Το γεγονός ότι έως το τέλος Απριλίου (δηλαδή έως το τέλος αυτού του μήνα) ή στις αρχές Μαΐου θα υπάρξει το πρώτο σημαντικό τείχος ανοσίας, με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων πολύ υψηλού κινδύνου και των ατόμων άνω των 60 θα αποτελέσει την πρώτη νίκη κατά του ιού. Εάν υπολογίσουμε ότι μέσα στον Ιούλιο (με την παραλαβή εκατομμυρίων δόσεων από τα εμβόλια) θα έχουμε επιτύχει, όπως πιστεύει ο Μάριος Θεμιστοκλέους (γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας) το ζητούμενο εδώ και ένα χρόνο τείχος ανοσίας, τότε  θα είναι σπουδαία υπόθεση. Και κάτι ακόμα: Οι εμβολιασμοί στα 69 νησιά με πληθυσμό έως 3.000 κατοίκους θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος αυτού του μήνα.
***
Το ρίσκο να είσαι ανεμβολίαστος
Ο Πρωθυπουργός αφού είπε ότι είναι πολύ μεγάλο ρίσκο να είναι κανείς σήμερα  ανεμβολίαστος κάλεσε τους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας που έως σήμερα επιλέγουν να μην εμβολιαστούν κατά της Covid, να ξεπεράσουν τις επιφυλάξεις τους και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους. Μην κοροϊδευόμαστε, είπε κατά τη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που έχουν εμβολιαστεί ότι «ο κορωνοϊός είναι κακή αρρώστια και όσο πιο μεγάλος είσαι τόσο πιο επικίνδυνο είναι να πάθεις κάποια σοβαρή επιπλοκή». Τόνισε ότι από τους 200 ασθενείς με Covid-19 που διασωληνώθηκαν τον Μάρτιο μόνο τρεις ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.
***
Στα ύψη τα νέα κρούσματα
Στα ύψη δυστυχώς παραμένουν για ακόμα μια φορά τα κρούσματα, με τις μολύνσεις να επιμένουν σε αριθμούς πάνω από 3.000, συγκεκριμένα σε 3.228 ενώ οι διασωληνωμένοι συνάνθρωποί μας είναι 779 και 73 οι θάνατοι. Να ξέρετε επίσης ότι οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 595 (αυτό μετράνε περισσότερο οι ειδικοί). Επίσης  έχουν φθάσει στα 1.578 τα κρούσματα στην Αττική εκ των οποίων 454 στο κέντρο της Αθήνας  και 435 στη Θεσσαλονίκη, ενώ παρατηρείται έξαρση της νόσου στα δυτικά προάστια της Αθήνας
***
Το φαράγγι Σαμαριάς πήγε Μαξίμου
Η ιδέα ήρθε από την Πορτογαλία. Και συγκεκριμένα από την πρωθυπουργική κατοικία του Αντόνιο Κόστα, ο οποίος αποκάλυψε πως κάθε έξι μήνες θα διακοσμεί το πορτογαλικό πρωθυπουργικό μέγαρο με έργα πορτογάλων καλλιτεχνών. Ήταν οι πρώτες ημέρες του 2021 όταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη επισκεπτόταν την Λισαβώνα που είχε αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρατηρούσαν τα έργα τέχνης που κοσμούσαν το γραφείο του Αντόνιο Κόστα  και σε κάποια στιγμή ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης πρόσεξε ένα μπολ που στηριζόταν σε ένα πράσινο ελεφαντάκι, πραγματικό αριστούργημα. Εντυπωσιάστηκε, βγάζει το κινητό του και το φωτογράφισε.
Γιατί να μην γίνει το ίδιο και στο Μέγαρο Μαξίμου, τη στιγμή μάλιστα που πλησίαζε η ώρα που η χώρα θα γιόρταζε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση; Τόσο δύσκολο ήταν; Καθόλου. Με τη μορφή δανεισμού, έργα από εθνικές συλλογές, μουσεία και προσωπικά αρχεία καλλιτεχνών θα φιλοξενούνται  εφεξής με μηδενικό κόστος για το Δημόσιο, στην πρωθυπουργική έδρα. Η απόφαση ελήφθη, συνεπώς άρχισε αμέσως η συλλογή και η τοποθέτηση των έργων. Οι επισκέπτες του Μαξίμου θα έρχονται τώρα σε επαφή με την ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή, χωρίς κανένα κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο. Και η σκέψη έγινε πράξη.
Εκείνο που, όπως λένε οι επισκέπτες, εντυπωσιάζει περισσότερο είναι το  χαλί κρεμασμένο στην αίθουσα επισκεπτών του Μεγάρου Μαξίμου. Για πολλούς απεικονίζει το «Φαράγγι της Σαμαριάς»! Δεν ξέρω εάν όντως απεικονίζει το Φαράγγι της Σαμαριάς, αλλά πρόκειται για πραγματικό έργο τέχνης, αφού το  χαλί κρέμεται στον τοίχο, καταλήγει στο πάτωμα και μπροστά του προβάλλονται δύο βράχοι καμωμένοι και αυτοί από χαλί. Πρέπει κάποιος να πλησιάσει πολύ τους βράχους για να καταλάβει ότι είναι φτιαγμένοι από χαλί, ότι δηλαδή είναι η συνέχεια του χαλιού που βρίσκεται στον τοίχο του Μαξίμου.  Οι επισκέπτες μου λένε επίσης ότι εντυπωσιάσθηκαν από τα φωτιστικά, φτιαγμένα, όπως μου εξήγησαν με μεράκι από Έλληνα τεχνίτη που ζει στη Γαλλία καθώς και από τις κατάλευκες καρέκλες. Αυτά μου είπαν και αυτά σας μετέφερα περιλαμβανομένων και των σχετικών φωτογραφιών που τράβηξαν αυτοί για μένα και αμαρτία ουκ έχω ή μάλλον αμαρτία εξομολογούμενη ουκ έστι αμαρτία.
***
Τα… λύτρα στο πρωθυπουργικό γραφείο
Στην τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ο Πρωθυπουργός στο Star, είδα στα πλάνα την προβολή της βιβλιοθήκης του πρωθυπουργικού γραφείου, με βιβλία σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων. Συνήθως τα βιβλία που υπάρχουν σε πρωθυπουργικά ή προεδρικά γραφεία αφορούν νομικές αποφάσεις, διοικητικά μέτρα, συντάγματα, αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων. Σας πληροφορώ, λοιπόν ότι στην βιβλιοθήκη του γραφείου του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το βιβλίο «Τα λύτρα» του Πάνου Αμυρά, εκδόσεις «Διόπτρα», που ζωντανεύει ιστορίες της κατοχής και που συνδυάζει το αστυνομικό με το ιστορικό μυθιστόρημα. Κάνει λόγο για δωσίλογους και για τις αντιστασιακές οργανώσεις που παραμένουν έως και σήμερα υποβαθμισμένες στο πεδίο της δημόσιας ιστορίας. Επίσης είδα να έχει σε περίοπτη θέση βιβλία για τα ελληνοτουρκικά και για το Αιγαίο, για τη Μακεδονία, διάφορα λευκώματα και άλλα πολλά ξένα βιβλία που αφορούν το περιβάλλον, την διεθνή οικονομία και τα τοπία της Ελλάδας.
***
Το κύπελο, το καραβάκι και τα… βατραχάκια
Τι άλλο πρόσεξα από την τηλεοπτική συνέντευξη; Είδα από τα πλάνα της τηλεόρασης να κοσμούν το γραφείο του Πρωθυπουργού, ένα κύπελο, το οποίο έδωσαν κομματικοί παράγοντας στον κ. Μητσοτάκης όταν η ΝΔ κέρδισε στις εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα καραβάκι με άσπρο πανί και δύο… βατραχάκια. Υπήρχε και ένα τρίτο μεγαλύτερο βατραχάκι στη βιβλιοθήκη του πρωθυπουργού. Τι γυρεύουν τα βατραχάκια στο Μέγαρο Μαξίμου; Ρώτησα, έψαξα και έμαθα: Μου λένε λοιπόν πως είναι έργα τέχνης, φτιαγμένα από πορσελάνη της εικαστικού Μαρίτσας Τραυλού. Αν και υπάρχει και μια άλλη εκδοχή ότι τα  βατραχάκια γενικά, σε στάση διαλογισμού, είναι χαρακτηριστικά σύμβολα του φενγκ σούι. Λέτε;
****
Αλλο Andonis και άλλο Αδωνις
Πολλές φορές οι συνεδριάσεις κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ βγάζουν ειδήσεις. Να, πάρτε για παράδειγμα την τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου που παρ΄όλίγον στη διεύρυνση του κόμματος να φθάσει έως και τον… Άδωνη Γεωργιάδη. Θα πείτε είναι δυνατόν; Ο Άδωνις στον ΣΥΡΙΖΑ; Πώς όμως αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι μπαίνοντας ο Αντώνης Κοτσακάς στη διαδικτυακή συζήτηση μπήκε με το όνομα… Andonis (αντί Antonis). Το είδε ο Νίκος Βούτσης που δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω και είπε: «Τόσο πολύ προχώρησε η διεύρυνση του ΣΎΡΙΖΑ που φθάσαμε και στον Άδωνη;» Έπεσε βεβαίως γέλιο, αλλά γρήγορα μαθαίνω κόπηκε όταν μεταξύ τους οι «σύντροφοι» έκαναν συζήτηση για το πότε ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει εκλογές. Ήξεραν βεβαίως ότι ο Πρωθυπουργός το είχε ξεκόψει για πολλοστή φορά, αλλά, ως γνωστόν οι πρόωρες εκλογές (όπως και οι ανασχηματισμοί και οι υποτιμήσεις νομίσματος- που έλεγαν παλιά οι δημοσιογράφοι) δεν ανακοινώνονται. Κάποιος μετέφερε πληροφορία από έγκυρη κομματική πηγή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει εκλογές μόλις τελειώσει η πανδημία. Λέγοντας χαρακτηριστικά «μέσα στην πανδημία δεν ζητάς εκλογές». Αλλά πότε θα τελειώσει η πανδημία ουδείς γνωρίζει. Μπορεί και να περάσει πολύς καιρός. Ας έλεγε τουλάχιστον όταν κτιστεί το τείχος ανοσίας…
***
Προεδρικοί εναντίον «Ομπρέλας»
Πάντως για να ξέρετε οι εκλογές για ανάδειξη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Αττική προκάλεσαν νέους τριγμούς στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. Η μάχη που έγινε ανάμεσα σε «προεδρικούς» και «Ομπρέλα» είχε νικητές τους πρώτους, οι οποίοι τοποθέτησαν την αδερφή του Αλέξη Τσίπρα, Ζαννέτ στη θέση του Γραμματέα της Νομαρχιακής.
***
Έγκλημα στον Ερυθρό Σταυρό
Η είδηση που έρχεται από το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός είναι όντως συγκλονιστική. Η αστυνομία βρήκε ποιος κρύβεται πίσω από τον θάνατο ενός 77χρονου ασθενούς που νοσηλευόταν με κορωνοϊό. Πρόκειται για ένα 60χρονο αλλοδαπό. Σχημάτισε ήδη δικογραφία σε βάρος του για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Λέγεται πως ο 60χρονος  αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Οι δύο άντρες νοσηλεύονταν στον ίδιο θάλαμο του νοσοκομείου.
Πιθανή αιτία για το πρωτοφανές έγκλημα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός ότι ο 60χρονος ενοχλείτο από τον ήχο του μηχανήματος αναπνευστικής υποστήριξης με το οποίο ήταν συνδεδεμένος ο 77χρονος ασθενής, πάσχοντας από κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής γνωστά στοιχεία, οι γιατροί του νοσοκομείου, οι οποίοι και κατήγγειλαν το περιστατικό, πήγαν χθες το βράδυ στον θάλαμο που νοσηλευόταν ο 77χρονος και τον βρήκαν νεκρό, ενώ το μηχάνημα αναπνευστικής υποστήριξης εξέπεμπε ηχητικό σήμα. Σύμφωνα με την καταγγελία οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το μηχάνημα αναπνευστικής υποστήριξης είχε αποσυνδεθεί. Ένα αποτύπωμα όμως πάνω στη συσκευή του αναπνευστήρα που ανήκει στον 60χρονο Αλβανό M.S, αποκάλυψε τι είχε συμβεί μια ώρα πριν τα μεσάνυχτα στον θάλαμο 235 του Ερυθρού Σταυρού.
***
Ένα C-130 στη Λιβύη
Ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν, αλλά όπως έμαθα ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας είχε προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Τρίπολης της Λιβύης, 24 ώρες προτού φθάσει εκεί ο Πρωθυπουργός. Μετέφερε, έμαθα τον πρεσβευτή μας Γιάννη Σταματάκο στην πρωτεύουσα της Λιβύης, μαζί με το διπλωματικό προσωπικό. Την επομένη όταν έφθασε ο Πρωθυπουργός υπήρξε συνάντηση στην ελληνική πρεσβεία με Έλληνες που ζουν στην Λιβύη. Όντως ήταν μια συγκινητική στιγμή…
***
Ήθελε ο Φουρθιώτης να γίνει και κοινοβουλευτικός συντάκτης
Δεν φτάνει που είχε πλαστή ταυτότητα της Ένωσης Συντακτών, ήθελε με αυτή την πλαστή ταυτότητα να διαπιστευθεί και κοινοβουλευτικός συντάκτης, ο παρουσιαστής Μένιος Φουρθιώτης, που ή ώρα της κρίσης για αυτόν έφτασε: Οι Υπηρεσίες της Βουλής, δια του Γενικού Γραμματέα της, διαβίβασαν στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας  Πρωτοδικών Αθηνών το αίτημα, με τα συνημμένα σε αυτό έγγραφα, του  Μαινάνδρου  – Γεωργίου Φουρθιώτη  για τη διαπίστευσή του ως…κοινοβουλευτικού συντάκτη. Μεταξύ των εγγράφων που είχαν αποσταλεί ηλεκτρονικά εκ μέρους του ήταν  και αντίγραφο ταυτότητας της ΕΣΗΕΑ, η οποία δεν φέρει αριθμό μητρώου, όπως φέρουν οι κάρτες των τακτικών μελών της και σύμφωνα με τη χθεσινή ρητή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ ότι ο εν λόγω πολίτης δεν είναι μέλος της Ένωσης, πρέπει να ερευνηθεί από τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης περί της τυχόν πλαστότητάς της.
***
Η Μενδώνη καλεί τον Τσίπρα στην Ακρόπολη

Αυτό δεν ξανάγινε. Να στείλει επιστολή η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα με την οποία τον προσκαλεί να για ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, αποτελεί συν τοις άλλοις και πράξη πολιτικού πολιτισμού. Τελευταίως η κυρία Μενδώνη βρέθηκε στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ που την κατηγόρησε ότι τσιμέντωσε την Ακρόπολη και ήθελε να τοποθετήσει πινακίδα με το όνομά της στον Ιερό Βράχο. Αν ο κ. Τσίπρας αποδεχτεί την πρόσκληση (και γιατί να μην την αποδεχθεί;) τότε η ξενάγηση θα γίνει μαζί  με τον καθηγητή και ακαδημαϊκό Μανώλη Κορρέ.