Soda Bread με ξερά σύκα και καρύδια

Ένα ευωδιαστό ψωμί σαν …. γλύκισμα.

Food styling Καρολίνα Δωριτη Φωτογραφία Αναστασία Αδαμάκη

Προετοιμασία 20′, Ψήσιμο 30′-35′

ΥΛΙΚΑ (για 1 μεγάλο καρβέλι)

425 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

10 γρ. αλάτι

1½ μαγειρική σόδα

60 γρ. σύκα ξερά, ψιλοκομμένα

80 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο

400 ml ξινόγαλα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Απλώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου. Κοσκινίζουμε, σε ένα μεγάλο μπολ, το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγειρική σόδα. Προσθέτουμε τα σύκα, τα καρύδια και το δεντρολίβανο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ξινόγαλα, ανακατεύοντας ταυτόχρονα με μια ξύλινη κουτάλα.

Ακουμπάμε τη ζύμη πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Αλευρώνουμε καλά τα χέρια μας και ζυμώνουμε για λίγο ακόμα μέχρι να σχηματίσουμε μια μπάλα. Η ζύμη μας είναι πολύ διαφορετική από ένα συνηθισμένο ψωμί, καθώς είναι υγρή και κολλάει αρκετά στα χέρια. Δεν απαιτεί πολύ ζύμωμα. Προσοχή, για να πετύχει αυτό το ψωμί δεν πρέπει να περάσει πολύς χρόνος ανάμεσα στην ώρα που θα προσθέσουμε το ξινόγαλα και στην ώρα που θα το βάλουμε στον φούρνο.

Μεταφέρουμε προσεκτικά το ψωμί πάνω στη λαδόκολλα, διορθώνουμε το σχήμα του, και χαράζουμε έναν σταυρό βάθους περίπου 2 εκ. (αυτό θα το βοηθήσει να φουσκώσει). Ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Για να καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο το χτυπάμε απαλά από κάτω. Θα πρέπει να ακούγεται σαν κούφιο. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει πάνω σε σχάρα με ποδαράκι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk