Μετά το χθεσινό σοκ με το ποσοστό της θετικότητα να σκαρφαλώνει στο 12%, σήμερα αναμένεται να καταγραφεί έκρηξη νέων κρουσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, οι νέες μολύνσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 3.000 , μία εξέλιξη η οποία αναμένεται να βάλει «φρένο» στις όποιες ελπίδες υπήρχαν για περαιτέρω «ξεκλείδωμα» της χώρας από την ερχόμενη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο δείκτης της θετικότητας εκτοξεύτηκε στο 12,1% χτυπώντας νέο καμπανάκι στους επιστήμονες που παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας και τους σκληρούς δείκτες, όπως οι καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και η ασφυξία που υπάρχει στις ΜΕΘ.

Το πρώτο καμπανάκι για την επικείμενη αύξηση των κρουσμάτων ήρθε από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα ο οποίος στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, προειδοποίησε ότι θα «συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων».

Κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ανέφερε ότι «οι τελευταίες εβδομάδες είναι πολύ δύσκολες» και σημείωσε ότι «θα συνεχίσουμε και τις επόμενες  μέρες, να βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων. Χρειάζεται από όλους υπομονή και τήρηση των μέτρων». Ευχαρίστησε, επίσης, την Εκκλησία «για την συμπαράσταση και την υποστήριξη που έχει δείξει σε όλη αυτήν την δύσκολη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό».

Η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας που παρακολουθεί καθημερινά τα στοιχεία της πανδημίας, θα προχωρήσει στην εισήγησή της προς την κυβέρνηση την ερχόμενη Παρασκευή για το αν μπορούν να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες από την ερχόμενη Δευτέρα, ένα σενάρια που δυστυχώς φαίνεται να απομακρύνεται.

Στο 12% το ποσοστό θετικότητας

Μπορεί χθες ο ΕΟΔΥ να ανακοίνωσε μόλις 1.707 κρούσματα, αριθμό πολύ μικρότερο από τις υπόλοιπες ημέρες, όπου οι μολύνσεις «άγγιζαν» τις 3.000, ωστόσο κάτι τέτοιο συμβαίνει κάθε Δευτέρα, αφού ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των τεστ που διενεργήθηκαν  Κυριακή, όπου τα διαγνωστικά κέντρα υπολειτουργούν.

Όμως υπάρχει και ένας δείκτης, αυτός της θετικότητας (δηλαδή ο αριθμός κρουσμάτων βάσει του αριθμό τεστ), ο οποίος… λέει την πικρή αλήθεια όποια μέρα και αν είναι. Συγκεκριμένα, σήμερα ο δείκτης θετικότητας εκτινάχθηκε στο 12,1%.

Τσουνάμι νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία

Την ώρα πάντως που αναμένεται νέα έκρηξη κρουσμάτων, στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ της χώρας δίνεται μάχη προκειμένου να μείνει όρθιο το ΕΣΥ μετά το καθημερινό «τσουνάμι» εισαγωγών.

Ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ αυξάνεται καθημερινά ενώ χθες, είχε φτάσει τους 681, με τις προβλέψεις των επιστημόνων να είναι δυσοίωνες για τις επόμενες ημέρες.

Οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊός στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν φτάσει πλέον τους 4.590. Οι μισοί βρίσκονται στην Αττική, που έχει 2.575 νοσηλείες Covid, ενώ σε ημερήσια βάση, στα νοσοκομεία γίνονται περισσότερες από 200 νέες εισαγωγές ασθενών.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών, σε ορισμένα νοσοκομεία δεν υπάρχουν κρεβάτια στις εντατικές ενώ μερίδα διασωληνωμένων ασθενών νοσηλεύονται σε απλές κλίνες μέχρι να μεταφερθούν σε κλίνες ΜΕΘ- Covid.

Προβλέψεις ακόμη και για 1.000 διασωληνωμένους

Οι επόμενες 3 μέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς στα επιδημιολογικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν, θα αποτυπωθεί η ένταση του τρίτου κύματος της επιδημίας. Επιστήμονες δεν είναι αισιόδοξοι για τις επόμενες μέρες, καθώς φαίνεται πως το τελευταίο δεκαήμερο και παρά τα μέτρα δεν επιτεύχθηκε υποχώρηση των κρουσμάτων, ενώ υπάρχουν προβλέψεις ακόμη και για 1.000 διασωληνωμένους.

«Όταν έχουμε 3.500 νοσηλευόμενους ασθενείς Covid δεν υπάρχει περίπτωση το 10% να μη διασωληνωθεί. Μπορεί να φτάσουμε και τους 1.000 διασωληνωμένους. Μετά από 15-20 μέρες θα δούμε μια μείωση», εππισήμανε η πρόεδρος της  ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη, η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίταξη και άλλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων.

«Τόσα ιδιωτικά θεραπευτήρια έχουμε, δε μπορούμε να πάρουμε άλλο ένα;», σημείωσε, μιλώντας στον Σκάι.

Μέσα σε μία εβδομάδα έγιναν 3.500 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.