Προετοιμασία-παρασκευή 2 ώρες Ψήσιμο 1½ ώρα 

 

ΥΛΙΚΑ  (για 8 μερίδες)

1 σελινόριζα (300-400 γρ.)

2 μικρά λάχανα

100 ml ελαιόλαδο

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη

350 γρ. μαύρες φακές Δομοκού, μισοβρασμένες

180 γρ. ρύζι καρολίνα

2 πιπεριές Φλωρίνης, σε μικρά καρέ

½ ματσάκι (½ φλ.) άνηθος ψιλοκομμένος

½ ματσάκι (½ φλ.) μαϊντανός ψιλοκομμένος

Χυμός από 2 λεμόνια

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C. Τυλίγουμε, χωρίς να την ξεφλουδίσουμε, τη σελινόριζα με λαδόκολλα και από πάνω με αλουμινόχαρτο. Την ψήνουμε για 1½ ώρα μέχρι να μαλακώσει.

Αφαιρούμε με ένα μαχαίρι το κοτσάνι από τα λάχανα έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια τρύπα μέσα τους. Τα βάζουμε ένα ένα σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει, με την τρύπα προς τα κάτω. Καθώς βράζουν ξεκολλάμε σιγά σιγά με μια πιρούνα ή τσιμπίδα τα φύλλα προσέχοντας να μη σπάσουν, μέχρι να φτάσουμε στα πιο μικρά (αυτό θα διαρκέσει 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα και να τυλίγονται). Βγάζουμε τα φύλλα από την κατσαρόλα και τα στραγγίζουμε με χαρτί κουζίνας.

Τσιγαρίζουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα με 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και, μόλις μαλακώσουν, τις φακές, το ρύζι, τις πιπεριές και 300 ml νερό. Αφήνουμε να βράσουν για 4-5 λεπτά και αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Βγάζουμε στην άκρη περίπου 10 φύλλα από τα λάχανα, κατά προτίμηση τα πιο σκληρά εξωτερικά. Γεμίζουμε τα υπόλοιπα ένα ένα με 2 κ.σ από τη γέμιση. Διπλώνουμε τις δύο άκρες τους προς τα μέσα για να μη φύγει η γέμιση και μετά τα ρολάρουμε σαν πούρο. Βάζουμε στον πάτο μιας βαθιάς κατσαρόλας χοντροκομμένα τα φύλλα που δεν τυλίξαμε, ώστε να καλυφθεί. Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βάζουμε τους λαχανοντολμάδες από πάνω, με την ένωσή τους προς τα κάτω. Τους στρώνουμε τον έναν κολλητά με τον άλλον, σε στρώσεις. Τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην κουνιούνται κατά το βράσιμο. Προσθέτουμε νερό τόσο που να μην τους σκεπάζει εντελώς (1 εκ. πιο κάτω). Αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια τους μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Μόλις γίνουν, σηκώνουμε το πιάτο με μια πιρούνα και το βγάζουμε από την κατσαρόλα πιάνοντάς το με γάντι φούρνου, για να μην καούμε. Αφαιρούμε το ζουμί τους με μια κουτάλα και το ρίχνουμε στο μπλέντερ.

Ξεφλουδίζουμε τη σελινόριζα και τη βάζουμε και αυτή στο μπλέντερ. Χτυπάμε τη σελινόριζα με τα υγρά από τους ντολμάδες και, καθώς χτυπάμε, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αλάτι. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια σάλτσα με βελούδινη υφή. Αν σφίξει πολύ προσθέτουμε λίγο νερό. Σερβίρουμε τους ντολμάδες και από πάνω ρίχνουμε την κρέμα σελινόριζα