Σε υψηλά νούμερα παραμένουν οι κρίσιμοι δείκτες της πανδημίας στη χώρα, την ώρα που τα νοσοκομεία «γονατίζουν» υπό το βάρος του κορωνοϊού και ερώτημα τίθεται τι θα γίνει από αύριο που ανοίγει το λιανεμπόριο.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, σημείωσε ότι οι αποφάσεις της επιτροπής των ειδικών για άνοιγμα του λιανεμπορίου στηρίζονται στα δεδομένα και τα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία επέτρεψαν αυτό το άνοιγμα.

«Έχει να κάνει και με μια αλλαγή στρατηγικής με την χρήση του testing», σημείωσε ο κ. Γώγος, επισημαίνοντας ότι πλέον είναι γνωστό ότι το λιανεμπόριο δεν «προσθέτει πολύ στην επιδημιολογική φόρτιση».

Επιπλέον, οι άνθρωποι του εμπορίου δείχνουν να τηρούν κατά γράμμα τα μέτρα προστασίας που έχουν τεθεί, κάτι το οποίο συντέλεσε στην απόφαση των λοιμωξιολόγων.

«Δεν ήταν εύκολη η απόφαση», τόνισε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας ότι χρειάστηκε μια μαραθώνια συνεδρίαση προκειμένου να καταλήξουν οι ειδικοί στο άνοιγμα των καταστημάτων για συγκεκριμένες περιοχές.

Ωστόσο, στις περιοχές που τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, τα επιδημιολογικά δεδομένα και η κατάσταση του ΕΣΥ οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.

«Σε αυτά τα σημεία υπήρξε μεγάλη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου και υπήρξε μεγάλη φόρτιση στο σύστημα υγείας».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι αν τα δεδομένα το απαιτήσουν, υπάρχει πρόβλεψη για εκ νέου κλείσιμο του λιανεμπορίου, αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρέπει να αποφευχθεί.

«Είναι κάτι το οποίο δεν είναι καλό, θέλουμε να το αποφύγουμε είναι αδικία για τους ανθρώπους. Παρακολουθούμε και την καλή και την κακή εκδοχή», κατέληξε ο κ. Γώγος.