Το όριο της ανοσίας της αγέλης κατά του κορωνοϊού ετοιμάζεται να πιάσει τη Δευτέρα η Βρετανία, σύμφωνα με υπολογιστικό μοντέλο του University College London (UCL).

Σύμφωνα με υπολογιστικό μοντέλο, το 73,4% του πληθυσμού της Βρετανίας θα διαθέτει μέχρι τις 12 Απριλίου προστατευτικά αντισώματα κατά της Covid-19 . Ο υπολογισμός αυτός, ωστόσο, διαφέρει σημαντικά από την πρόβλεψη του Imperial College του Λονδίνου για ανοσία του 34% του πληθυσμού έως τα τέλη Μαρτίου.

Την ερχόμενη Δευτέρα μάλιστα οι βρετανικές Αρχές έχουν προγραμματίσει να ανοίξουν ξανά τα καταστήματα λιανεμπορίου, εστιατόρια, πάρκα και ζωολογικοί κήποι.

Στις 30 Μαρτίου έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας αποκάλυψε ότι το 54,7% των κατοίκων της Αγγλίας διέθεταν αντισώματα μέχρις τα μέσα του ίδιου μήνα, έναντι 50,8% μια εβδομάδα νωρίτερα.

Από τότε άλλοι 7,1 εκατ. πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου για την Covid-19 ανεβάζοντας στα σχεδόν 32 εκατ. τον συνολικό αριθμό των εμβολιασθέντων, ενώ καταγράφηκαν άλλα 100.000 κρούσματα – πράγμα που σημαίνει ότι σε σύγκριση με τον Μάρτιο πολλοί περισσότεροι Βρετανοί διαθέτουν πλέον αντισώματα – χώρια τους αναρίθμητους ασυμπτωματικούς.

«Πάνω από 50% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί, γύρω στο 42% έχουν εκτεθεί στον κοροναϊό και περίπου 10% έχουν προηγούμενη ανοσία. Αν συνυπολογιστούν όλα αυτά τότε – σύμφωνα με το μοντέλο – περίπου 70% του πληθυσμού έχει ανοσία», δήλωσε ο καθηγητής Θεωρητικής Νευροεπιστήμης του UCL, Καρλ Φρίστον στη βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph, συμπληρώνοντας ότι «βάσει του αριθμού των επαφών στην αρχή της πανδημίας και του εκτιμώμενου κινδύνου μετάδοσης, φθάνουμε κοντά στο όριο της ανοσίας της αγέλης».

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων έρχονται μετά τις αναφορές περί μείωσης πάνω από το μισό σ’ έναν μήνα των κρουσμάτων του κοροναϊού σε κάθε ηλικιακή ομάδα στη Βρετανία.