Παρά τον τετραψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων (πάλι πάνω από 3.000) και των 645 διασωληνωμένων (15 περισσότερους από χθες), οι βελτιωμένες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την κόπωση των πολιτών καθιστούν σχεδόν αναγκαία την λήψη μέτρων με σκοπό την ψυχολογική αποσυμπίεση των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Χωρίς ωστόσο να υπάρξουν υποχωρήσεις στην τήρηση των βασικών μέτρων για την προστασία από τη νόσο Covid, συνεδριάζει σε πλήρη σύνθεση η Επιτροπή των Ειδικών. Με μια όμως διαφορά. Αυτή τη φορά, όπως μαθαίνω, στη συνεδρίαση της Επιτροπής που αρχίζει στις 10 το πρωί θα πάρει μέρος και ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Είναι η πρώτη φορά που παίρνει μέρος σε συνεδρίαση της Επιτροπής ο κ. Γεραπετρίτης με σκοπό να αναζητηθούν από την κυβέρνηση βαλβίδες αποσυμπίεσης.
***
Κατάργηση του υποχρεωτικού εγκλεισμού στις 7 μ.μ.
Τι είδους μέτρα αποσυμπίεσης; Το άνοιγμα των ανοιχτών αρχαιολογικών χώρων είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται. Οπως και των κουρείων και των κομμωτηρίων. Πολύ πιθανό θεωρείται να καταργηθεί ο περιορισμός της μετακίνησης σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το σπίτι και εντός των ορίων του δήμου κατοικίας. Σχεδιάζεται δηλαδή να επιτραπεί στις οικογένειες να μπορούν να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους για να μετακινηθούν προς μεγάλα πάρκα ή τα βουνά που επιτρέπουν την παρουσία πολλών ατόμων χωρίς τον κίνδυνο της «σαρδελοποίησης». Μελετάται ακόμη και η κατάργηση της υποχρέωσης του εγκλεισμού από τις 19:00 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, καθώς η αύξηση της διάρκειας της ημέρας επιτρέπει την παράταση της κίνησης υπό προϋποθέσεις μέχρι τις 21:00 το βράδυ.
***
Έως πότε ακόμα θα αντέξει το Σύστημα;
Ενώ οι κλίνες covid και οι κλίνες των ΜΕΘ γεμίζουν (ελάχιστες έχουν μείνει κενές) και ολόκληρα νοσοκομεία μετατρέπονται σε νοσοκομεία covid, φαίνεται ότι το σύστημα Υγείας, παρά την πίεση που δέχεται ακόμα αντέχει. Αλλά έως πότε; Χθες εκτοξεύθηκαν στις 525 οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία. Τα 1.524 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική εκ των οποίων τα 347 στο κέντρο της Αθήνας.
***
Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ανασύρει οι ειδικοί από τα αρχεία τους, φαίνεται ότι το Σύστημα Υγείας δεν είναι η πρώτη φορά που πιέζεται και χωρίς να υπάρξει πανδημία. Εδώ και 30 χρόνια πιέζεται, όπως μου εξήγησε η καθηγήτρια Εντατικολογίας  Αναστασία Κοτανίδου και με πολύ λιγότερες κλίνες και όμως αντέχει.
***
Το όπλο του νέου κορωνοϊού είναι οι μεταλλάξεις
Με το τρίτο κύμα της πανδημίας να σφυροκοπά τη χώρα, με τις εισαγωγές και τους διασωληνωμένους να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι ειδικοί προειδοποιούν από την αρχή ότι το νέο όπλο του νέου κορωνοϊού για την ταχύτερη διασπορά του στην κοινότητα είναι οι μεταλλάξεις. Κατά τους ειδικούς οι μεταλλάξεις αυτές είναι η αντίδραση του κορωνοϊού στις μεθόδους θεραπείας που επιχειρούνται και βεβαίως στους εμβολιασμούς.
Τα κρούσματα πάντως με μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού αυξάνονται πάντως ανησυχητικά και στην Ελλάδα, φθάνοντας πλέον τα 2.531. Στοιχείο που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι και ότι πλέον εντοπίζονται και κρούσματα με διαφορετικές παραλλαγές του ιού, από τη βρετανική και την νοτιοαφρικανική που εμφανίζονταν στην αρχή του τρίτου κύματος και εξακολουθούν να αποτελούν τις πιο συχνές μεταλλάξεις που εντοπίζονται.
Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 2.476 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) (Πίνακας 4) και 55 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS- CoV-2 έως σήμερα.
***
Στον αστερισμό των bots (ή μήπως των… boots)
Η παρήχηση….boots αντί για bots του Αδώνιδος Γεωργιάδη στην Βουλή και η κόντρα του με τον Αλέξη Τσίπρα, επανέφερε την συζήτηση για τον μυστήριο όρο που απασχολεί τον ακήρυχτο πόλεμο στο ίντερνετ. Έναν πόλεμο των τρολ που ξεκινάει από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαχνε τον δικό του ψηφιακό στρατό στα υπόγεια της Κουμουνδούρου και διεξήγαγε μάχες χαρακωμάτων στα κοινωνικά δίκτυα κατά των μνημονίων, του Σαμαρά, του Βενιζέλου κτλ. Τι είναι όμως τα bots που αναφέρθηκε ο Άδωνις σε μια στιγμή που ο προσωπικός λογαριασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, δέχεται μεγάλη επίθεση με σχόλια και reactions σε ό, τι γράψει.  «Bots» που λέτε είναι τα προαγορασμένα από κάποιον Internet robots (απλά bots) που πολλαπλασιάζουν τα κλικ στα κοινωνικά δίκτυα. Έτσι μου λένε, δημιουργείται ένα κακό ή καλό κλίμα για ένα δημόσιο πρόσωπο και ένα μέρος της σύγχρονης πολεμικής περνάει από αυτά! Τώρα ας πούμε την πάτησε ο Άδωνις Γεωργιάδης με τα βαφτίσια που παρέστη. Όμως θέλω να σας πω κάτι: Ελπίζω στην Κουμουνδούρου να μην θεωρούν ότι με τα bots θα πάρουν τα ηνία ή το προβάδισμα. Υπάρχει και ο αληθινός κόσμος των …ανθρώπων (που ψηφίζει)
***
Η Πελώνη και το νέο της γραφείο
Δεν ξέρω εάν ισχύει και σε αυτή την περίπτωση το ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, αλλά εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η Αριστοτελία Πελώνη η οποία εκτελεί χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, μετά την παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη, μετακόμισε ήδη στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου, εκεί όπου ήταν τα γραφεία των κκ. Πέτσα και Ταραντίλη και απέκτησε και συνεργάτιδα. Επιπλέον έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις της στα ΜΜΕ και τις απαντήσεις που δίνει στον κ. Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Για τους πλέον παρατηρητικούς, η κυρία Πελώνη εμφανίζεται στις ανακοινώσεις της για τον κ. Τσίπρα, πολύ πιο αυστηρή απ΄ότι οι προκάτοχοί της κυβερνητικοί εκπρόσωποι. Υπάρχει όμως και άλλη εκδοχή για την κυρία Πελώνη. Ό,τι κάθε μέρα κρίνεται ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί εάν θα την προβιβάσουν ή όχι σε κυβερνητικό εκπρόσωπο.
***
Ο καθαρισμός του Αγνώστου Στρατιώτη
Η εικόνα που αντίκρυσαν την Πέμπτη οι Αθηναίοι μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη σίγουρα τους ξάφνιασε. Είδαν να τοποθετούνται σκαλωσιές και να έρχονται τεχνικοί για να καθαρίσουν το ιστορικότερο μνημείο της χώρας: Αυτό του Αγνώστου Στρατιώτη. Τα καυσαέρια και οι μολότοφ που είχαν πέσει κατά καιρούς πλησίον του το… μαύρισαν. Τώρα με τον καθαρισμό του έγινε όπως πρώτα. Λευκό και λαμπρό. Μαθαίνω επίσης ότι λίαν συντόμως πρόκειται να καθαρισθούν από μπογιές και συνθήματα και όλα τα αγάλματα των ηρώων του 1821 καθώς και οι τάφοι τους. Οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση πλησιάζουν.
***
Η Βουλή και η «Σχολή των Αθηνών»
Έτοιμη να υποδεχθεί την περίφημη ταπισερί «Σχολή των Αθηνών», έναν εθνικό θησαυρό της Γαλλίας, και να την τοποθετήσει έξω από την κεντρική είσοδο της Ολομέλειας, είναι η Βουλή.  Το έργο τέχνης του 17ου αιώνα, και κοσμούσε από το 1879 την Γαλλική Εθνοσυνέλευση, που αναμένεται να φτάσει τα ξημερώματα της προσεχούς Δευτέρας στη χώρα μας, έρχεται ως δώρο της Γαλλικής Δημοκρατίας προς τη χώρα μας με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση.
***
Η Αστυνομία του 21ου αιώνα
Όταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίαζε την «Λευκή Βίβλο» για την Προστασία του Πολίτη είπε πως είναι η πρόταση για νέο συμβόλαιο μεταξύ πολιτών και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και προδιαγράφει την Αστυνομία του 21ου αιώνα. Έρχεται, λοιπόν νομοσχέδιο (μετά τα όσα θλιβερά συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη) που αλλάζει τα πάντα στην Αστυνομία. Έτσι, η ΕΛ.ΑΣ αλλάζει το πλαίσιο δράσης, δίνει έμφαση στον περιορισμό των κατασταλτικών λειτουργιών, επικεντρώνεται στην ήπια αστυνόμευση, δημιουργείται ομάδα διαλόγου και ενισχύεται ο αστυνομικός της γειτονιάς, οι κινητές μονάδες αστυνόμευσής, πεζές περιπολίες, περιπολίες με ποδήλατα και scooters. Σύμφωνα με τη «Λευκή Βίβλο» η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, είναι οι σημαντικότερες απειλές σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ τα τρία σημεία που επικεντρώνονται σε επιχειρησιακό επίπεδο, είναι η μείωση υπηρεσιών και διευθύνσεων της ΕΛ.ΑΣ, η επέκταση της ψηφιακής πολιτικής, ενώ θα υπάρξει νέο οργανόγραμμα που θα επικεντρώνεται στην διαχείριση και αξιολόγηση του προσωπικού. Εάν καταλάβατε καλά ο κ. Χρυσοχοΐδης αλλάζει πάλι τη δομή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Την είχε ξαναλλάξει όταν ήταν και πάλι υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
***
Η απονομή χάριτος

Εκείνο που ίσως γνωρίζετε είναι ότι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας έχουν εκ του Συντάγματος το προνόμιο να απονέμουν χάρες και σε καταδικασμένους σε ποινικές πράξεις. Έως τώρα όλοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας έχουν απονέμει χάρη. Το ίδιο έκανε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρά το γεγονός ότι είναι μόλις ένα έτος στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Η πλειοψηφία των αιτημάτων για χάρη προήλθε από την προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η Πρόεδρος όμως, όπως πληροφορούμαι από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αυστηροποίησε την όλη τη διαδικασία απονομής χάριτος. Ζήτησε να αναγράφεται αναλυτικά και η άποψη της πλειοψηφίας μαζί με την άποψη της μειοψηφίας ώστε να κρίνει καλύτερα. Να σημειώσω εδώ ότι  οι χάρες που δίνουν συνήθως οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας είναι κυρίως, για μικροαδικήματα, λαμβάνοντας υπόψη και την κοινωνική διάσταση του θέματος. Χάρη, δόθηκε και για έναν πρώην πρύτανη που είχε καταδικαστεί για απάτη σε φυλάκιση, ώστε να μπορεί να διδάξει και πάλι σε πανεπιστήμιο, όχι όμως της Ελλάδας, αλλά της Κύπρου.