέτερη στάση επιλέγει να τηρήσει, κατά τα φαινόμενα, το Βερολίνο αναφορικά με το αποκαλούμενο «sofagate» και τα όσα ακολούθησαν μετά την περιπετειώδη επίσκεψη των προέδρων της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Άγκυρα.

«Δεν σχολιάζουμε εδώ θέματα εθιμοτυπίας», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την αντιμετώπιση που επεφύλαξε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η ίδια παρέπεμψε ακόμη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου της ΕΕ οι οποίες, όπως είπε, «έχουν ήδη εκφραστεί για το θέμα».

Κληθείσα να σχολιάσει ακόμη τον χαρακτηρισμό «δικτάτορας» που απέδωσε ο ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στον πρόεδρο της Τουρκίας, η εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει λάβει γνώση, αλλά έχει ως αρχή να μην σχολιάζει δηλώσεις αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Φαίνεται πως η Γερμανία επιμένει στην τακτική των ίσων αποστάσεων και τη διατήρηση καλών σχέσεων με την Άγκυρα, ό,τι και αν συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.