Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες φαίνεται πως εξελίσσεται η επαναλειτουργία σχολείων -αποκλειστικά των Λυκείων- την προσεχή Δευτέρα 12 Απριλίου αλλά και οι μετακινήσεις ενόψει του εορτασμού του Πάσχα.

Με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας να βρίσκεται, όπως υποστηρίζει μερίδα επιστημόνων, στη χειρότερη φάση από την αρχή της πανδημίας -κάτι που αποτυπώνεται τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων όσο και των εισαγωγών στα νοσοκομεία- οι όποιες εκτιμήσεις, προτού υπάρξουν σχετικές αποφάσεις, ενέχουν τον κίνδυνο ανατροπής, όπως άλλωστε έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές μέχρι σήμερα αναφορικά με το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά μέχρι την τελευταία στιγμή, με την πρώτη πιο σαφή εικόνα σχετικά με τα σχολεία να την έχουμε μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής των επιδημιολόγων την Τετάρτη. Στη συνέχεια, το θέμα θα παραπεμφθεί προς συζήτηση στην επιτροπή των «33» την προσεχή Παρασκευή, όπου και θα υπάρξει η σχετική εισήγηση προς την κυβέρνηση, η οποία σημειώνεται πως εμφανίζεται… ένα βήμα πιο μπροστά προαναγγέλλοντας ουσιαστικά άνοιγμά τους.

Προς το παρόν, οι επιστήμονες αναμένουν τα δεδομένα που θα έχουν λάβει μέχρι τέλος εβδομάδας, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει σχετική απόφαση ακόμη. Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει και η προμήθεια των self tests τα οποία θα είναι διαθέσιμα εντός της εβδομάδας από τα φαρμακεία -πιθανότατα- όλης της χώρας προκειμένου μαθητές και καθηγητές να υποβάλλονται σε εβδομαδιαία τεστ.

Πάντως, τις σχετικές αποφάσεις αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό η πορεία των κρίσιμων δεικτών της πανδημίας τις επόμενες δύο – τρεις ημέρες, με τις εκτιμήσεις να είναι δυσοίωνες. Εκτός από τον αυξημένο αριθμό εισαγωγών το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία της χώρας (ξεπέρασαν τις 550), ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, εκτίμησε πως σήμερα ή αύριο θα υπάρξει νέο ρεκόρ κρουσμάτων κοροναϊού.

Όπως τόνισε, τα κρούσματα μπορεί να «αγγίξουν» ακόμη και τις 5.000. «Σήμερα ή αύριο μπορεί να έχουμε ρεκόρ κρουσμάτων. Ελπίζω να είναι η τελευταία υψηλή μέτρηση και να έχουμε αποκλιμάκωση από τις 10 – 15 Απριλίου» είπε.

Τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα

«Θα μπορούσε να γίνει (άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα) αλλά αυτό θα το πούμε τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες για να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα σήμερα και αύριο» εξήγησε  ο Άλκης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών.

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, υπάρχουν δύο «αντιμαχόμενες» απόψεις, με την πρώτη να εκτιμά ότι πρέπει να ανοίξει η Γ’ Λυκείου λόγων των πανελληνίων εξετάσεων, κάτι που δεν είναι πολύ καλό επιδημιολογικά, και η δεύτερη που επιχειρηματολογεί υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, όπου οι μαθητές είναι πιο πειθαρχημένοι.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι με τα τεστ στους μαθητές των Λυκείων, υπάρχει μια ασφάλεια.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, θεωρεί επικίνδυνο το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων πριν το Πάσχα.

Για τα Λύκεια, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι δεν έχει γίνει ακόμη συζήτηση στην επιτροπή ούτε έχει αποφασιστεί εάν θα ανοίξουν τη Δευτέρα 12 Απριλίου και πρόσθεσε πως πιθανότητα η συνεδρίαση για το θέμα αυτό θα γίνει αύριο, Τετάρτη, ή την Παρασκευή.

Πιο ένθερμη η κυβέρνηση

Τη «σημαντική βοήθεια» που δίνουν τα οικιακά τεστ στο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο MEGA ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, επισημαίνοντας πως «όλοι θέλουμε να ανοίξει σταδιακά, με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η οικονομία, η κοινωνία, η εκπαίδευση. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις εισηγήσεις της επιτροπής δημόσιας υγείας».

Στο ερώτημα που απασχολεί αν εν τέλει τη Δευτέρα θα ανοίξουν τα Λύκεια, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ απάντησε ότι «αυτή είναι η συζήτηση που έχει γίνει με την επιτροπή και επί της αρχής έχει συμφωνηθεί ότι μπορούν να λειτουργήσουν τα Λύκεια με βάση και τα επιδημιολογικά δεδομένα και την επάρκεια των ατομικών οικιακών τεστ σε όλη την Επικράτεια».

Άνοιγμα των Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα πάντως προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η Επιτροπή έχει ήδη συζητήσει ότι θα πάμε σε ένα άνοιγμα σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για υποχρεωτικά self test. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας, κι εκτιμούμε ότι έως αύριο θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κέντρων, έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία της χώρας. Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία, καθώς έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά και αυτό έχει μια σοβαρότατη επιβάρυνση, όχι μόνο για την ψυχική υγεία των μαθητών, αλλά και με ζητήματα μαθησιακά» δήλωσε χαρακτηριστικά (ΣΚΑΙ).

Τόνισε δε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πρωτίστως τα Λύκεια. «Τα δημοτικά σχολεία έχουν παραμείνει για μακρύτερο διάστημα ανοιχτά και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει και η δυνατότητα επέκτασης του σχολικού έτους» πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Οι δύο εβδομάδες που κρίνουν το Πάσχα στο χωριό

Σχετικά με τον εορτασμό του Πάσχα, ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να τονίζουν πως είναι ακόμη νωρίς για συγκεκριμένες αποφάσεις, καθώς όλα θα κριθούν από την επιδημιολογική εικόνα των επόμενων ημερών.

Πάντως, αφήνουν να εννοηθεί πως, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των ημερών, θα δοθεί το «πράσινο φως» για εξ’ ολοκλήρου απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων ή στη χειρότερη περίπτωση για μετακινήσεις σε περιοχές αντίστοιχου επιδημιολογικού φορτίου.

Μιλώντας στο MEGA, ο Άκης Σκέρτσος επεσήμανε πως «ο σχεδιασμός είναι αρχές Μαΐου να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Για το Πάσχα όμως δεν μπορώ να σας πω ακόμα, είναι νωρίς. Ας περάσουν πρώτα αυτές οι εβδομάδες».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε ότι η πιθανότητα να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε το Πάσχα στα χωριά μας θα είναι μεγάλη ανάσα. «Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα, όχι σε περιοχές όμως που θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες. Το λογικό είναι περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο, να είναι σχετικώς προσβάσιμες» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο Πάσχα και ερωτηθείς «αν θα πάμε στο χωριό», ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, απάντησε πως εξαρτάται με το που βρίσκεται το χωριό. «Προς το παρόν το βλέπω λίγο δύσκολο. Να πάμε εντός νομού ή εντός Αττικής στην Αθήνα. Κάπως έτσι φοβάμαι θα γίνει. Θα το δούμε» υποστήριξε.

Σχετικά με το εάν η επιτροπή δέχεται πιέσεις από την κυβέρνηση, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε στον ΣΚΑΙ, ότι «η κυβέρνηση κάνει κάποιες εισηγήσεις, γίνεται συζήτηση, αλλά δεν υπάρχει κάποια πίεση. Η πίεση δημιουργείται από την κοινωνία που πρέπει να λειτουργήσει».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εξέφρασε ανησυχία για τη συζήτηση που εξελίσσεται γύρω από το άνοιγμα.

«Ανησυχώ για τη συζήτηση που γίνεται γύρω από το άνοιγμα. Έχουμε χάσει το μήνυμα του ανοίγματος. Το μήνυμα είναι να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι, ώστε οι συναντήσεις να γίνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια, και το δεύτερο είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες ώστε ο πολίτης να εκτονωθεί. Η συζήτηση του γιατί εσύ και όχι εγώ είναι λάθος μήνυμα. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Θέλουμε προσεχτικό άνοιγμα. Όσο πιο αργά γίνεται το άνοιγμα αυτό, η αποσυμπίεση είναι πιο μεγάλη. Δεν έπρεπε να κλείσουν τα καταστήματα με το click away» τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

O Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, τοποθέτησε χρονικά την αποσυμπίεση ίσως και πριν τα τέλη Απριλίου υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συνεχιστούν νυχτερινές εκδηλώσεις χιλιάδων ατόμων ή δεν θα δούμε κοσμοπλημμύρα στην Ερμού.

Τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα αλλά μόνο μεταξύ περιοχών με το ίδιο ιικό φορτίο και για όσους διαθέτουν δευτερεύουσα κατοικία, λέγοντας πως κάτι τέτοιο όχι μόνο είναι απολύτως λογικό και αναγκαίο αλλά θα βοηθήσει κιόλας καθώς θα αποσυμπιεστούν οι ανοιχτοί χώροι αστικών κέντρων.

«Σε αυτό μπορούμε να κινηθούμε. Δεν μπορούμε όμως να κινηθούμε όμως από κόκκινες περιοχές προς περιοχές με χαμηλότερα επιδημιολογικά φορτία ή προς τον τουρισμό που είχαμε κάθε Πάσχα στην πατρίδα μας γιατί θα αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα μετά» προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.