Πρόσκληση προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για ξενάγηση στην Ακρόπολη, απηύθυνε με σχετική επιστολή της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Στην επιστολή της, η κυρία Μενδώνη, αναφέρει ότι παρακολουθεί με προσοχή τις δηλώσεις Τσίπρα, σχετικά με τα έργα που εκτελούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού στην Ακρόπολη, ενώ υπογραμμίζει πως «αντιλαμβάνεται» ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει «έντονο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το χώρο».

Η αιχμή έχει να κάνει με τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί την υπουργό Πολιτισμού ότι, στα έργα που γίνονται στην Ακρόπολη, θα μπει ειδική μαρμάρινη επιγραφή – βάσει σύμβασης δωρεάν, που έφερε η ίδια στη Βουλή, όπως υποστηρίζει η Κουμουνδούρου – στην οποία θα αναγράφεται και το όνομα της Λίνας Μενδώνη.

Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει διαψεύσει τα όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα ως «fake news».

Έτσι, η υπουργός αποφάσισε να προσκαλέσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και να τον ξεναγήσει η ίδια, μαζί με τον καθηγητή Μανώλη Κορρέ.

Ολόκληρη η επιστολή της Λίνας Μενδώνη προς τον Αλέξη Τσίπρα:

«Παρακολουθώ με προσοχή τις δηλώσεις σας σχετικά με τα έργα και τις εργασίες αποκατάστασης που εκτελούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στα επ’ αυτού κείμενα μνημεία και αντιλαμβάνομαι ότι έχετε έντονο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον χώρο. Ως εκ τούτου, επιτρέψτε μου, παρακαλώ, να σας προσκαλέσω να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και να σας ξεναγήσουμε μαζί με τον Ακαδημαϊκό καθηγητή κ. Μανώλη Κορρέ, όποτε το πρόγραμμά σας το επιτρέπει».

ΣΥΡΙΖΑ: Ελάτε στη Βουλή ως υπουργός, όχι ως ξεναγός

Επιμένει στους ισχυρισμούς του για τα έργα στην Ακρόπολη ο ΣΥΡΙΖΑ και, απαντώντας στην επιστολή Μενδώνη, την καλεί να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η τομεάρχης Πολιτισμού του κόμματος για το θέμα, αντί να γίνει… «ξεναγός» του Αλέξη Τσίπρα.

«Αντί η κα Μενδώνη να προσπαθεί με επιστολές στον κ. Τσίπρα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τα αίσχη που έχει κάνει στην Ακρόπολη», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, «περιμένουμε να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που της κατέθεσε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστόπουλου».

«Και κυρίως», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «να απαντήσει στο ένα και απλό ερώτημα: Ισχύει ή όχι η Σύμβαση Δωρεάς που έφερε στη Βουλή με την υπογραφή τριών υπουργών, η οποία στο Άρθρο 9 με τίτλο «Αναφορά Δωρεάς», ορίζει ότι θα μπει ειδική μαρμάρινη επιγραφή με την αναφορά: «Ο ανελκυστήρας πλαγιάς και ο φωτισμός της Ακροπόλεως πραγματοποιήθηκαν με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση επί υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη (Ιούνιος 2020)»».

Με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά της υπουργού Πολιτισμού συνεχίζει την ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, υποστηρίζοντας πως «εάν ισχύει, είναι κοινή συκοφάντης και βέβηλη», ενώ εάν δεν ισχύει, όπως αναφέρεται, «είναι προφανές πως, μετά τη θύελλα αντιδράσεων, παραβιάζει τη σύμβαση που η ίδια υπέγραψε».

Τέλος, καλεί την κυρία Μενδώνη «να αποφασίσει τι από τα δύο ισχύει» και να έρθει «να απαντήσει ως υπουργός στη Βουλή και όχι ως ξεναγός του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ακρόπολη».