Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει το «sofagate», το καψώνι του τούρκου προέδρου στην πρόεδρο της Κομισιόν.

Στο περιστατικό που έφερε σε ιδιαίτερα αμήχανη θέση την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αναφέρθηκε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου -σε μια πρώτη επίσημη αντίδραση της Άγκυρας- o οποίος στην ουσία έριξε την ευθύνη στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας στην κατακραυγή, όπως μεταδίδουν ΜΜΕ της γείτονος, ο τούρκος διπλωμάτης χαρακτήρισε «άδικες» τις κατηγορίες εις βάρος της χώρας του. «Η Τουρκία είναι μια χώρα με βαθιές ρίζες. Δεν φιλοξενεί ξένους για πρώτη φορά. Το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στις συναντήσεις στην Τουρκία είναι το διεθνές πρωτόκολλο και εφαρμόζεται στο πλαίσιο της παγκοσμίως γνωστής τουρκικής φιλοξενίας» υποστήριξε και πρόσθεσε:

«Οι απαιτήσεις της ΕΕ εκπληρώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι η διευθέτηση των θέσεων έγινε σύμφωνα με τις υποδείξεις τους. Οι υπηρεσίας πρωτοκόλλων μας είχαν έλθει προηγουμένως σε επαφή κι υλοποιήθηκαν οι απαιτήσεις τους».

«Καρφιά» στην ΕΕ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως έκανε αυτή τη δήλωση επειδή κατηγορείται η Άγκυρα.

«Αν δεν υπήρχαν αυτές οι βαριές κατηγορίες δεν θα κάναμε αυτήν την ανακοίνωση» σημείωσε και συνέχισε λέγοντας: «Όμως σε ανώτατο επίπεδο προσπαθούν να παρουσιάσουν πως το έχει οργανώσει η Τουρκία. Δεν θέλουμε να εισέλθουμε στις πρακτικές εντός της ΕΕ και στα υπόλοιπα θέματα τους».

Στην ίδια «γραμμή», η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah μεταδίδει -επικαλούμενη πηγές από την Άγκυρα- ότι η ΕΕ είναι υπεύθυνη για το περιστατικό κι ότι οι υπηρεσίες πρωτοκόλλου των Βρυξελλών είχαν υποδείξει πριν τη συνάντηση τις θέσεις των Ερντογάν, Σαρλ Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν.

Δείτε το βίντεο με την αμήχανη στιγμή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Ούτε… μισή συγγνώμη από τον Μισέλ

Μετά τον σάλο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιχείρησε να δικαιολογηθεί για την έντονη κριτική που δέχτηκε, κάνοντας λόγο για «ψευδή εντύπωση» που έδωσαν οι εικόνες από τη συνάντηση.

Ο ίδιος δεν ζήτησε ούτε μισή συγγνώμη για την απροθυμία του να σηκωθεί από την πολυθρόνα και επιχείρησε να αποποιηθεί των ευθυνών, θέλοντας να υποβαθμίσει το περιστατικό. «Λυπάμαι για την εντύπωση ότι θα ήμουν αδιάφορος για το λάθος στο πρωτόκολλο έναντι της Ούρσουλα».

Μάλιστα, ρίχνει το φταίξιμο στο «αυστηρό τουρκικό πρωτόκολλο» που δημιούργησε μια δυσάρεστη κατάσταση σε βάρος της προέδρου της Κομισιόν…

Η δήλωσή του:

«Την Τρίτη, η Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν και εγώ συμμετείχαμε σε μια συνάντηση στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ορισμένες εικόνες έχουν προκαλέσει σκληρές αντιδράσεις και ερμηνείες. Αυτό με οδηγεί στο να αντιδράσω.

» Η επίσκεψή μας σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή στη σύνθετη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Ήταν το αποτέλεσμα της προσεκτικής προετοιμασίας και της διπλωματικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε για μήνες για να επιστρέψει αυτή η χώρα σε μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση σε σχέση με την ΕΕ.

» Και παρά τη σαφή προθυμία να πάει καλά, η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων πρωτοκόλλου από τις τουρκικές αρχές έχει δημιουργήσει μια απελπιστική κατάσταση: τη διαφοροποιημένη ή και μειωτική μεταχείριση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

» Οι λίγες εικόνες που κυκλοφόρησαν έδωσαν την εντύπωση ότι έδειξα αναισθησία. Τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα ή τα βαθιά μου συναισθήματα. Ούτε τις αρχές του σεβασμού που είναι απαραίτητες για μένα.

» Εκείνη τη στιγμή, ενώ αντιληφθήκαμε τη δυσάρεστη φύση της κατάστασης, επιλέξαμε να μην την επιδεινώσουμε από ένα δημόσιο περιστατικό και να επικεντρωθούμε στην αρχή της συνάντησης στην ουσία της πολιτικής συζήτησης που επρόκειτο να ξεκινήσουμε, η Ουρσούλα και εγώ, με τους οικοδεσπότες μας.

» Η ουσία ήταν συγκεκριμένα η συνομιλία που είχαμε με τον πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών και γενικότερα την υπεράσπιση των θεμελιωδών μας αξιών του κράτους δικαίου και της ελευθερίας της έκφρασης ή του Τύπου.

» Πριν από την επίσημη συνάντηση, είχα συναντηθεί με εκπροσώπους των Γυναικών του ΟΗΕ και άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ. Και πραγματοποιήσαμε κοινή συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα με την Ουρσουλα, παρά τις αντίθετες πιέσεις για να αναφέρουμε χωρίς ταμπού τις συζητήσεις μας με την τουρκική πλευρά.

» Λυπάμαι λοιπόν για δύο λόγους. Πρώτον, για την εντύπωση ότι θα ήμουν αδιάφορος για το λάθος στο πρωτόκολλο έναντι της Ούρσουλα. Πολύ περισσότερο γιατί έχω την τιμή να συμμετάσχω σε αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο δύο μεγάλα ιδρύματα από τα τέσσερα διευθύνονται οι γυναίκες, την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την Κριστίν Λαγκάρντ. Και είμαι επίσης περήφανος που μια γυναίκα, η πρώτη στην ιστορία, με αντικατέστησε ως πρωθυπουργός του Βελγίου.

» Τέλος, λυπάμαι, διότι αυτή η κατάσταση επισκιάζει το μεγάλο και επωφελές γεωπολιτικό έργο που πραγματοποιήσαμε μαζί στην Άγκυρα, και του οποίου ελπίζω ότι η Ευρώπη θα αποκομίσει τους καρπούς».